Julie Turkewitz- José María León Cabrera / The New York Times
Sadece 10 yıl önce, kaynak zengini küçük Ekvador ülkesi hidroelektrik enerjiye cesur bir geçiş yapıyordu. Barajlarla beslenen bol nehirlerinin artan enerji ihtiyacını karşılayabileceğini ve ekonomik büyümeyi destekleyerek milyonları yoksulluktan kurtaracağını ve yeni bir refah çağına öncülük edeceğini düşünen pek çok Güney Amerika ülkesinden biriydi.
Bugün bu yapılar ısınan bir iklimle çarpışıyor.
Ekvador, Güney Amerika'nın büyük bölümünü etkisi altına alan, nehirleri kurutan ve ülkenin elektrik şebekesini çöküşün eşiğine getiren, küresel ısınmanın daha da şiddetlendirdiği olağanüstü bir kuraklığın pençesinde.
Günde 14 saat elektrik yok
Eylül ayından bu yana günlük enerji kesintileri 14 saate kadar uzadı. Otoyollar simsiyah bir renge büründü; tüm mahalleler akan sularını, hatta internet ve cep telefonu hizmetlerini kaybetti. Bir endüstri grubu, elektriğin kesildiği her saat için ülkenin 12 milyon dolar verimlilik ve satış kaybı yaşadığını söylüyor.
Olağanüstü bir kuraklık Ekvador'un nehirlerini ve barajlarını kurutarak 14 saate varan elektrik kesintilerine yol açtı. Uzmanlar bunun daha büyük bir küresel krizin başlangıcı olmasından korkuyor.
Başkent Quito'nun dışında bir dondurma dükkânı olan 46 yaşındaki Gabriela Jijón, “Ülkem yokuş aşağı gidiyor” yorumunu yaptı.
Kuraklığın şiddeti arttı, kriz küresel boyutta hissediliyor
Ancak Ekvador yalnız değil. Son yıllarda dünyanın çeşitli yerlerindeki anormal kurak hava koşulları nehirlerin aşırı derecede küçülmesine yol açarak Norveç, Kanada, Türkiye ve hatta yemyeşil Kosta Rika gibi yerlerdeki hidroelektrik kaynaklarını kuruttu.
Hidroelektrik enerjiye büyük ölçüde bağımlı olan Zambiya, bu yıl 21 saate varan günlük elektrik kesintileriyle karşı karşıya kaldı. Yine enerji için suya bağımlı olan Çin'in bazı bölgelerinde 2022'den itibaren uzun süreli kesintiler yaşandı.
Hidroelektrik santraller yetersiz
Küresel bir enerji araştırma enstitüsü olan Ember'e göre, toplamda 1 milyardan fazla insan, enerjilerinin %50'sinden fazlasının hidroelektrik santrallerinden geldiği ülkelerde yaşıyor. Ancak küresel ısınma şiddetlendikçe ve kuraklık gibi aşırı hava olayları daha yaygın ve daha şiddetli hale geldikçe, birçok bilim insanı hidroelektrik enerjinin daha az güvenilir bir enerji kaynağı haline gelmesini bekliyor.
Water dergisinde 2022 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, tüm hidroelektrik barajların dörtte birinden fazlası, 2050 yılına kadar su kıtlığı açısından orta ila aşırı risk taşıyan bölgelerde bulunuyor.
Ekvador, birçok açıdan, diğer ülkelerin karşılaşabileceği durumların habercisi.
Amerika Birleşik Devletleri ve Ekvador'un Güney Amerika'daki komşuları Kolombiya ve Brezilya da dahil olmak üzere bazı ülkeler, hidroelektrik enerjisi azaldığında fosil yakıtlar da dahil olmak üzere alternatif kaynaklara geçmek için yedek planlara sahip.
Birçok ülke değişen koşullara adapte olacak durumda değil
Ancak Ember'de kıdemli analist olan Nicolas Fulghum, ekstra enerji kapasitesi sağlamanın maliyetinin çok yüksek olduğunu ve birçok ülkenin kötüleşen koşullara karşı hazırlıksız olduğunu söyledi.
Fulghum, Çin'in giderek büyüyen bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. 2022 ve 2023 yıllarında ülkenin güneybatısındaki kurak koşullar, fabrikaları kapatan ve ticareti ciddi şekilde sekteye uğratan elektrik kesintilerine yol açtı.
Fulghum, Ekvador'un %70'ine kıyasla ülkenin enerjisinin sadece %13'ünü sudan elde ettiğini, ancak Çin'in küresel ekonomiye çok bağlı olması nedeniyle gelecekteki kuraklıkların domino etkisi yaratabileceğini söyledi.
Ekvador'da Şubat ayında yeniden seçilecek olan Devlet Başkanı Daniel Noboa, geçtiğimiz günlerde elektrik kesintilerini bu ay sona erdirme sözü verdi ve ülkenin yakınlardaki Kolombiya'dan satın aldığı enerjinin ve diğer alınan önlemlerin elektrik krizini hafifleteceğini iddia etti.
Ancak enerji uzmanları bu tip önlemlerin asıl sorunu çözmede yetersiz kaldığını savunuyor. Ekvador'daki bir üniversite olan Coastal Higher Polytechnic School'da profesör olan Iván Endara, bir tufan olmadığı sürece düzenli enerji kesintilerinin en az 2026 yılına kadar sürebileceğini söyledi.
Krizin gerçekten sona ermesi için ülkenin enerji sektörünün çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi için yıllarca çalışılması gerektiğini söyledi.
Hidroelektrik enerjinin vaatleri
2007 yılında Ekvador'da yeni bir solcu başkan, Rafael Correa, modernize edilmiş, daha sosyal ve çevreye duyarlı bir ulus inşa etme sözü vererek göreve geldi. Ülke 1990'larda aylarca süren bir enerji krizi yaşamış, ardından 2009'da yine kuraklık nedeniyle elektrik kesintileri yaşanmıştı.
Artan nüfusun artan elektrik talebine yanıt veren ve elektriği ulus vizyonunu güçlendirmek için kullanmayı uman Correa hükümeti, enerji üretimini artırmak için milyarlarca dolar yatırım yaptı.
Elektrik üretmek için petrol veya gaz yakmak yerine sudan yararlanan bu yeni enerji matrisinin küresel iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yardımcı olması gerekiyordu, ancak Ekvador bu çalışmaların kurbanı oldu.
Çinli kredi kuruluşlarından yüklü miktarda borç alan Correa hükümeti, ülkenin dönüşümünün simgesi haline gelen devasa barajlar olmak üzere neredeyse bir düzine yeni hidroelektrik projesi başlattı.
Özellikle bir proje, Coca Codo Sinclair olarak bilinen 2,2 milyar dolarlık baraj, muhalefetin söylediğine göre tasarım kusurlarıyla ve bazı yetkililerin baraj ihalesini Sinohydro şirketine vermek karşılığında rüşvet aldığı iddialarıyla boğuşuyordu.
10 yılda enerji üretim kapasitesini %60 artırdı
Yine de Enerji ve Maden Bakanlığı'na göre Correa'nın görevden ayrıldığı 2007 ile 2017 yılları arasında ülkenin toplam enerji üretim kapasitesi yaklaşık %60 arttı.
Diğer değişiklikler arasında enerji sektörünü neredeyse tamamen devlet kontrolü altına alan yeni bir anayasa da vardı - ki muhalefet daha sonra bunun kötü yönetime ve verimsizliğe yol açtığını söyledi.
Büyümenin çoğu hidroelektrikten gelirken, fosil yakıtlar, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinde de sınırlı da olsa artışlar oldu.
Correa görevi bıraktığında ise elektrik üretim kapasitesi düştü.
Eski başkan, Belçika'daki evinde verdiği bir röportajda, Ekvador'un enerji krizinin kökeninde iklim değişikliğinin “sorun olmadığını” söyledi.
Bunun yerine, kendisinden sonra gelen üç hükümeti hidroelektrik ve termoelektrik santrallerinin bakımını yapmamakla suçladı ve diğer enerji kaynaklarını geliştirmedikleri için kapasitenin azalmasına ve olumsuz koşullarda elektrik üretmeye devam edememelerine neden olmakla suçladı.
Correa “Barış zamanlarında bir ülkenin bu kadar hızlı tahrip edildiğini hiç görmemiştim” dedi.
Günlük elektrik kesintilerin etkileri
Fulghum, Ekvador'dan çıkarılacak dersin, ülkelerin hidroelektrik enerjiden vazgeçmeleri değil, su kıtlığını telafi edebilecek alternatiflere - tercihen rüzgar ve güneş gibi temiz enerji alternatiflerine - büyük yatırım yapmaları olduğunu söyledi.
Brezilya ve Şili'yi tam da bunu yapan ülkeler olarak örnek gösterdi.
Ekvador'da geçen yıl başlayan elektrik kesintileri Eylül ayında günlük kesintilere dönüştü, işyerlerinin kapanmasına yol açarken tüm endüstrileri krize sürükledi.
Ülkeyi saran belirsizlik, şiddeti körükleyen narkotrafik endüstrisinin patlamasıyla daha da kötüleşti.
Sadece birkaç yıl önce Ekvador yoksulluğu azaltma konusunda büyük adımlar atıyordu.
Quito'daki San Francisco Üniversitesi'nde ekonomi dekanı olan Mónica Rojas, “O refah yıllarında elde edilen her şey kaybediliyor” sözleriyle dikkat çekti.
© 2024 The New York Times Company