26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 29.10.2022 22:52

Devletler iklim vaatlerini unuttu

7 Kasım’da Mısır’da düzenlenecek İklim Zirvesi öncesi Birleşmiş Milletler raporu ciddi şekilde uyardı: “Kimse sözünü tutmuyor. Orman yangını, kuraklık, sel, sıcak hava dalgası gibi felaketler artacak”
Her bir derecelik artış on milyonlarca canlının  yok olması anlamına geliyor.
Her bir derecelik artış on milyonlarca canlının yok olması anlamına geliyor.

Max Bearak / The New York Times 

Çoğu ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerini yerine getirmekte başarısız olduğunu açıklayan Birleşmiş Milletler, gezegeni daha yoğun sel, orman yangını, kuraklık, sıcak hava dalgası felaketinin beklediği uyarısında bulundu.
BM’nin geçen çarşamba günü açıkladığı rapora göre 2021’de iklim konusundaki çabalarını hızlandırmayı kabul eden 193 ülkeden sadece 26’sı daha iddialı planları hayata geçirdi. Dünyanın en büyük iki kirleticisi olan Çin ve ABD bazı adımlar attı ancak bu yıl daha fazla taahhütte bulunmadı. Bu iki ülke arasındaki iklim müzakereleri ise aylardır dondurulmuş durumda.
Aynı rapora göre sera gazı emisyonları ciddi şekilde azalmazsa gezegen 2100 yılına kadar sanayi öncesi seviyelere kıyasla ortalama 2.1 ila 2.9 derece ısınma yolunda ilerliyor. Bu da 2015’te Paris Anlaşması’nda belirlenen 1.5 derecelik hedefin çok üzerinde.