18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2022 17:35 | Son Güncelleme: 30.05.2022 17:53

Fransa Açık’ta herkesin beklediği maç: Djokovic vs. Nadal

Son maçlarını geçen sene yine Roland Garros’ta yapan, tenisin iki efsanesi Nadal ve Djokovic bir sene sonra çeyrek finalde karşılaşıyor. 20’şer Grand Slam’i olan iki oyuncu tenis tarihinin en büyük rekabetinde 59’uncu kez yarın 21.45’te buluşuyor
Geçen sene 11 Haziran 2021'de Roland Garros yarı finalinde zafere ulaşan Djokovic, Nadal karşısında. (Pete Kiehart/The New York Times)
Geçen sene 11 Haziran 2021'de Roland Garros yarı finalinde zafere ulaşan Djokovic, Nadal karşısında. (Pete Kiehart/The New York Times)

Matthew Futterman / The New York Times

Son Fransa Açık şampiyonu Novak Djokovic, çoğu kişinin umduğundan çok daha kısa bir süre sonra 13 kez Roland Garros’u kazanan Rafael Nadal ile salı günü çeyrek final maçında karşılaşacak. Bu geçen sene Haziran’da efsanevi yarı finallerinden sonra ilk yüzleşmeleri olacak. 

Rafael Nadal, pazar akşamı Kanadalı Felix Auger-Aliassime'e karşı beş setlik, dört saat 21 dakika süren gerilim filminde turu geçmek için şu ana kadarki en iyi maçlarından birini oynadı. Şimdi, çoğu kişinin istediği maç nihayet ufukta.

Djokovic çok formda

Djokovic, 6-1, 6-3, 6-3'lük setlerle üst üste dördüncü kez rakibini süpürdükten sonra Nadal ile eşleceğini tahmin etti ve “Büyük bir imtihan. Muhtemelen Roland Garros'ta karşılaşacağınız en zor maç. Bunun için hazırım" diye konuştu. 

Belki de Fransız Açık kariyerinin en büyük korkularından birinden, atletik ve yorulmak bilmeyen, sert servisler ve forehand’ler gönderen Auger-Aliassime'e karşı hayatta kalan Nadal'dan daha çok hazır. Nadal, Djokovic için "Birlikte çok geçmişimiz var" dedi. 58 kez birbirleriyle oynadılar ve Djokovic'in 30-28’lik üstünlüğü var. 

Felix Auger-Aliassime ile 5 setlik zorlu maçını kazandıktan sonra Rafael Nadal. 29 Mayıs 2022. (Pete Kiehart/The New York Times)

Klasik bir stil çatışması. Nadal en sevdiği yüzey olan toprak kortta çılgınca koşarken, Djokovic mükemmel zamanlamasını ve tenisteki en çeşitli cephaneliğini maça getiriyor. Dahası, özellikle geçen sene iyice zıtlaşan kişilikleri ve yörüngelerinin de bir maçı olacak. Artık iki tenisçi de spor ve kamuoyu camiasında çok farklı algılanıyor.

Biri göz bebeği öbürü kötü adam

Biri dünyanın sevilen bir vatandaşı; diğeri ise kutuplaştırıcı, açık sözlü biri. Djokovic inançlarına o kadar bağlı ki, en verimli son yıllarını Covid-19 aşısı olmadan kenarda geçirmeye hazırdı. Djokovic pazar günü Suzanne Lenglen Kortu’nda tanıtılınca bazı yuhalamalar duyuldu. Ana sahadaki taraftarlar gece boyunca "Rafa, Rafa" sloganları atarak, stadyumun dışında 9 metrelik bir heykelle ölümsüzleştirilen İspanyol şampiyona çağrıda bulundu.

Kim “21” yapacak?

Djokovic geçen yıl Fransa Açık'ta Nadal'ı yenerek neredeyse imkansızı başardığından beri, İspanyol raket en büyük rakibiyle dolaylı yoldan atışıyordu. Djokovic geçen yıl Grand Slam turnuvalarında Nadal ve Roger Federer'in önüne geçmek için büyük çaba sarf etti ve bunu neredeyse başarıyordu. Büyük Üçlü’nün her birinin 20'şer şampiyonluğu var. Fransa Açık'tan sonra 2021 sezonunu kronik ayak sakatlığı nedeniyle büyük ölçüde sonlandıran Nadal, kariyerini en fazla şampiyonlukla sonlandırmanın kendisi için pek önemi olmadığını söyledi. 

Djokovic aşı olmayı reddetti ve bilimi sorguladı. Nadal uzun zaman önce aşı oldu. Kendisinin bir tenis oyuncusu olduğunu, uzmanların halk sağlığı için en iyisinin ne olduğunu sorgulayacak durumda olmadığını belirtti.

Djokovic, 2020'de birkaç başka oyuncuyla birlikte kurduğu bağımsız oyuncu organizasyonu Profesyonel Tenis Oyuncuları Derneği'ne öncülük etmeye çalıştı. Nadal gruba katılmayı reddetti ve halen ATP'nin oyuncu konseyinin üyesi olmaya devam ediyor.

Covid-19 ve sakatlıklar planları değiştirdi

Kortta birbirlerinin en değerli şampiyonluklarını takas ettiler. Geçen yıl yarı finalde Nadal'ı yenen Djokovic, iki set geriden gelerek finalde Stefanos Tsitsipas'ı yendi ve ikinci Fransa Açık şampiyonluğunu kazandı.
Altı ay boyunca büyük ölçüde hareketsiz kaldıktan sonra, ocak ayında ayağının tekrar oynamasına izin verip vermeyeceğinden emin olmayan Nadal, Djokovic'in dokuz kez kazandığı Avustralya Açık’ta şampiyon oldu. 

Djokovic arka arkaya üç Avustralya Açık kazanmıştı ve unvanlarını korumasına izin verilmesini umarak ülkeye gitti. Covid-19 testi pozitif çıktı ancak aralık ayı ortasında iyileşti. Aşısız ziyaretçileri yasaklayan katı kurallara rağmen iyileştikten sonra ülkeye girebilmesi gerektiğini düşündü. Hükümet yetkililerinin aşılara karşı tutumunu halk sağlığına tehdit olarak yorumlaması üzerine sınırda gözaltına alındı ​​ve sınır dışı edildi.

Maç saati tartışıldı

Nadal tartışmalar başlayınca rakibi için üzüldüğünü söyledi. Ardından Melbourne'deki bir otelde sığınmacılarla birlikte kilitli kalan Djokovic’i bir nebze suçladı. İspanyol tenisçi "Aylar öncesinden beri koşulları biliyordu. Bu yüzden kendi kararını veriyor" diye konuştu.

Bu karşılaşmalarından önce de maçın hangi saat oynanacağına dair tartışmalar başladı. Nadal havanın daha sıcak olduğu, topun topraktan yükseklere sektiği gündüzleri oynamayı tercih ediyor. Djokovic, özellikle Avustralya ile koşulların daha soğuk ve yavaş olduğu ABD Açık'ta geceleri öne çıkıyor. 

Geçen yıl Nadal'a karşı oynadığı maç, güneş batıp sıcaklık düştüğünde dönmüştü. Nadal, geçen hafta toprak kort tenisinin geceleri oynanmaması gerektiğini öne sürdü. Ona göre soğuk ve nem kilin tenis toplarına yapışmasına neden oluyor ve raketini ağırlaştırıyor. Fransa Açık, nihayetinde maçın gece, 21.45’te oynanmasında karar kıldı.

Nadal pazar günü yaptığı maçı Philippe Chatrier Kortu’nda oynayarak ilk savaşı kazanmıştı. Organizatörler Djokovic'i ikinci sahaya, Suzanne Lenglen'e koydular. İkinci saha yalnızca tek koltuk sırası olan, şiddetli rüzgarlarla maruz kalan daha küçük ve açık bir kort.

İki şampiyonun son 16 maçları nasıldı?

Djokovic bunun üstesinden geldi ve Schwartzman'ı idman temposunda geçen 2 saatlik maçta 3-0’lık setlerle yendi. Kusursuz bir kısa vole için fileye hızla koşup sayıyı kazandıktan sonra, elini kulağına götürerek kalabalığın kendisine hakkını vermesini istedi. 

Nadal'ın böyle bir endişesi yoktu. Ancak soğuk akşamın başından sonuna kadar mücadele etti. Turnuvada oynadığı 111 maçın 108’ini kazanmış İspanyol raket maçın 40’ıncı dakikasında, ilk sette 1-5 gerideydi ve rakibine iki servis kırma sayısı vermişti.

Nadal molalarda sandalyesine gitmeden önce genellikle taban çizgisinin ortasındaki bantı temizler. Auger-Aliassime ilk seti 6-3’le alıp yumruğunu havaya kaldırırken, Nadal ayağıyla çizgiyi birkaç saniye daha temizleyerek maçın zorlu geçeceğinin sinyalini verdi. 

Nadal, ikinci ve üçüncü setleri kazanırken maçın kontrolünü ele geçiriyor gibi görünüyordu. Ancak Djokovic'in aksine bu yıl Roland Garros’u domine edemedi ve alışık olmadığımız şekilde bazı kritik sayıları rakibine bıraktı. Bu sorunları pazar günü tekrardan yaşadı.

Maçın final setinin son iki oyununda güçlü servisler, harika bir vole, derin çizgide yüksek tempolu savunma ve imza niteliğindeki iki uzun forehand ile rakibini yenmeyi başardı. Tıpkı herkesin umduğu gibi.

© 2022 The New York Times Company