Matthew Mpoke Bigg / The New York Times
İsrail'in Hizbullah'a yönelik son saldırısı Lübnanlı militan gruba bir darbe indirdi ancak bunun ne kadar büyük bir darbe olduğu belirsiz. Bunun nedeni kısmen, çoğu silahlı grup gibi Hizbullah'ın da askeri kapasitesini gizlemiş olması. Hizbullah, onu bölgedeki en önemli vekili olarak gören İran tarafından destekleniyor ve Tahran onlarca yıldır örgüte silah ve diğer askeri teknolojiyi aktarıyor.
İşte Hamas'ı desteklemek için İsrail'e karşı savaş açan Hizbullah'ın askeri gücüne bir bakış:
Hizbullah ne kadar büyük?
CIA World Factbook, 2024 yılında Hizbullah'ın 50 bin silahlı savaşçısı olduğunu tahmin etti, ancak hepsinin tam zamanlı asker olmadığını da kaydetti. Bu rakam Hizbullah'ı, Yemen'de faaliyet gösteren ve CIA'in 2022'de 200 bin savaşçısı olduğunu tahmin ettiği Husilerin ardından bölgedeki en büyük milis gruplarından biri yapıyor. Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, grubunun 100 bin eğitimli savaşçısı olduğunu dile getirdi.
Ancak uzmanlara göre Hizbullah'ın siyasi hedeflerinden biri kendisini İsrail'le başa baş mücadele edebilecek bir dev olarak sunmak. Bu nedenle Nasrallah'ın Hizbullah'ı olduğundan daha büyük göstermek gibi bir kaygısı var. Hatta İsrail'e karşı verdiği mücadeleyi anlatabilmek için Güney Lübnan'da bir müze bile açtı.
Londra'daki Chatham House araştırma grubunun Orta Doğu ve Kuzey Afrika programında çalışan Lina Khatib, “Düşman karşısında gücünü ve kapasitesini artıran bir psikolojik savaşa girişmek Hizbullah'ın çıkarınadır” dedi. Khatib verdiği bir röportajda İsrailli yetkililerin de Hizbullah'ın gücünü şişirerek İsrail'in modern savaştaki en ağır hava saldırılarını kullanması için bu durumu kullandığını söyledi.
Hizbullah'ın silah gücü ne durumda?
Uzmanlara göre Hizbullah, hükümetler hariç, silahlı gruplar içinde belki de dünyadaki en büyük cephaneliğe sahip. CIA, makineli tüfekler, roketatarlar ve havan toplarının yanı sıra Hizbullah'ın yaklaşık 150 bin roket ve çeşitli tiplerde füzeye sahip olduğunu belirtiyor.
CIA, Hizbullah'ın son yirmi yılda “daha geleneksel bir devlet benzeri konvansiyonel askeri güç unsurları geliştirdiğini ve önemli askeri yetenekler sergilediğini” söyledi. Uzmanlara göre 2006'da İsrail'le girdiği çatışmada büyük kayıplar veren Hizbullah, çatışmadan yara almadan çıktı ve o zamandan bu yana silah gücü gelişti.
Ancak tahminler farklılık gösteriyor. Washington merkezli bir araştırma kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi tarafından Mart ayında yayınlanan bir raporda Hizbullah'ın cephaneliğinde 120 bin ila 200 bin roket ve füze olduğu belirtildi ve bunların güdümlü balistik füzeler, kısa ve orta menzilli güdümsüz balistik füzeler ile kısa ve uzun menzilli güdümsüz roketlerden oluştuğu kaydedildi.
“Hizbullah'ın İran'la olan yakın ilişkisi nedeniyle, İsrail'le bir çatışmada bu cephaneliği kullanması halinde Tahran'ın Hizbullah'a hızla ikmal yapması muhtemeldir” denilen raporda, İran'ın Suriye'yle olan ilişkilerinin de bu ikmali kolaylaştıracağı ifade edildi.
© 2024 The New York Times Company