14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2023 12:47 | Son Güncelleme: 15.12.2023 13:04

New York Times İsrail'in işlediğini savaş suçunu belgeledi

New York Times uydu analizine atıfta bulunarak, İsrail'in son haftalarda Gazze Şeridi'ndeki altı mezarlığa zarar verdiğini veya yok ettiğini yazdı. Gazete dini mekanların yok edilmesinin; eğer eylem bir zorunluluk değilse, olası savaş suçu olarak kabul edildiğini hatırlattı
New York Times İsrail'in işlediğini savaş suçunu belgeledi

Christoph Koettl ve Christiaan Triebert / New York Times

Son günlerde yoğun çatışmaların yaşandığı Gazze'nin Shajaiye mahallesinde İsrail güçleri, geçici bir askeri mevzi oluşturmak için Tunus mezarlığının bir kısmını yerle bir etti. Pazar gününe ait bir uydu görüntüsü, günler öncesindeki sağlam mezarların üzerinden geçen zırhlı araç izlerini ve tahkimatını gözler önüne seriyor. İsrail ordusu, Times'ın mezarlığı neden yıktığı ve Gazze'deki dini mekanların korunmasına yönelik herhangi bir önlem alıp almadığı yönündeki sorularını cevaplamadı. Savaş yasaları gereği dini mekanların askeri zorunluluk olmaksızın kasıtlı olarak yok edilmesi savaş suçu olarak kabul ediliyor. 

Mezarlıklardaki hasarın bu ay İsrail güçlerinin Hamas’ın kaleleri olduğuna inandığı bölgelere doğru ilerlemesiyle meydana geldi. Uydu görüntülerinde İsrail'in en az bir mezarlığı askeri araçlar için geçici üs olarak kullandığı görülüyor. Aralık ayının başında İsrail’in askeri araçları Tunus mezarlığının kuzeybatısında bulunan İsrail mevzisinin yanındaki daha küçük bir mezarlıkta düzinelerce mezarı yok etti. İsrail ordusunun pazar günü yayınladığı bir videoda askerlerin bölgede çatışma halinde olduğu görülüyor.

Aynı gün, Gazze Şehri'nin Jabalia semtindeki uydu görüntüleri, El Faluja mezarlığında açılmış yeni yollar ve askeri araç olduğu düşünülen araçların varlığını gösterdi. Bir sonraki video görüntüleri ise mezarlıkların hasar gördüğünü ancak yerleşik bir askeri mevzi olmadığını gösteriyor.

Benzer tahkimatlar görüldü

İsrail ordusu yine Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'daki bir mezarlığa olası bir askeri mevzi kurdu. Pazar günkü uydu görüntüsünde hiçbir askeri araç görünmüyor ancak benzer toprak tahkimatları, İsrail güçlerinin Gazze’de yaptığı diğer tahkimatlara benzer nitelik taşıyor. İsrail’in koruyucu mevzileri, kara saldırısı Gazze'nin derinliklerine doğru ilerlerken yalnızca sınırlı bir süre için kullanıldı. Times'ın İsrail güçleri tarafından yerle bir edildiğini belirttiği diğer mezarlıklar Gazze'nin bir mahallesi olan Şeyh İjlin ve Gazze'nin en kuzeyindeki Beit Lahia şehrindeydi.

© 2023 The New York Times Company