15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 23.06.2023 23:07

Göz göre göre ölmelerine izin vermişler

Ege ve Akdeniz’de yaşanan en büyük göçmen facialarından birinin ardından korkunç iddialar geldi. Yunan makamlar tekneye, batmadan önce bir sahil güvenlik gemisinin bağlandığını nihayet kabul etti. Ama tekne daha sonra kaderine terk edildi. İşte facianın adım adım kaydı
Kurtulanların önemli bir kısmı Atina’nın kuzeyindeki bir kabul merkezine gönderilmeden önce Kalamata’daki bir depoda tutuldu. (Fotoğraf: Getty Images)
Kurtulanların önemli bir kısmı Atina’nın kuzeyindeki bir kabul merkezine gönderilmeden önce Kalamata’daki bir depoda tutuldu. (Fotoğraf: Getty Images)

Jason Horowitz - Matina Stevis-Gridneff - Niki Kitsantonis / The New York Times

Geçen hafta yüzlerce düzensiz göçmeni taşıyan köhne bir balıkçı teknesinin bir Yunan sahil güvenlik gemisinin önünde batmasından kısa süre sonra, Yunan yetkililer kaçakçılar istemediği için tekneye müdahale etmediklerini açıkladı.

Sahil güvenlik sözcüsü Nikos Alexiou, geminin aşırı kalabalık olması ve taşıdığı göçmelerin İtalya'ya ulaşmaya çalıştığı göz önüne alındığından müdahale etmenin tehlikeli bulunduğunu söyledi.
Alexiou, mürettebat veya yolcuların iş birliği olmaksızın geminin rotasını şiddet kullanarak değiştirmeye çalışmanın da bir deniz kazasına neden olabileceğini savundu.

Geminin Yunanistan'ın arama kurtarma bölgesinde olduğunu kabul eden Alexiou “Yine de kaçakçılık veya başka suçlarla ilgisi olmayan bir tekneye uluslararası sularda müdahale edemezsiniz” dedi.