20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 20:27 | Son Güncelleme: 17.09.2024 20:35

İnsanların ceplerinden dumanlar çıktı: Peş peşe patlayan çağrı cihazları 9 kişiyi hayattan kopardı, 2 bin 800 kişi yaralandı

Lübnan'da akıllara durgunluk veren bir saldırı yaşandı. Hizbullah'ın izlenmemek için kullandığı çağrı cihazları bir bir bip sesleriyle birlikte duman çıkardı, ardından havaya uçtu. Patlamaların şiddetiyle 9 kişi hayatını kaybederken ilk belirlemelere göre 2 bin 800 kişi yaralandı
İnsanların ceplerinden dumanlar çıktı: Peş peşe patlayan çağrı cihazları 9 kişiyi hayattan kopardı, 2 bin 800 kişi yaralandı

Patrick Kingsley - Euan Ward / The New York Times

Lübnan'da sağlık yetkilileri Salı günü ülkede aynı anda yüzlerce çağrı cihazının patladığını, dokuz kişinin öldüğü ve 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığı koordineli bir saldırı olduğunu söyledi.

Saldırı, İsrailli liderlerin Hizbullah'a karşı askeri kampanyalarını artırmayı düşündükleri uyarısında bulunmalarından bir gün sonra meydana geldi. Hizbullah, üyelerine ait çağrı cihazlarının patladığını söyledi ve İsrail'i saldırının arkasında olmakla suçladı. İsrail ordusu yorum yapmayı reddetti.

Patlama dalgası Beyrut'ta birçok insanı şaşkınlık ve şok içinde bıraktı. Görgü tanıkları insanların ceplerinden dumanlar çıktığını ve ardından havai fişek ya da silah sesi gibi küçük patlamalar olduğunu paylaştı. Lübnan televizyonunda yayınlanan amatör çekim görüntülerde, elleri parçalanmış ve yanık yaraları olan yaralıların tedavi edilmeye çalışıldığı hastanelerdeki kaotik sahneler yer aldı. Gün sona ererken şehrin her yerinde sirenler çaldı.

Ölenlerden biri 8 yaşındaydı

Lübnan Sağlık Bakanı Dr. Firass Abiad, en az 9 kişinin öldüğünü ve 200'ü kritik durumda olmak üzere 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Abiad, kurbanların çoğunun yüzlerinde, özellikle de gözlerinde, ellerinde ve midelerinde yaralanmalar olduğunu söyledi. Ölenlerden birinin 8 yaşında bir kız çocuğu olduğunu söyledi.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati saldırıyı “İsrail saldırganlığı” olarak nitelendirdi ve Lübnan egemenliğinin ciddi bir ihlali olarak tanımladı.

Hizbullah dinlenmemesi için çağrı cihazları kullanıyor

Saldırı hakkında bilgi veren üç yetkili, saldırının, mesajlarının dinlenmesini zorlaştırmak için yıllardır bu tür cihazları kullanan Hizbullah ajanlarına ait yüzlerce çağrı cihazını hedef aldığını söyledi. Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililere göre cihazlar patlamadan önce birkaç saniye boyunca bip sesi çıkaracak şekilde programlanmıştı.

Patlamalar İsrail ile Hizbullah arasında Ekim ayında Hizbullah'ın müttefiki Hamas'la dayanışma amacıyla İsrail topraklarına ateş açmaya başlamasıyla başlayan 11 aylık çatışmanın son ayağı olarak değerlendirildi.

Çatışma büyük ölçüde füze ve roket atışlarıyla sınırlı kaldı ancak aylardır her iki tarafın liderleri de çatışmanın kara kuvvetlerinin de dahil olduğu bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

© 2024 The New York Times Company