15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.09.2023 22:12 | Son Güncelleme: 09.09.2023 22:25

İklim Anlaşması'nın ilk karnesi geldi: İlerleme sınırlı, hedeflerin çok uzağındayız

2015'te imzalanan Paris İklim Anlaşması'na ne kadar riayet ediyoruz? The New York Times gazetesi anlaşmanın ilk resmi karnesini yazdı. Buna göre; ülkeler sınırlı ölçüde ilerleme kaydetti ve hâlâ hedeflerin çok uzağındalar
İklim Anlaşması'nın ilk karnesi geldi: İlerleme sınırlı, hedeflerin çok uzağındayız

Brad Plumer/ The New York Times

Dünya liderlerinin Paris'te iklim değişikliğiyle mücadele için dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşmayı onaylamasından sekiz yıl sonra, ülkeler küresel ısınmanın en tehlikeli etkilerini bertaraf etme konusunda yalnızca sınırlı bir ilerleme kaydetti. Bu tespit, küresel iklim anlaşmasının ilk resmi karnesinden…

Rapora göre, 2010'lu yılların başında çok korkulan en kötü iklim değişikliği senaryolarının birçoğu bugün çok daha az muhtemel görünüyor. Raporun yazarları 2015 Paris Anlaşması'na kısmen itimat ediyor. Anlaşma kapsamında, ilk kez neredeyse her ülke, gezegeni ısıtan emisyonlara yönelik kendi etkisini kısmak için gönüllü bir plan sunmayı kabul etmişti. O zamandan bu yana küresel sera gazlarındaki artış önemli ölçüde yavaşladı.

Ancak ABD ve Güney Afrika'dan temsilciler tarafından kaleme alınan ve dünyanın dört bir yanından yüzlerce hükümet, bilim insanı ve sivil toplum grubunun katkılarına dayanan rapora göre, bu çabalar felaketi önlemek için hala yeterli değil.

Ülkeler hedeflerin çok uzağında

Paris Anlaşması kapsamında ülkeler, ortalama küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin "oldukça altında" sınırlama ve 1.5 santigrat derecede kalmak için iyi niyetli bir çaba gösterme sözü verdi. Bilim insanları, bu seviyenin geçilmesi halinde, yoğun sel, orman yangınları, kuraklık, sıcak hava dalgaları ve türlerin yok olmasından kaynaklanan tehlikelerin yönetilemez hale gelebileceğini söyledi. Dünya, sanayi öncesi dönemden bu yana yaklaşık 1.2 santigrat derece ısınmış durumda.

Ülkeler bu hedeflere ulaşmaktan çok uzak. Mevcut iklim taahhütleri, ülkelerin planlarına uydukları varsayıldığında, dünyayı 2100 yılına kadar 2.5 santigrat derece gibi çok daha tehlikeli bir ısınma yoluna sokacaktır. Küresel ısınmayı daha güvenli seviyelerde tutabilmek için küresel emisyonların 2035 yılına kadar yaklaşık yüzde 60 oranında azalması gerekecektir.

Rapora göre ısınmayı 1.5 santigrat derecede tutma penceresi "hızla daralıyor." Hazırlanması yaklaşık iki yıl süren raporun, Kasım ayı sonunda Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde başlayacak olan ve COP28 olarak bilinen Birleşmiş Milletler iklim müzakerelerinin bir sonraki turuna temel teşkil etmesi amaçlanıyor.

BM İklim Sorumlusu Simon Stiell, "Hükümetleri raporun bulgularını dikkatle incelemeye ve sonuçta bunun kendileri için ne anlama geldiğini ve bundan sonra atmaları gereken iddialı adımları anlamaya çağırıyorum. Küresel envanter, daha fazla hırs ve eylemin hızlandırılması için kritik bir andır” dedi.

© 2023 The New York Times Company