Aaron Boxerman / The New York Times
Bu yılın başlarında Mısır, İsrail güçlerinin İsrail'de Philadelphia Koridoru olarak bilinen yaklaşık 14 km uzunluğundaki sınır şeridini işgal etmesi halinde bunun iki ülke arasındaki ilişkilere "ciddi bir tehdit" oluşturacağı uyarısında bulunmuştu. Ancak İsrail'in Çarşamba günü bölgenin "taktiksel kontrolünü" ele geçirdiğini açıklaması sonrası Mısır'dan beklenen tepki gelmedi.
İsrailli askeri yetkililer, Hamas'ın Mısır'dan tüneller aracılığıyla Gazze Şeridi'ne mühimmat kaçırarak yeniden silahlanmasını engellemek için sınır bölgesine girdiklerini söyledi. Bu hamle, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde Hamas savaşçılarına karşı başlattığı ve BM yetkililerinin 1 milyondan fazla Filistinliyi göçe zorladığını söylediği kara harekâtının bir parçasıydı.
Eski düşmanlar yeniden karşı karşıya
En az üç büyük savaş yaşamış eski düşmanlar olan İsrail ve Mısır, İsrail'in Gazze'deki harekâtı ve özellikle de Refah'taki kara harekâtı nedeniyle diplomatik olarak çatışıyor. Mısır hükümeti de son haftalarda askerlerinin Refah'a girmesiyle birlikte İsrail'e karşı daha sert bir tutum takınması için kamuoyu baskısıyla karşı karşıya kaldı.
Ancak eski İsrailli ve Mısırlı yetkililer, Mısır ve İsrailli yetkililerin uzun zamandır güvenlik konularında yakın işbirliği içinde olduklarını, savunma yetkililerinin Kahire ve Tel Aviv'de düzenli olarak bir araya geldiklerini ve her iki tarafın da bu yakın ilişkiyi ulusal güvenlik politikalarının temel taşı olarak gördüklerini söylüyor.
Mısır'ın İsrail'e karşı adım atması zayıf bir ihtimal
Bu uzmanlar, Mısır hükümetinin Philadelphia Koridoru'nun ele geçirilmesi konusunda İsrail'e karşı önemli adımlar atmasının pek olası olmadığını söylüyor.
Eski bir Mısırlı diplomat olan Ezzedine Fisher konuya ilişkin şu sözleri kaydetti:
"Güvenlik görevlileri güvenlik görevlileriyle konuşmaya devam edecek. Sınır ortaklaşa yönetilecek ve iletişim devam edecek. Her iki taraf da bunun kendi çıkarlarına olduğunu biliyor"
Mısır'ın en büyük korkusu: Filistin göçü
İsrail'in eski Kahire Büyükelçisi Eli Shaked, Mısır'ın en önemli kaygılarından birinin İsrail operasyonlarının Filistinlilerin sınırdan akın etmesine yol açması olduğunu söyledi. Shaked, bu ihtimal uzak kaldığı sürece İsrail'in Philadelphia koridorundaki operasyonlarının Mısır'da yarattığı hoşnutsuzluğun yönetilebileceğini söyledi.
"Hem İsrail hem de Mısır kendi gerçek çıkarlarının farkında" diyen Shaked şöyle devam etti:
"Her iki tarafta da gerginlik, hayal kırıklığı ve hüsran var ama bunları masanın altında tutmaya çalışıyorlar"
Yine de iki ülke arasındaki ilişkiler son haftalarda ciddi bir gerilim altında. Mayıs ayı başında İsrail, Refah'a kara harekâtı başlatırken Refah sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdi. O tarihten bu yana Mısırlı, İsrailli ve Filistinli yetkililer, insani yardım için kilit öneme sahip geçidin nasıl yeniden açılacağı konusunda anlaşmazlığa düştüler.
Fishere, İsrail güçlerinin Mısır sınırında yoğun askeri operasyonlar yürütme ihtimalinin, ordularını mümkün olduğunca ayrı tutmayı tercih eden Mısırlı ve İsrailli yetkilileri endişelendirdiğini söyledi.
Pazartesi günü Refah sınır kapısı yakınlarında İsrail güçleriyle yaşanan silahlı çatışmada en az bir Mısır askeri öldürüldü. Her iki taraf da olayı soruşturduklarını açıkladı.
Fishere, Kahire'deki hükümetin bu ölümü mümkün olduğunca unutturmaya çalıştığını ve ülkenin sıkı kontrol altındaki medyasına olayı önemsiz gösterme talimatı verdiğini söyledi. Fishere, "İsrail'den gelen her şey kamuoyunun sinir uçlarına dokunuyor. Ancak bunun ikili ilişkiler üzerinde hiçbir etkisi yok"
©️ 2024 The New York Times Company