27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2022 13:25 | Son Güncelleme: 13.10.2022 14:12

New York Times, PepsiCo'nun üç aylık kazancındaki artışı yazdı

PepsiCo şirketi üç aylık kazancını bu hafta açıkladı. Şirket üçüncü çeyrekte gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artırdı. Analistlere göre bu durum yüksek enflasyona rağmen müşterilerin harcama yapmaya devam ettiğine dair bir işaret
New York Times, PepsiCo'nun üç aylık kazancındaki artışı yazdı

Isabella Simonetti / The New York Times 

PepsiCo çarşamba günü üç aylık kazançlarını açıkladı ve hızla artan fiyatların hane bütçelerini zorlamasına rağmen müşterilerin soda ve atıştırmalıklara harcama yapmaya devam ettiğinin bir işareti olarak bu yılki satış ve kar tahminlerini yükseltti. 

Şirket kendi adını taşıyan içecek Pepsi'nin dışında Doritos, Gatorade ve başka markaların da sahibi. Üçüncü çeyrekte gelirin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 arttığını ve kârın yüzde 20'den fazla genişlediğini söyledi. Her iki sonuç da, özellikle gıda ve diğer temel ihtiyaçların yüksek enflasyonun  alımları önemli ölçüde kısmasına yol açacağı korkusu vardı. Ancak oran analistlerin beklediğinden daha yüksek çıktı.

Tüketicilere yansıtılan fiyatlar dengeli

PepsiCo CEO'su Ramon Laguarta yaptığı açıklamada, "Küresel iş ivmemiz güçlü kalmaya devam ediyor" dedi. Şirket tüm yıl için gelir artışı tahminini bu yıl üçüncü kez yüzde 10'dan yüzde 12'ye yükseltti. Şirketin bu yılki kâr artışı tahminini de yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltmesi artan maliyetleri ile tüketicilere uyguladığı fiyatlar arasında denge kurmayı başardığını gösteriyor.

Laguarta analistlerle yaptığı telefon görüşmesinde, "Markalarımız daha yüksek fiyat noktalarına ulaşıyor ve tüketiciler de bizi takip ediyor" dedi. Ancak son çeyreklerde olduğu gibi PepsiCo'nun gelirindeki büyüme tüketicilerin satın almak istediği gazlı içecek ve cips sayısıyla ölçülen satış hacimlerini geride bıraktı. Örneğin Frito-Lay Kuzey Amerika biriminin geliri üçüncü çeyrekte bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla yüzde 20 arttı ancak satış hacmi aynı dönemde yüzde 2 düştü. Bu durum şirketin daha az satış yaparak daha fazla kazanabildiğini gösterdi.

 Kâr oranını doların güçsüzlüğü düşürüyor

PepsiCo'nun kârı, şirketin yurtdışındaki kapsamlı satışları dolara çevrildiğinde daha az değerli duruma geliyor. Bu yüzden üçüncü çeyrekte kazanç artışından yüzde 3'lük bir kesinti yapan ABD dolarının gücü olmasaydı kâr daha büyük olabilirdi.

PepsiCo her çeyrekte kazançlarını açıklayan ilk büyük şirketlerden biri olduğu için yatırımcılar diğer şirketlerin nasıl bir performans göstereceğine dair ipuçları ararken şirketin mali durumuna özellikle dikkat ediyor. Yükselen faiz oranlarının küresel ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin giderek daha korkunç hale gelen tahminler, ılımlı enflasyon ve dirençli bir işgücü piyasasına ilişkin bazı işaretlerle çatışıyor. Çelişkili sinyaller bu çeyrekte kurumsal kazançların nereye gideceğini tahmin etmeyi zorlaştırıyor.

PepsiCo'nun beklenenden iyi gelen sonuçları ve geleceğe yönelik iyimserliği, sezona olumlu bir başlangıç yaparak borsanın Salı gününe kadar beş gün boyunca kayıplar yaşamasına ve ayın başındaki yükselişin silinmesine neden olan kasvetin bir kısmını dağıttı. PepsiCo'nun hisseleri çarşamba günü erken işlemlerde yüzde 3'ten fazla yükselirken, S&P 500 yüzde 0,3 değer kazandı. Bu hafta kazançlarını açıklayan diğer kurumsal öncüler arasında Delta Air Lines ve  JPMorgan Chase yer alıyor.

© 2022 The New York Times Company