29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Giriş: 18.11.2023 09:35 | Son Güncelleme: 18.11.2023 09:54

New York Times Şifa Hastanesi'ne girdi

Hamas Şifa Hastanesi'ni karargah olarak mı kullanıyor? NYT dünyanın merak ettiği sorunun cevabını bulmak için sağlık merkezine girdi. İsrail'in davetiyle gerçekleşen ziyaret ve gösterilen deliller iddiaları aydınlatmadı. Hasarlı olduğu söylenen acil durum binası ise sağlam ve çalışır haldeydi
New York Times Şifa Hastanesi'ne girdi - Resim: 1

Philip P. Pan ve Patrick Kingsley / The New York Times


İsrail ordusu, Gazze'nin en büyük sağlık merkezine düzenlediği baskından yaklaşık 48 saat sonra (Perşembe gecesi) The New York TimesEl Şifa Hastanesi'ne davet etti. Askerler, gazetecileri Hamas'a ait bir askeri tesisin kanıtı olduğu söyledikleri, merdivenle inilen beton bir kuyuya götürdü.

New York Times Şifa Hastanesi'ne girdi - Resim: 2

Tesisin girişini günün erken saatlerinde hastanenin kuzeyindeki bir kum yığınının altında keşfettiklerini belirten 7. Tugay Komutanı Albay Elad Tsury, bubi tuzağı ihtimali nedeniyle henüz aşağı inemedikleri söyledi. Tsury, drone ile sadece bir kaç metre ilerleyebildiklerini şimdilik demir merdiven ve elektrik kabloları dışında bir şey görüntüleyemedikleri anlattı.

New York Times Şifa Hastanesi'ne girdi - Resim: 3


Kontrollü ziyaret; İsrail'in söylediği gibi Hamas'ın Şifa Hastanesi'ni silah deposu ve komuta merkezini saklamak için kullanıp kullanmadığı sorusunu aydınlatmadı. Ancak 11 binden fazla sivilin ölümünden sorumlu tuttalan İsrail, ispatlayamadığı bu iddiaya dayanarak askeri operasyonlarının meşru olduğunu söylüyor. İsrailli yetkililer sivil kayıplardan; askeri bina ve komuta merkezlerini Şifa Hastanesi gibi sivil altyapıların içine gizleyen Hamas'ın sorumlu olduğunu savunuyor. Bütün bu suçlamaları reddeden Hamas ise İsrail'in hastaneler gibi sivil tesisleri hedef alarak savaş suçu işlediğini söylüyor.

New York Times Şifa Hastanesi'ne girdi - Resim: 4

İsrail ordusu, Hamas'ın hastanenin altında gizli bir üs olarak geniş bir tünel labirenti kullandığını söyledi. Ancak çarşamba günü düzenlenen şafak baskınından bugüne kadar henüz bu denli geniş bir ağa dair kamuya net bir belge sunulamadı. Uluslararası toplumda Gazze'deki sivillerin korunması için ses tonu giderek yükseliyor. İsrail, hastanenin - ve gizlediğini söylediği tünel ağının - Filistinlilerin hayatlarına mal olacak kadar önemli askeri hedefler olduğunu kanıtlaması için baskı altında.