30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2023 12:41 | Son Güncelleme: 11.09.2023 13:58

Djokovic tarihi 24. şampiyonluğunu Kobe Bryant'ı anarak kutladı

ABD Açık'ta 24. kez grand-slam kazanarak tarihe geçen Novak Djokovic, şampiyonluğu NBA'de aynı forma numarasıyla ölümsüzleşen Kobe Bryant'a adadı
Djokovic, Queens'teki Arthur Ashe Stadyumu'nda Rus Daniil Medvedev'i mağlup ettikten sonra üzerinde "Mamba Forever" yazan ve Kobe Bryant ile fotoğrafının olduğu bir tişört giydi.(Michelle V. Agins/The New York Times)
Djokovic, Queens'teki Arthur Ashe Stadyumu'nda Rus Daniil Medvedev'i mağlup ettikten sonra üzerinde "Mamba Forever" yazan ve Kobe Bryant ile fotoğrafının olduğu bir tişört giydi.(Michelle V. Agins/The New York Times)

Jesus Jiménez / The New York Times

Novak Djokovic pazar gecesi ABD Açık'ta elde ettiği tarihi tek erkekler şampiyonluğunu, çantasından çıkartıp giydiği Mamba Forever tişörtüyle kutladı. Tişörtte Djokovic'in 2020 yılında kızı da dahil yedi kişiyle birlikte bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Los Angeles Lakers yıldızı Kobe Bryant'la birlikte bir fotoğrafı vardı. Tişörtün arkasında ise Bryant'ın Lakers'ta 10 sezon boyunca kullandığı 24 numara yer alıyordu. (Aynı zamanda 10 sezon boyunca 8 numarayı da kullanmıştı)

"Efsane olduğu forma"

Grand-slam'i 24. kez kazanmaya yaklaştığını hissettiğinde Bryant'ın kariyerinden anlamlı bir sayıyla bağlantı kurma şansı olduğunu fark ettiğini belirten Djokovic "24 Bryant'ın, Lakers ve dünya basketbolunun efsanesi olduğu forma. Bu sayede onu anmanın/ onurlandırmanın güzel bir yolunu buldum" dedi. Bryant ile yakın olduklarını söyleyen Djokovic, özellikle sakatlıklardan kurtulmaya çalıştığı dönemde NBA efsanesinden sık sık tavsiyeler aldığını anlattı.

"Bana hep destek verdi"

Birçok sporcu yıllar boyunca Bryant'ı, NBA şampiyonluklarını kovalarken (beş şampiyonluk kazandı) ve sahadaki en iyi oyuncu olduğunu göstermeye çalışırken defalarca gösterdiği Mamba Zihniyeti (Mamba Mentality) lakaplı durmak bilmeyen azmi için övdü. Kortta verdiği şampiyonluk röportajında buna dikkat çeken Djokovic "Kazanan zihniyet hakkında çok sohbet ettik. O benim en çok güvendiğim insanlardan biriydi. Her türlü öğüt, tavsiye ve dostça destek için her zaman yanımdaydı" diye konuştu.

Osaka: Kobi tişörtü bana güç veriyor

Djokovic'in Mamba Forever forması, bir ABD Açık şampiyonun Bryant'a yaptığı ilk övgü ve anma değil. Naomi Osaka 2020'de Victoria Azarenka'yı yenerek turnuvayı kazandığında, maçtan sonra sahaya dönerek 8 numaralı Bryant formasıyla kupasıyla birlikte poz vermişti. Osaka Instagram'da "Maçlarımdan sonra her gün bu formayı giydim. Bana her zaman güç verdiğine inanıyorum" dedi.

© 2023 The New York Times Company



Oksijen’uin notu: Kobe Bryant saha içindeki ve dışındaki kimliğini ayırmak için sporda Kara Mamba lakabını kullanıyordu. Başarıları kadar düşünce sistemiyle de tarihte yer edinen Bryant'ın her zaman daha iyisi olmak için sahip olduğu hırstan beslenen yaklaşımına ise “Mamba Mentality” deniyordu. Mamba Mentality'nin hayatın her alanında uygulanması gerektiğine savunanlar ise Mamba Forever tabirini kullanıyor.