16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2022 15:33 | Son Güncelleme: 31.05.2022 16:09

İyi bir bisiklet macerası için bilmeniz gerekenler

Yazın uzun, durgun günlerinde bisiklet sürmenin keyfi ve özgürlüğü hiçbir şeye değişilmez. Bununla birlikte, başarılı bir bisiklet gezisi için iyi bir planlama gerekli. New York Times bisiklet meraklıları için küçük bir rehber oluşturdu. İşte pedala basmadan önce bilmeniz gerekenler...
İyi bir bisiklet macerası için bilmeniz gerekenler

Stephanie Pearson / The New York Times

Tüm iki tekerlekli maceralar güvenliğin temelini oluşturan unsurları gerektirir: Su, alet takımı, koruyucu gözlük, eldiven ve kask. Öte yandan rahat bisiklet kıyafetleri ve varış noktanızda bulunması zor olabilecek diğer öğeleri de beraberinizde getirmeniz faydalı olacaktır. Bisiklet kiralamayı planlıyorsanız güvenlik için yapmayı planladığınız sürüş türünü ve beceri seviyenizi mağazaya anlatın.Çoğu kişi sizden vücut ölçümlerini göndermenizi isteyecektir. Seyahatinizi ne kadar iyi planlarsanız o kadar rahatlar ve yolculuğun tadını çıkarırsınız. İşte, her bir özel macerayı planlamanıza yardımcı olacak uygun teçhizatlar ve öneriler.

Günlük sürüş

Bisiklet ceketi: Hava koşulları gün boyu süren sürüşlerde neredeyse her zaman değişir. Hafif, rüzgar ve su geçirmez bir ceket giyin.
Çanta: İster gidonlarda, ister koltuğun arkasında veya gidon boğazının önündeki üst boruda istiflenmiş olsun, atıştırmalıkları ve temel malzemeleri saklayacak bir çanta alın.
Işık: Bisikletinize monte edilecek bir ışık güvenliğinizi hem gündüz hem de gece artıracaktır.
Kask: Bugün satılan hemen hemen tüm kasklar bir çarpışma sırasında başın dönme hareketini azaltan, beyni korumaya yardımcı MIPS (Çok Yönlü Darbe Koruma Sistemi) veya benzeri bir teknolojiyi sunar.

Uzun mesafe/ birkaç günlük sürüş

Korumalı bisiklet şortu: Aerodinamik, sağlam ve rahat olduğu için uzun günleri bisiklette geçirirken spandex giymek faydalı olacaktır. Ayrıca, askılı şortlar bel kısmındaki baskıyı azaltır. En önemlisi ise şortun kalınlığı ve şekli.
Bisiklet forması: Cep telefonlarını, muzları, enerji çubuklarını veya ek katmanları saklamak için yeterince büyük iki veya üç arka cebi olan iyi bir bisiklet forması vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur ve önemli eşyalarınızı size yakın tutar.
Bisiklet heybesi: Birkaç gün süren bisiklet gezilerinin çoğunda bagajınızla birlikte sizi takip eden bir minibüs olur. Ancak tek başınaysanız arka, ön veya her iki tekerlek üzerindeki gövdelere bağlanan bu heybelere ihtiyacınız olacak.
Sürtünme önleyici krem: Bisiklette uzun geçen günler yaralara sebep olabilir. Yanınızda bir krem olması sizi koruyacak veya en azından yaralarınızı hafifletecektir.
Alet takımı: Çok amaçlı alet, yedek lastik, levye, ekstra zincir yağı olan bir takım hazırlamanız çok mühim.

E-bisiklet ile tek gecelik sürüş

Güneş gözlükleri: Bir e-bisikletin hızıyla birleşen güneş ve rüzgar, güneş gözlüklerini her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Yüzünden kaymayan ve SPF korumasını olan yüksek kaliteli optikler rahatınızı ve güvenliğinizi artıracaktır. Bisiklet heybesi: Uzun mesafe sürüşlerinde olduğu gibi temel malzemeleri içine koyabileceğiniz bir çanta şart.
Ayakkabılar: Motorlu bir araçta pedal çevirirken parmak arası terlikler pek akıllıca bir seçim değil. Pedal çevirirken kaldıraç görevi gören daha sert bir orta tabana sahip e-bisiklet dereceli ayakkabılar mevcuttur.
Dikiz aynası: E-bisiklet maceranız arabaların olduğu bir yolu içeriyorsa herhangi bir gidonla uyumlu, kelepçeli bir dikiz aynasına yatırım yapın.

Dağ bisikleti

Bisiklet GPS’i: Yerel haritaları indirin, rotanızı belirleyin ve sevdiklerinizin sizi takip etmesine izin verin.
Sıvı alma: Uzun, sıcak bir yaz gününde fazla su içmeniz neredeyse imkansız. Bisikletinizi sürmeye devam ederken su içmenizi sağlayan bel veya sırt çantalarından birini edinebilirsiniz.Eldivenler: Düşerseniz ellerinizi terden, sürtünmesinden, kirden ve kayalardan uzak tutmak çok önemlidir. Mutlaka bir bisiklet eldiveni almalısınız.
Kask: Güneşin parlamasını engellemek, yüze gelen döküntülerden korunmak veya sadece havalı görünmek için kullanabilirsiniz. Ancak dağ bisikleti maceranızda ne olursa olsun güvenlik için sağlam bir bisiklet kaskı takmak şart.

© 2022 The New York Times Company