David McCabe / The New york Times
Adalet Bakanlığı ve bir grup eyalet çarşamba günü geç saatlerde bir federal mahkemeden Google'ı popüler web tarayıcısı Chrome'u satmaya zorlamasını istedi. Bu 2 trilyon dolarlık şirketin işini temelden değiştirebilecek ve internetteki rekabeti yeniden şekillendirebilecek bir hamle. Talep, ağustos ayında ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit P. Mehta'nın Google'ın çevrimiçi aramada yasadışı bir şekilde tekel oluşturduğuna hükmettiği dönüm noktası niteliğindeki kararının ardından geldi. Mehta, Adalet Bakanlığı'ndan ve antitröst davasını açan eyaletlerden arama tekelini düzeltmek için çarşamba günü sonuna kadar çözümler sunmalarını istedi.
Ücretli anlaşmaları da durdurması istendi
Chrome'un satışının ötesinde, hükümet Mehta'dan Google'a bir seçenek sunmasını istedi: Ya akıllı telefon işletim sistemi Android'i satacak ya da Google'ın hizmetlerini Android kullanan telefonlarda zorunlu hale getirmesini engelleyecekti. Google'ın bu şartları yerine getirmemesi ya da çözümlerin rekabeti artırmaması halinde, hükümet şirketi daha sonraki bir tarihte Android'i satmaya zorlayabilirdi. Kapsamlı bir başvuruda hükümet ayrıca yargıçtan Google'ın akıllı telefonlarda ve tarayıcılarda otomatik olarak seçilen arama motoru olmak için Apple ve diğerleriyle ücretli anlaşmalar yapmasını durdurmasını istedi. Hükümet ayrıca Google'ın mahkeme tarafından rakip arama motorlarının şirketin sonuçlarını görüntülemesine ve verilerine on yıl boyunca erişmesine izin vermesi gerektiğini söyledi.
Dünyanın en popüler web tarayıcısı
Chrome ve Android'i satmak zorunda kalmak Google için olası en kötü sonuçlardan biri olacak. Teknoloji pazarı verilerini derleyen Statcounter'a göre 2008 yılında kullanıma sunulan ve kullanımı ücretsiz olan Chrome, küresel tarayıcı pazarının tahmini yüzde 67'sine sahip olan dünyanın en popüler web tarayıcısı. Google'ın arama motoru da Chrome'da yer alıyor.
Statcounter'a göre Android, pazarın tahmini yüzde 71'i ile dünyanın en popüler mobil yazılımı. Sistem açık kaynaklı, yani Samsung ve diğer telefon üreticileri kullanımı için Google'a ödeme yapmak zorunda değiller. Ancak çoğu Android cihaz Google'ın uygulamaları zaten yüklü olarak geliyor. Google, arama tekelinin düzeltilmesi için kendi önerilerini 20 Aralık'a kadar sunacak. Her iki taraf da Mehta'nın bu ilkbaharda çözümlere ilişkin tartışmaları dinlemesi beklenmeden önce taleplerini değiştirebilir.
©2024 The New York Times Company