21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2023 10:40 | Son Güncelleme: 22.11.2023 11:24

New York Times yazdı: İsrail-Hamas arasındaki rehine anlaşmasına dair bilinmesi gerekenler

7 Ekim'den bu yana süren İsrail-Hamas savaşında rehine ve ateşkes anlaşması sağlandı. New York Times, dört günlük ateşkes ile en az 50 rehinenin serbest bırakılacağı anlaşmaya dair bilinmesi gerekenleri yazdı
New York Times yazdı: İsrail-Hamas arasındaki rehine anlaşmasına dair bilinmesi gerekenler

Patrick Kingsley / The New York Times

Haftalar süren müzakerelerin ardından İsrail ve Hamas yetkilileri çarşamba günü erken saatlerde yaptıkları açıklamada Gazze Şeridi'nde kısa süreli bir ateşkes ve 7 Ekim'de silahlı grup tarafından kaçırılan yaklaşık 240 rehineden 50'sinin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. 

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi tarafından açıklanan İsrail kararı, hükümetinin çatışmalara ara verilecek dört gün boyunca rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçeveyi onayladığını söyledi. Bir saatten kısa bir süre sonra Hamas yaptığı açıklamada ateşkesi ve İsrail'in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını kabul ettiğini duyurdu. Görüşmelerin baş arabulucusu Katar anlaşmayı doğruladı ve ateşkesin başlangıç zamanının 24 saat içinde açıklanacağını söyledi.

İşte anlaşma hakkında bilinenler:

  • Dört günlük ateşkes 7 Ekim'den bu yana çatışmalara verilen en uzun ara olacak. Duraklama sırasında kadın ve çocuklar dört gün süresince serbest bırakılacak. İsrail, Hamas tarafından serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesi bir gün daha uzatacağını söyledi. Çatışmalara ara verilmesi, Gazze'de yaşayan ve üçte ikisinden fazlası yerlerinden edilmiş, azalan gıda ve su kaynaklarıyla hayatta kalma mücadelesi veren 2,2 milyon sivili bir nebze olsun rahatlatacaktır.
İsrail basınına konuşan kaynaklar, Hamas'ın elindeki esirleri aşamalı olarak serbest bırakacağını ve 4 gün boyunca her gün 12 veya 13 esiri serbest bırakacağını söyledi.
  • İsrail, rehinelerin serbest bırakılmasının ilk aşamasında 50 kadın ve çocuğun serbest bırakılacağını söyledi. İsrail hükümeti rehineler konusunda kamuoyu önünde sert bir tutum takınmış ve defalarca rehineler serbest bırakılana kadar ateşkes olmayacağını söylemişti. İsrailli bir yetkili, hükümet içinde bazılarının tüm rehinelerin bir kerede serbest bırakılmasını istediğini söyledi. Ancak kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde İsrail'in tutumunda bir esneme olduğu görülüyor. İsrail çarşamba günü erken saatlerde açıklanan anlaşmanın tüm rehineleri eve getirme hedefine yönelik ilk aşama olduğunu belirtti.
Tel Aviv yönetimi, serbest bırakılabilecek 287'si 18 yaş altı çocuk, 13'nün ise kadın olmak üzere 300 Filistinli mahkum ve tutuklunun listesini yayınladı.
  • Hamas 150 Filistinli mahkumun serbest bırakılacağını ve Gazze'ye daha fazla yardımın girmesine izin verileceğini söyledi. Hamas daha önce tam bir ateşkes ve İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını istediğini söylemiş ve Gazze'nin çökmekte olan hastanelerine yakıt gönderilmesini de yeni bir koşul olarak eklemişti. Grup çarşamba günü yaptığı açıklamada insani bir ateşkese varıldığını ve buna göre ateşkes süresince insani ihtiyaçlar için yardım ve yakıt taşıyan yüzlerce kamyonun bölgeye girmesine izin verileceğini söyledi. Ateşkese rağmen "Ellerimiz tetikte olmaya devam edecek" diye de ekledi.
Geçici ara boyunca Gazze Şeridi'nin güneyinde hava trafiği tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacak.
  • Rehineler en erken perşembe gününe kadar serbest bırakılmayacak. İsrailli yetkililere göre İsrailli yargıçların herhangi bir yasal itirazı incelemesi gerekecek ve ateşkes yürürlüğe girene kadar durumun değişmesi muhtemel. Katar dört günlük duraklamanın uzatmaya tabi olduğunu söyledi.

© 2023 The New York Times Company