06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2023 10:38 | Son Güncelleme: 08.09.2023 12:00

Danny Masterson’a iki tecavüz suçundan ömür boyu hapis

ABD’li aktör Danny Masterson, iki kadına tecavüz etme suçundan ömür boyu hapse çarptırıldı. New York Times en az 30 yıl yatacak Masterson hakkındaki davayı ve Scientology tarikatını da içeren ayrıntıları yazdı
Danny Masterson’a iki tecavüz suçundan ömür boyu hapis

Derrick Bryson Taylor, Livia Albeck-Ripka ve Michael Levenson / The New York Times


That '70s Show dizisindeki rolüyle tanınan aktör Danny Masterson, 20 yıldan uzun bir süre önce kariyerinin zirvesindeyken iki kadına tecavüz etmekle suçlandığı davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Masterson en az 30 yıl cezaevinde yatacak. Los Angeles Yüksek Mahkemesi Yargıcı Charlaine F. Olmedo, Masterson'ın eylemlerinin hayatları üzerindeki kalıcı etkisini anlatan kadınların ifadelerini dinledikten sonra cezayı verdi.

"Beden acımasız bir tanıktır"

Mağdur kadınlardan N. Trout  perşembe günü mahkeme salonunda yüksek sesle okunan ifadesinde "Beden acımasız bir tanıktır. Bana tecavüz ettiğinizde benden onu çaldınız. Tecavüz budur, ruhun çalınmasıdır" dedi.

"Los Angeles artık bir av alanı değil"

Los Angeles bölge savcısı George Gascón, karar sonrası kadınların cesaretinin başkalarına da örnek olmasını umduğunu söyledi. "Bugün nihayet adalet yerini buldu" diyen Gascón, en önemli önceliklerinden birinin Los Angeles'ın artık kadınları avlamaya hakkı olduğunu düşünen Hollywood elitleri için bir av alanı olmadığını göstermek olduğunu belirtti.

"İtiraz hakkımızı kullanacağız"

Masterson'ın avukatlarından Shawn Holley; duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, verilen cezadan dolayı büyük hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Holley kararda hukuki hatalar olduğunu ve temyiz hakkını kullanacaklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: Danny Masterson masumdur. Jüriye ve adalet sistemimize büyük saygı duymamıza rağmen, bazen yanlış yapabiliyorlar ve bu davada olan da bu" dedi. Los Angeles Bölge Savcılığı'na göre 47 yaşındaki Masterson 20 yıl sonra şartlı tahliye olabilir.

Steven Hyde karakteriyle tanındı

Masterson 1998-2006 yılları arasında That 70s Show dizisinde canlandırdığı Steven Hyde karakteriyle tanındı. 2012-2014 yılları arasında Men at Work adlı televizyon komedisinde rol aldı. Yakın zamanda Netflix komedisi The Ranch'te rol aldı ancak tecavüz iddialarının ortaya çıkmasının ardından 2017'de diziden kovuldu.

Scientology Kilisesi de suçlanıyor

Masterson'a karşı açılan dava, oyuncunun bağlı olduğu Scientology Kilisesi'nin mağdur kadınları susturmaya alıştığı yönündeki suçlamalar nedeniyle ses getirdi ve yakından takip edildi. Masterson mayıs ayında, 2000'li yılların başında Hollywood Hills'teki evinde iki kadına tecavüz etmekten suçlu bulundu. Jüri, aktörün üçüncü bir kadına tecavüz ettiği suçlaması hakkında kararsız kaldı. Dava kasım ayında hatalı yargılama ile sonuçlandı. Bu bahar yapılan yeniden yargılama bir aydan fazla sürdü ve Masterson tecavüzden suçlu bulundu.

"Tarikat olayın duyulmasını istemedi"

Masterson aleyhindeki dava, 2020 yılında üç suçlamayla başladı. Dava sadece #MeToo döneminde yargılanan bir Hollywood yıldızını hakkında olduğu için değil; aynı zamanda kadınlardan ikisinin de bağlı oldukları Scientology Kilisesi'ni tecavüzleri, yetkililere bildirmelerini engellemekle suçlamaları nedeniyle de yakından izlendi. Kilise kurbanlara baskı yaptığını reddetti.

"O kelimeyi bir daha söyleme" dendi

Mahkeme belgelerine göre Christina B, üyesi olduğu kilisenin yetkililerine 2001 yılında ilişki yaşadığı Masterson'ın tecavüzüne uğradığını söyledi. Ancak genç kadın beklemediği bir şekilde "İlişkide olduğun birine tecavüz edemezsin" ve "O kelimeyi bir daha söyleme" cevabı aldı.

Kiliseden tehdit gibi mektup

Mahkeme belgelerinde ayrıca Masterson'ın Nisan 2003'te Jen B'ye içki verdikten sonra tecavüz ettiği de belirtiliyor. Suç duyurusunda bulunmak için kiliseden izin isteyen Jen B, kilisenin uluslararası başyargıcından 1965 tarihli bir politika mektubuna atıfta bulunan yazılı bir yanıt aldı. Bu mektupta, bir Scientologist arkadaşını polise ihbar etmesi halinde ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştırılabileceği endişesi dile getiriliyordu. Yine de 2004 yılında tecavüz suçlamasında bulundu.

"Yasal sorunlarınızı kilise dışında halledemezsiniz"

Kayıtlarda N. Trout olarak yer alan ve 2003 yılında tecavüze uğradığını söyleyen bir kadın daha yer alıyor. Diğer iki mağdurdan farklı olarak o yaşadıklarını kiliseye bildirmemiş ancak annesi ve en iyi arkadaşıyla paylaşmış. Mahkeme belgelerine göre N. Trout "Scientoloji'nin başka bir üyesiyle yasal bir sorununuz varsa, bunu kilisenin dışında halledemezsiniz. Bu çok açık. Tepkilerden korktum" diyor.

"Scientology'nin yaptıklarını anlatmak için sabırsızlar"

Kilise davada taraf olmadığını ve zan altında bırakılmamaları gerektiğini savunuyor.. Kararın ardından yapılan açıklamada, "Kilise'nin suçlayanları taciz ettiğine dair skandal iddiaları destekleyen en ufak bir kanıt yoktur" denildi. Ancak mağdurlardan ikisinin avukatı Alison Anderson, müvekkillerinin kendilerini susturmaya çalıştığı için kiliseyi sorumlu tuttuğunu söyledi. İki cesur kadının; taciz, baskı ve gözdağına rağmen acımasız bir adamın hesap vermesini sağladığına dikkat çeken Anderson "Müvekkillerim, Scientology ve destekçilerinin kendilerine yaptıklarını anlatmak için sabırsızlanıyorlar" dedi.

© 2023 The New York Times Company