02 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.10.2024 21:25 | Son Güncelleme: 01.10.2024 21:47

İsrail Lübnan'a girdi, İran Tel Aviv'e balistik füzelerle saldırdı

İsrail'in tepki çekmesine rağmen Lübnan'ın güneyinde kara operasyonuna başlamasının üzerinden 24 saat geçmeden İran bu kez çok daha hızlı yanıt vererek yüzlerce balistik füzeyle İsrail'e saldırı düzenledi
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Patrick Kingsley, Aaron Boxerman, Eric Schmitt, Ronen Bergman / The New York Times

İran Salı akşamı İsrail'e en az 200 balistik füze fırlattı. Bu saldırı İsrail ile İran arasında uzun süredir devam eden çatışmada keskin bir tırmanışa işaret ediyor ve bölgeyi daha da kargaşaya ve tam bir savaşa sürükleyebilir.

Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times

 

İsrail ordusundan yapılan açıklamada “İran'dan İsrail'e füze fırlatıldı” denildi. Kudüs ve Tel Aviv de dahil olmak üzere İsrail genelinde hava saldırısı sirenleri çaldı. Tel Aviv'in üzerinde yüksek sesli patlamalar duyuldu ve İsrail'in Demir Kubbesi'nden yayılan ışık parlamaları görüldü.

İsrail Lübnan'a girdi, İran'dan misilleme gecikmedi

İran'dan gelen füzeli saldırı, İsrail güçlerinin İran destekli milis gücü Hizbullah'ı felç etmek amacıyla güney Lübnan'a kara saldırısı başlatmasından bir gün sonra geldi. İran şu anda İsrail'le savaşan iki milis gücü olan Hizbullah ve Hamas'ın yanı sıra Yemen'deki Husileri de destekliyor.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD'nin İsrail'in savunulmasına yardımcı olacağını söyledi ve İsrail'e yönelik doğrudan bir saldırının İran için ağır sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

ABD'li yetkililer İran'ın önümüzdeki birkaç saat içinde İsrail'e çoğunlukla balistik füzeler fırlatacağını ve muhtemelen birden fazla dalga halinde bu saldırının gerçekleşeceğini öngörüyor. Beyaz Saray'a göre Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Harris Salı sabahı ulusal güvenlik yetkilileriyle “İran'ın İsrail'e karşı yakın zamanda önemli bir balistik füze saldırısı başlatma planlarını görüşmek üzere” bir toplantı yaptı. İsrail'in saldırılara karşı savunmasına ve bölgedeki Amerikalıların korunmasına yardımcı olacak planlar gözden geçirildi.

Tel Aviv'e füze yağmuru

İran devlet medyası İran'ın İsrail'e balistik füzeler fırlattığını bildirdi. İran Devrim Muhafızlarına bağlı Tasnim Haber Ajansı “Tel Aviv'e füze yağıyor” başlığını attı.

İşte İran'ın roket saldırısına ilişkin önemli noktalar

Lübnan: Olası bir İran saldırısı uyarısı, İsrail ordusunun güçlerinin Lübnan'a geçtiğini doğrulamasından saatler sonra geldi. İsrail, normalde 10 binden fazla askeri olan bir ordu tümeninin sınır boyunca “sınırlı, yerel ve hedefe yönelik baskınlar” düzenlediğini ancak bu birliklerin kaçının Lübnan içinde olduğunu paylaşmadı. Salı günü İsrail ordusu “kuzeydeki operasyonel görevler için” dört yedek tugayı daha göreve çağırdığını açıkladı.

Beyrut 'ta kaos: İsrail ordusu Salı günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta hava saldırıları düzenledi ve saldırılardan birinde üst düzey Hizbullah komutanı Cafer Kasir'in öldürüldüğünü iddia etti. Hizbullah İsrail'in bu iddiasını henüz doğrulamadı.

Gerilim yükseliyor: Haftalardır İsrail'in Lübnan'daki saldırıları, yoğun hava saldırıları ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerinin öldürülmesi de dahil olmak üzere tırmanıyor. Hizbullah son bir yıldır, İran'ın da desteklediği Gazze merkezli silahlı grup Hamas ile dayanışma içinde İsrail'e saldırıyor.

Hizbullah füzeleri: İsrail'e yönelik saldırılarını sürdüren Hizbullah, Salı günü yaptığı açıklamada Tel Aviv'in dış mahallelerinde bulunan ve Mossad istihbarat teşkilatının merkezinin de yer aldığı Glilot üssüne füze attığını duyurdu. Tel Aviv bölgesi de dahil olmak üzere İsrail'in merkezinde siren sesleri duyuldu.

18 yıl sonra İsrail Lübnan'a girdi: İsrail en son 2006 yılında Lübnan'da karada savaştı. İsrail 1978'den bu yana gerçekleştirdiği üç büyük kara operasyonuyla kuzey sınırını güvence altına almayı amaçladı, ancak her seferinde askeri ve siyasi liderlerin beklediğinden daha az belirleyici sonuçlar elde etti.

ABD askerleri: Pentagon Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin halihazırda bölgede bulunan 40 bin askerini desteklemek ve İsrail'in savunmasına yardımcı olmak üzere Orta Doğu'ya birkaç bin ek kuvvet göndereceğini söyledi.

© 2024 The New York Times Company