04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2023 20:08 | Son Güncelleme: 13.12.2023 20:12

Elektrikli araçlardan umduğunu bulamayan Ford üretimi kısmaya karar verdi

Elektrikli araç pazarı beklentilerin altında büyüyor ve bu durum sektöre yatırım yapan otomotiv devlerini kara kara düşündürmeye başladı. The New York Times, büyük beklentiye girdiği elektrikli araç pazarından umduğunu bulamayan Ford Motor'un planlarında yaptığı radikal değişikliği yazdı
Ford çalışanları 4 Nisan 2022'de Ford'un Mich'deki genel merkezinde montaj hattında gümüş renkli bir F-150 Lightning kamyon üzerinde çalışıyor. (Fotoğraf: Sylvia Jarrus/The New York Times)
Ford çalışanları 4 Nisan 2022'de Ford'un Mich'deki genel merkezinde montaj hattında gümüş renkli bir F-150 Lightning kamyon üzerinde çalışıyor. (Fotoğraf: Sylvia Jarrus/The New York Times)

Neal E. Boudette / The New York Times

Elektrikli araç satışlarında beklenenden daha yavaş büyüme, birçok otomobil üreticisini daha önce iddialı olan devasa üretim planlarını küçültmeye zorluyor. Ford Motor Co. bu geri çekilmeye katılan en son şirket oldu.

Üretim hedefi yarı yarıya düştü

Tedarikçilere gönderilen bir notta şirket, 2024 yılında haftada ortalama 1600 elektrikli F-150 Lightning kamyonet üretmeyi beklediğini, bunun da daha önce ulaşmayı umduğu seviyenin yaklaşık yarısı olduğunu belirtti.

Hedefin düşürülmesi, otomobil üreticilerinin şu anda üstesinden gelmeye çalıştıkları bataryalı otomobil ve kamyon satışlarına ilişkin beklentilerin önemli ölçüde azalmasını yansıtıyor. Ford ve en büyük rakibi General Motors (GM), elektrikli araçlarının üretimini arttırmak için birbirleriyle yarışıyorlardı, ancak tüketicilerin talebinin son altı ayda bu planların aksine azaldığı görüldü. Bazı alıcı adayları, F-150 Lightning de dahil olmak üzere birçok elektrikli aracın yüksek fiyatları ve şarj istasyonlarının yetersizliği ve güvenilirliği nedeniyle araç alım planlarını ertelemeyi tercih etti.

Üretimi kısan kısana

GM bir zamanlar 2024 yılı ortasına kadar 400 bin 000 elektrikli araç üretmeyi planlıyordu ancak Kasım ayında bu hedefini geri çekti ve bazı yeni elektrikli modellerini erteledi. Daha genç bir otomobil üreticisi olan Rivian, bu yılın sonuna kadar 52 bin elektrikli araç üretmeyi hedeflediğini, bu rakamın Illinois fabrikasında üretmeyi umduğu yıllık 150 bin aracın üçte biri olduğunu söyledi.

Benzer şekilde Ford da önümüzdeki yılın sonuna kadar yılda 600 bin bataryalı araç üretme kapasitesine sahip olmayı umuyordu. Eylül ayı gibi kısa bir süre önce Ford, yılda 150 bin elektrikli F-150 üretebilmeyi hedeflediğini söylemişti - yani haftada yaklaşık 3 bin araçlık bir üretim planlanmıştı. Ayrıca şirket, elektrikli spor aracı Mustang Mach-E'nin üretim planlarını da daralttı.

Üretimde pazar talebine göre ilerliyoruz

Ford'un finans müdürü John Lawler geçen ay finansal analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde "Dinamik elektrikli araç ortamı göz önüne alındığında, üretimimiz konusunda mantıklı davranıyoruz ve gelecekteki kapasitemizi pazar talebine daha iyi uyacak şekilde ayarlıyoruz" dedi.

Ford'un tedarikçilere gönderdiği nota ilişkin haberler daha önce Automotive News tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bir sözcü, hedefin düşürülmesine rağmen Ford'un 2024 yılında Lightning'in üretim ve satışlarının 2023 seviyelerini kolayca aşmasını beklediğini söyledi. Ford bu yılın ilk 11 ayında 20 binden fazla kamyon satarak 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 50'den fazla satışlarını artırdı. Şirketin tüm elektrikli modellerinin satışları yüzde 16 artarak 62 bini aştı.

Tesla rekabeti yatırımları hızlandırıyor

Tesla'nın satışları ve karlarındaki hızlı büyümenin teşvikiyle geleneksel otomobil üreticileri bir dizi elektrikli model geliştirmek ve bunları ve bataryalarını üretecek fabrikaları kurmak için on milyarlarca dolar harcıyor.

Ancak Tesla bile bu yıl yavaşlayan satışlarıyla mücadele veriyor. Bu durum şirketi en popüler iki modelinin fiyatlarını birkaç kez düşürmek zorunda bırakarak kar marjını önemli ölçüde aşağı çekti.

Diğer şirketler de yeni model planlarını erteliyor. Geçtiğimiz ay GM, Chevrolet Silverado ve GMC Sierra pikaplarını ve Chevrolet Equinox SUV'un elektrikli versiyonlarını erteleyeceğini söyledi. Honda bir zamanlar GM ile birlikte küçük bir elektrikli otomobil geliştirmeyi planlıyordu ancak bu yıl bu çabadan vazgeçti.

Ford'un ABD'de yapım aşamasında olan dört batarya fabrikası var, ancak kısa süre önce şirket Michigan'daki fabrikasının kapasitesinde küçülmeye gitmeye karar verdi.

Otomobil üreticileri ilk başlarda müşterilerin elektrikli otomobil ve kamyonlara akın etmesini bekliyordu. Ford, 2021 yılı sonunda 200 binden fazla F-150 Lightning için rezervasyon kabul etmişti.

Yüksek enflasyon trendi değiştirdi

Ancak erken dönemdeki güçlü ilgi her zaman satışların patlamasıyla sonuçlanmadı. Maliyet bu noktada büyük bir engel olarak öne çıktı. Bataryaların fiyatının yüksek olması, tüketicilerin enflasyonla mücadele ettiği bir dönemde bazı elektrikli araçları benzinle çalışan benzer modellerden çok daha pahalı hale getirdi.

Ford, Lightning'i tanıttığında kamyonetin 40 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılacağını söylemişti, ancak şirket kısa süre sonra fiyatları artırarak kamyoneti rezerve eden birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı. Kamyonet şimdi 50 bin dolardan başlıyor ve en üst versiyonu 92 bin doları görüyor.

Buna ek olarak, ülkenin birçok yerinde elektrikli otomobilleri ve kamyonları şarj etmek için yeterli yer bulmak zor olabiliyor ve bu durum bazı otomobil alıcılarını, özellikle de kişisel şarj cihazı kurabilecekleri bir garajı veya araba yolu olmayan kişileri tedirgin ediyor. Bazı sürücüler de kamuya açık şarj cihazlarında uzun kuyruklar oluşmasından ya da bazı makinelerin bozuk olmasından veya araçları şarj etmenin çok uzun sürmesinden şikayetçi.

Üretimde aşırıya kaçmayacağız

GM'nin CEO'su Mary Barra Kasım ayındaki bir konferans görüşmesinde "Talebe yanıt vereceğiz" dedi ve ekledi: "Doğru zamanda doğru ürünlere sahip olduğumuzdan emin olacağız, ancak aşırı üretim yapmayacağız"

© 2023 The New York Times Company