Nicole Sperling / New York Times
Netflix, Güney Korelilerin 45.6 milyar won (yaklaşık 38 milyon dolar) kazanmak için basit çocuk oyunlarının ölümcül versiyonlarını oynayarak yarıştığı distopik diziye dayanan gerçek bir deneyimi hayata geçiriyor. Kazananlar ödüle daha da yaklaştı. Kaybedenler ise öldü. Yayınlanacak bölümde hem dizinin popüler simgeleri olan para dolu dev kumbara, Young-hee adlı dev oyuncak bebek, steril beyaz yatakhane hem de çocuk oyunları taklit edilecek.
30 dolara canlı deneyim
Squid Game hayranları, 30 dolar karşılığında altı grup etkinliğiyle yaklaşık ahlaki dönemeçleri olan 70 dakikalık bir oyunla yarışacak. Bunlara okul bahçesinde geçen Kırmızı Işık, Yeşil Işık oyunu ve dizide yarışmacıları attıkları her adımda iki cam kare arasında seçim yapmaya zorlayan korkutucu Cam Köprü mücadelesinin ölümcül olmayan bir versiyonu da dahil. Dizideki versiyonda eğer yanlış cam kare seçilirse oyuncular onlarca metreden ölüme düşüyor. Hayranlar ayrıca kendilerini dizideki karakterler gibi hissetmek için 50 doalr karşılığında eşofman satın alıp giyebilirler. Ayrıca 100 dolarlık bir VIP bilet seçeneği de var: Orijinal diziye saygı duruşunda bulunarak, gösterişli bir salonda kokteyl içerken talihsiz oyuncuların mücadelesin izleyebilirsiniz.
Netflix’in canlı deneyim ekibinin başında olan Greg Lombardo, “Bunlar hep ölümcül olmayan eğlence” dedi. Netflix, canlı deneyimlerini diğer şehirlere de taşımak istiyor ancak bununla bağlantılı herhangi bir yer doğrulanmadı. Tüm bunlar Netflix’in dizinin ilk sezonu ve seneye Güney Kore’de çekilecek olan ikinci sezonu arasındaki uzun boşlukta izleyicileri meşgul etme umuduyla planladığı birkaç "Squid Game" uyarlamasından biri.
Popüler dizilerdeki başarılı formül
Uyarlamalardan biri de senaryosuz İngilizce yarışma programı olan "Squid Game: The Challenge”. Programın ilk 5 bölümü 22 Kasım’da gösterime girdi. Diğer bölümler çarşamba gösterime girerken final bölümü haftaya çarşamba yayınlanacak. Ayrıca yakın zamanda oyuncuların serideki karakterlerle yarışabilecekleri bir video oyunu çıkacak. Dizinin halihazırda bir sanal gerçeklik oyunu mevcut. Burger King, Brezilya’nın dört şehrinde Squid Game temalı menüler sunuyor. Markanın yeni ürünleri, Netflix'in "Bridgerton" ve "Stranger Things" gibi diğer popüler dizilerde başarıyla uyguladığı formülü takip ediyor. Yayın hizmetinin geliştirilmesine yardımcı olan bir "Stranger Things" oyunu 14 Aralık'ta Londra'nın Batı Yakası'nda gösterime girecek. Ancak “Squid Game” markası gibi fikri mülkiyet haklarının genişlemesi Hollywood'da daha fazla irdeleniyor.
Son yıllarda, bir eğlence stüdyosunun kesin bir sonuca varabileceği en yakın nokta, popüler bir fikri mülkiyetten türetilen bir franchise oldu: Bir film devam filmini doğurur, bir tema parkı gezisi bir dizi tüketici ürününü doğurur. Artık seyircide belli bir yorgunluk oluştu.
Netflix'in “Squid Game”i yaymaya çalışmasının nedeni ortada. Dizi, platformun en çok izleneni olmasının yanı sıra eşofmanları ve Young-hee bebekleri gibi lisanslı ürünleri de hemen satılmaya başlandı. Netflix, özellikle Cadılar Bayramı'nda yeşil eşofmana olan talebi karşılamak için artı iki global ortakla çalışıyor.
Yine de kimileri Güney Koreli film yapımcısı Hwang Dong-hyuk'un ülkesindeki sınıf mücadeleleri ve günümüz kapitalizminin küresel eşitsizlikleri hakkındaki kasvetli görüşüne dayanan bir rality şov yapıp yapmayacağını sorguluyor.
“Squid Game: The Challenge”, Netflix'in İngilizce TV listesinde 20,1 milyon izlenmeyle en üst sırada yer alıp orijinal dizi tekrar ilk 10’a girerken, dizinin gerçek versiyonuna yönelik eleştiriler ağır oldu. Çoğu kişi 10 bölümlük diziyi, orijinal dizinin kalbinde yer alan kapitalist kültür eleştirisini kaçırdığı için eleştirdi. Loyola Marymount Üniversitesi film, televizyon ve medya çalışmaları bölümünün başkanı Miranda Banks, “Squid Game' bir Güney Kore dizisiydi ve Güney Kore kültürünün siyasetinden etkilenmişti” dedi. Reality şovun yapımcıları da bu ironinin farkında. Ancak orijinaline olabildiğinde yakın bir şekilde daha düşük bahislere rağmen etkileyici bir şov yaratabileceklerini hissettiklerini söylediler.
"Elenenlerin öldüğüyle ilgili bir dramaydı"
Yapımcı Stephen Lambert, "Elenen insanların öldürüldüğü gerçeğiyle çok ilgili bir dramaydı. Açıkcası bunu hiç yapmayacaktık. Ancak bu kadar büyük bir ödüle sahip olmak, elendiğinizde hayallerinizin öldüğü anlamına geliyordu ve bunlar gerçekten insanların sahip olduğu büyük hayallerdi” dedi.
Yine de hayranların alaycı bir şekilde oynamasına izin vermek dizinin gücünü zayıflatır mı? Banks buna inanmıyor ve şunları ekliyor: “Muhtemelen sosyal yorumlar, drama ve oyunun durumu için orada olan hayranlarınız olduğunu düşünüyorum. Ve bir de oyun oynamayı seven insanlar var. Farklı yaş grupları olabilir. Farklı demografik özellikler olabilir.”
Riski kabul ediyor
Netflix’in pazarlama müdürü Marian Lee’ye göre, markanın yan kuruluşları Squid Game"e yeniden dikkat çekerek işlerini yapıyor ancak aynı kaynağın bu kadar çok versiyonunun yaratılması riskini de kabul ediyor. Lee, “Temel olarak kültürel zamanın ruhunu yakalayan son derece popüler bir şovumuz var. Oyuncak bebek ve tüm ikonografi, senaryoda yer almayanlara kadar taşınıyor. Pazarlama ekibi olarak bizim sorumuz insanların bunun henüz ikinci sezon değil de senaryosuz bir versiyon olduğunu anlamalarını nasıl sağlayabileceğimiz. Şu tepkilere göre hayranların takip ettiğinden emin olmalısınız: Ah, bu senaryosuz versiyon. Ah, bu canlı deneyim. Ah, ikinci sezon geliyor. “Fandom orada” diye ekleyen Lee son olarak “Bu sadece her biri için farklı anlar yaratabileceğinizden emin olmanızla ilgili” dedi.
© 2023 The New York Times Company