28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 09.01.2023 09:20 | Son Güncelleme: 09.01.2023 09:39

New York Times Brezilya baskınını yazdı: 6 Ocak saldırısına çok benziyor

Brezilya'da eski başkan Jair Bolsonaro'nun destekçileri Kongre Binası'nı bastı. Ülkede çok sayıda kişi gözaltına alındı. New York Times, Brezilya'da yaşananları iki yıl önce Donald Trump seçimi kaybettiğinde gerçekleşen 6 Ocak baskınına benzetti
New York Times Brezilya baskınını yazdı:  6 Ocak saldırısına çok benziyor

Chris Cameron / The New York Times

Yenilen bir başkan, yanlış bir şekilde seçime hile karıştırıldığını iddia ediyor. Aylarca asılsız hile iddialarının ardından, destekçilerinden oluşan öfkeli bir kalabalık Kongre'yi basıyor. Polisi ezip geçiyorlar ve ülkenin demokratik kurumlarını tehdit ederek ulusal hükümetin koltuğuna zarar veriyorlar.

Trump müttefikleri şüpheleri artırdı

Brezilya'da pazar günü gerçekleşen şiddet ile 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na yapılan saldırı arasındaki benzerlikler apaçık ortada. Brezilya'nın sağcı eski başkanı Jair Bolsonaro, aylarca seçimlerin sonuçlarını baltalamaya çalıştı. tıpkı Donald Trump'ın 2020 başkanlık seçimlerindeki yenilgisinden sonra yaptığı gibi kaybetti. 2020 seçimleriyle ilgili yalanların yayılmasına yardımcı olan Trump müttefikleri, Brezilya'da Ekim ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları hakkında şüphe uyandırmaya yöneldi. 

Bolsonaro ve müttefiklerinin bu çabaları her ne kadar mantıksız olsa da Brezilya seçimlerinin sonuçlarını tersine çevirme ve eski cumhurbaşkanını yeniden iktidara getirme girişimiyle sonuçlandı. 6 Ocak'ta olduğu gibi, Brezilya başkentine baskın yapan kalabalık, Kongre'ye ev sahipliği yapan binanın çevresinde polisi etkisiz hale getirdi ve iktidar salonlarını dağıttı, camları kırdı, değerli eşyaları aldı ve terk edilmiş yasama meclisinde fotoğraf çektirdi.

Saldırıların farkları

Yine de iki saldırı tamamen aynı değil. 6 Ocak çetesi, 20 Ocak'ta yeni başkan Joe Biden'ın göreve başlamasından önce atılan son, törensel adım olan 2020 seçimlerinin sonuçlarının resmi olarak onaylanmasını durdurmaya çalışıyordu. Ancak Brezilya'nın yeni cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva, bir haftadan uzun bir süre önce yemin ederek göreve başladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları, ülkenin yasama organı tarafından değil, ülkenin seçim mahkemesi tarafından onaylandı. Pazar günü kesintiye uğratacak resmi bir işlem yoktu ve Brezilya Kongresi oturumda değildi. 

Richmond Üniversitesi anayasa hukuku profesörü Carl Tobias, 6 Ocak 2021'deki çete şiddetinin değişen hükümetin tam kalbine indiğini ve Brezilya'daki saldırının bu tür bir sembolizmle o kadar ağır bir şekilde gerçekleşmediğini söyledi.

Görevde olduğu yıllar boyunca Trump'la güçlü bağları olan Bolsonaro, Trump'ın Palm Beach, Florida'daki Mar-a-Lago'daki malikanesinden yaklaşık 150 mil uzakta, Orlando, Florida'da ikamet ettiği için başkentin yakınında değildi. Bununla birlikte, Brasília'daki isyan, ABD'li milletvekilleri de dahil olmak üzere yaygın bir kınama aldı ve birçok Demokrat, bununla ABD Kongre Binası'na yapılan saldırı arasında karşılaştırmalar yaptı. Temsilci Jamie Raskin Twitter'da "Dünya demokrasileri, Brezilya Kongresi'ni basan sağcı isyancılara destek verilmeyeceğini açıkça belirtmek için hızlı hareket etmeli. Trump'ın 6 Ocak'taki isyancılarını örnek alan bu faşistlerin sonları aynı yerde, hapishanede olmalı” dedi. 

Brezilya makamları tarafından cezai soruşturma altında bulunan New York'tan bir Cumhuriyetçi olan Temsilci George Santos, Pazar günü Twitter'da yaptığı bir gönderide çete şiddetini kınayan partisinden ilk seçilmiş yetkililerden biri gibi göründü ancak 6 Ocak ile bir bağlantı kurmadı. 

Şiddeti kınayan milletvekillerinin çoğu, iki yıldan biraz daha uzun bir süre önce Kongre Binası'na yapılan saldırıyı yaşamışlardı. Raskin, Trump'ın kalabalığı kışkırtmadaki rolüyle ilgili ikinci görevden alma davasında yöneticiydi. 

Brezilya'daki ayaklanmanın başlamasından saatler sonra, 6 Ocak Pazar günkü saldırının son yankısı olarak, Bolsonaro, tıpkı Trump'ın yaptığı gibi, sosyal medyada barış çağrısı yapan bir mesaj yayınladı. Ancak burada yetkililer zaten durumu kontrol altına aldıklarını açıklamışlardı.

© 2023 The New York Times Company