29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2023 09:11 | Son Güncelleme: 21.02.2023 09:18

New York Times yazdı: Başka bir ölümcül deprem, Türkiye’nin zaten yıkılmış olan bölgesini sarstı

Türkiye'yi sarsan 6 Şubat depremlerinin ardından, dün akşam Hatay'da iki büyük deprem meydana geldi. New York Times, deprem travması geçirmiş insanlara panik yaratan depremleri yazdı
New York Times yazdı: Başka bir ölümcül deprem, Türkiye’nin zaten yıkılmış olan bölgesini sarstı

Gulsin Harman, Safak Timur, Cora Engelbrecht ve Ben Hubbard / The New York Times

80 yıldan daha uzun bir süre içinde en kötü depremin yaşandığı Türkiye'de sadece iki hafta sonra, Pazartesi günü aynı bölgeyi vuran, bir kez daha binaları çökerten, canlara mal olan ve zaten felaketten travma geçirmiş milyonlarca insan arasında panik yaratan başka bir güçlü deprem meydana geldi.  

Deprem saat 20:04'te meydana geldi. Türkiye'nin en güney ili Hatay'da olan deprem, Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi tarafından 6,4 ve ABD Jeoloji Araştırması tarafından 6,3 olarak ölçüldü. Depremin merkezi, Türkiye ve Suriye’de 46 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde binlerce insanın evsiz kaldığı bir bölgedeydi. 

Akdeniz kıyısındaki Samandağ kasabasında avukat olan Mehmet Ali Gümüş, "Birdenbire yer ayaklarımın altından çekilmiş gibi hissettim. Öyle güçlü bir deprem ki, onu tarif edecek kelimelerim yok" dedi. Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün gece yaptığı açıklamada en az üç kişinin öldüğünü ve 213 kişinin yaralandığını söyledi, ancak yerel yetkililer daha fazlasının enkaz altında kaldığını belirtti.

Ülke tarihindeki en ölümcül sismik olay

Suriye'nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolündeki bölgede en az 150 kişi yaralandı, çoğu panik içinde güvenli bir yere koştu, ancak oradaki bir sivil savunma grubu olan Beyaz Miğferler'e göre can kaybı yaşanmadı. İki hafta önceki 7,8 büyüklüğündeki deprem, 1939'dan bu yana Türkiye'yi vuran en güçlü depremdi ve binlerce artçı sarsıntıyla birlikte, ülkenin modern tarihteki en ölümcül sismik olayı oldu. O zamandan beri, evleri hala ayakta olan birçok insan, yapılarının güvensiz olduğundan korktukları için soğuk kış koşullarında çadırlarda, nakliye konteynırlarında ve diğer derme çatma barınaklarda uyuyorlar. Bu durumun gün gece olan depremde daha fazla bina yıkılırken hayat kurtarmış olabildiği bir gerçek.

Arama kurtarma ekipleri, önceki depremin yıkıntılarında daha fazla hayatta kalan bulma umutları söndüğü için kurtarma operasyonlarını yavaşlatıyorlardı ancak Pazartesi günü hayat kurtarmaya devam etmek için çağırıldılar. Felaket, ABD dışişleri bakanı olarak Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Antony J. Blinken'ın “İhtiyaç duyduğunuz anda Amerika Birleşik Devletleri sizi desteklemek için burada ve biz sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz” demesinden saatler sonra yaşandı. 

© 2023 The New York Times Company