06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.03.2024 09:54 | Son Güncelleme: 11.03.2024 10:02

New York Times yazdı: Gazze'de Ramazan'dan önce ateşkes umudu suya düştü

Ramazan ayının başlamasına saatler kala yapılan ateşkes görüşmelerinden de bir sonuç çıkmadı. Mısır, Katar ve ABD arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerde İsrail, Hamas'ın teklifini yine kabul etmedi
New York Times yazdı: Gazze'de Ramazan'dan önce ateşkes umudu suya düştü

Adam Rasgon ve Hwaida Saad / The New York Times

Müslümanların kutsal Ramazan ayı öncesinde Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması yönündeki uluslararası umutlar, Hamas'ın İsrail'in reddettiği kapsamlı bir ateşkes talebini yinelemesiyle, Filistinlilerin ve diğer Müslümanların gündüz oruç ayına başlamasına saatler kala pazar günü suya düştü. 

Mısır, Katar ve ABD pazartesi günü Ramazan başlamadan önce İsrail ve Hamas arasında bir ateşkes sağlamaya çalıştı ve Gazze'de tutulan bazı İsrailli rehinelerin ve İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir son dakika anlaşması için iyimserlik oluştu. 

"İsrail savaşmaya devam etmek istiyor"

Ancak haftalardır süren dolaylı görüşmeler tıkandı ve Hamas'ın üst düzey siyasi liderlerinden İsmail Haniye pazar günü televizyonda yaptığı bir konuşmada Hamas'ın savaşı sona erdirecek, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini garanti altına alacak, yerinden edilmiş Filistinlileri evlerine geri döndürecek ve Gazze sakinlerinin insani ihtiyaçlarını karşılayacak bir anlaşma istediğini söyledi. Haniye, "İsrail ise esirlerini geri almak ve ardından halkımıza karşı savaşa devam etmek istiyor" dedi.

"Müzakerelerde ilerleme kaydedilmedi"

Haniye, arabulucuların Hamas'a İsrail'in savaşı sona erdirmeye, Gazze'den çekilmeye ve yerinden edilmiş insanların kuzeye dönmesine izin vermeye kararlı olduğunu bildirmeleri halinde, grubun Filistinli tutukluların rehinelerle takası konusunda esneklik göstermeye hazır olacağını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü Politico'ya verdiği mülakatta ateşkesin yakın olmadığını belirterek "bir rehinenin daha serbest bırakıldığını görmek istediğini" ancak müzakerelerde bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Netanyahu, "Serbest bırakma olmadan çatışmalarda bir duraklama olmayacak" dedi. Başbakan, İsrail, savaşı sona erdirmeyi kabul etmeden önce Hamas'ın Gazze'deki askeri ve yönetim kabiliyetlerini ortadan kaldırması gerektiğini söyledi. Ayrıca savaşın kilit hedeflerinden birinin 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'e yapılan saldırıda alınan tüm rehinelerin geri verilmesi olduğunu da ekledi.

© 2024 The New York Times Company