14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 27.03.2022 15:48

Eyvah, eski sevgilim rüyamda

Eski sevgilinizi rüyanızda gördüyseniz paniğe kapılmayın ya da telefona sarılmayın. Rüyadaki detaylar aslında o günlerle değil bugün yaşadıklarınızla ilgili çok şey anlatıyor olabilir. İşte o rüyaların yorumları
Eskiden değer verdiğiniz birine dair yoğun bir rüya görmenizin çok farklı sebepleri olabilir (İllüstrasyon: Linda Merad/The New York Times)
Eskiden değer verdiğiniz birine dair yoğun bir rüya görmenizin çok farklı sebepleri olabilir (İllüstrasyon: Linda Merad/The New York Times)

Lindsay Goldwert / The New York Times

Bilim insanlarına göre aylar hatta on yıllar önce değer verdiğiniz birini yoğun bir rüyada görmeniz onu içten içe özlediğiniz anlamına gelmiyor. 

Harvard Üniversitesi’nden klinik psikoloji doktoru ve rüya araştırmacısı Deirdre Barrett, eski partnerlerin rüyalarda birçok farklı sebepten görülebildiğini söylüyor: “Ölüm yıl dönümü, ayrılık veya boşanma gibi durumlar tetikleyici olabilir. Ancak rüyalar, mevcut ilişkilerimiz hakkındaki duygularımızı da yansıtıyor”. 

Barrett, eski sevgilinizi gördüğümüz rüyaları, aklınızın ona takılı kaldığı yönünde yorumlamak yerine o andaki duygularınızı ve onlarla nasıl baş ettiğimizi incelemek için bir fırsat olarak görmeniz gerektiğini söylüyor. Doktora göre “Ölümleri ya da ayrılıkları ‘ya hep ya hiç’ biçiminde hazmetmemek gerek. Yaşam sürekli ‘bir üstesinden gelme’ sürecidir”.  

Uzmanlar bu tarz üç rüyayı yorumladı. Tarafların mahremiyetini korumak adına rüya görenlerin sadece ismini kullanıyor, eski sevgililerinin adını vermiyoruz. 

Eski eş geri döner mi?

47 yaşındaki Andrew üç yıl önce boşandığı eski eşini rüyasında görünce çok şaşırdı. Andrew şimdilerde yeni bir ilişki yaşıyor ancak rüyayı gördüğünde on yıl evli kaldığı eski eşine ulaşmayı gerçekten düşünüyordu. Rüyasında kardeşiyle aile evinde akşam yemeğinde buluşuyor, eve vardığında arka bahçedeki piknik masasında sakince oturan eski eşini görüyordu. Ardından ailesiyle birlikte içeri girip camdan eski eşini izledi. 

Andrew uyandığında kendisini sanki “bir mermi sıyırmış gibi” hissettiğini düşünerek eski eşine ulaşmanın kötü bir fikir olduğuna karar verdi.  

Doktor Barrett, Andrew’un rüyasının planını değiştirmesine yettiğini vurguluyor. Bu, devamlılık hipotezi olarak bilinen teoriyi destekliyor: Rüyalardaki stresimiz gündelik hayattaki anksiyetemizin aynasıdır. Barett “Eski eşiyle arada sırada buluşmanın keyifli olacağını düşünüyordu. Ancak rüyasındaki bir unsur onu bu fikirden soğuttu” diyor.

Mühürlü odadaki sevgili 

31 yaşındaki Zach 2014 yılında, üç senedir aralıklarla beraber olduğu eski sevgilisinden uzun mesafeli ilişkinin getirdiği sorunlardan dolayı ayrıldı. Rüyasında eski eşiyle The Magicians dizisinde olduğu gibi bir “büyü akademisi”nde buluşuyordu.

İkili geniş bir çimenlik alandaydı, Zach bir aşk şarkısı olduğunu düşündüğü bir şarkının uzaktan, eski bir gramofondan gelen sesini duyuyordu. Eski sevgilisinin onu görmesi için dans etmeye başladı ancak uykuya dalmıştı. Ardından tekrar akademinin içinde, bir odadaydı. Zach rüyasındaki akademi hakkında “Bütün odalar büyüyle mühürlü ve sadece içinde  oturanlar kilidi kırabiliyor” diyor. Kapının tıklandığını duyunca açtı, karşısında eski sevgilisi vardı. 

Şimdi başka bir ilişkide olan Zach eski sevgilisini rüyalarında nadiren gördüğünü, uyandığında büyü akademisinde olmak istediğini söylüyor. 

Barrett “Sadece odada oturanların kırabileceği bir büyülü mührün” Zach ve sevgilisinin uzun mesafe ilişkilerinde yaşadığı sorunlarla ilgili olduğunu düşünüyor. Zach’in akademide olmak arzusuyla uyanması, tekrardan bir araya gelmeye açık olduğu anlamına gelebilir.

Yeniden başlasın

34 yaşındaki Justy pandeminin hemen başlarında  iki yıl evli kalıp 2014’te boşandığı kocasını ayda bir iki kez rüyasında görmeye başladı. 

Şu an bekar olan Justy bir rüyasında kendisini kocasının büyüdüğü mahalledeki bir otelde buldu. Ardından otelde eski eşinin başkasıyla evleneceğini öğrendi. Etrafını ailesi ve arkadaşları sardı ve eski kocasıyla tekrar evlenmelerini dilediklerini söylediler. Sonrasında eski kocası ve Justy farklı bir yerde baş başaydı. Kocası elini tutuyor, yeniden  beraber olmak istediğini söylüyordu. 

Justy, rüyanın duygusallığından etkilendiğini söylüyor: “Sanırım bu rüyaların başlamasının sebebi pandemi sırasında duyduğum nostalji. O dönemde özel yaşamım ve kariyerimin gidişatından çok memnundum”.

Barrett son iki yılın hayatlarımızı değiştirdiğini, yeni ilişkileri hayal etmenin zorluğu sebebiyle eskileri yad ettiğimizi söylüyor. Rüya, eski kocasından çok gerçekten de o dönemin nostaljisini yansıtıyor olabilir. Doktora göre “Pandemi dolayısıyla yeni ilişkilere başlamak zor, bu yüzden eskiler daha çekici gelebilir”.

© 2022 The New York Times Company