26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2024 09:53 | Son Güncelleme: 19.05.2024 13:34

New York Times yazdı: İsrail'de savaş kabinesi çatırdıyor

İsrail-Hamas savaşında hala ateşkes de anlaşılamaması ve iki gün içinde dört rehine cesedine ulaşılması Başbakan Netanyahu üzerindeki baskıyı artırıyor. Son olarak savaş kabinesi üyesi Gantz'ın, Netanyahu'ya ültimatom vermesi gerginliği artırdı
New York Times yazdı: İsrail'de savaş kabinesi çatırdıyor

Aaron Boxerman, Ephrat Livni ve Kayla Guo / The New York Times

İsrail savaş kabinesinin üyelerinden Benny Gantz, cumartesi günü Başbakan Binyamin Netanyahu'ya bir ültimatom vererek, Gazze Şeridi'ndeki savaşın geleceğine ilişkin bir plan geliştirilmemesi halinde hükümetten ayrılacağını söyledi. Gantz'ın ayrılması ülkenin savaş hükümetini devirmeyecek olsa da, bu hareket Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetine uluslararası meşruiyet sağlayan kırılgan koalisyonu daha da zora sokacak ve başbakanı sertlik yanlısı ortaklarına daha da bağımlı hale getirecektir.

Üç hafta süre verdi

Televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında Gantz, "Eğer ülkeyi uçuruma sürükleyen bağnazların yolunu seçerseniz, hükümetten ayrılmak zorunda kalacağız. Halka döneceğiz ve halkın güvenini kazanacak bir hükümet kuracağız" dedi. Ulusal Birlik Partisi lideri Gantz, Netanyahu'ya 7 Ekim'de Hamas liderliğindeki savaşçılar tarafından Gazze'ye götürülen rehinelerin serbest bırakılmasını, bölgenin gelecekteki yönetiminin ele alınmasını, yerlerinden edilen İsraillilerin evlerine dönmesini ve Suudi Arabistan'la normalleşmenin ilerletilmesini amaçlayan bir plan hazırlaması için 8 Haziran'a kadar süre vereceğini söyledi.

"Hükümet tehlikeli bir rota çiziyor"

Gantz'ın ültimatomu Netanyahu üzerinde savaş sonrası bir plan geliştirmesi için oluşan baskının son işaretiydi. Başbakan hem İsrail'in en yakın müttefiki ABD'den hem de kendi savaş kabinesi içinden Gazze stratejisini netleştirmesi için giderek daha fazla sıkıştırılıyor. Birkaç gün önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hükümetin tehlikeli bir rota çizdiğini söyledi ve Netanyahu'dan derhal Gazze'de bir İsrail askeri hükümeti kurmayacağına dair söz vermesini talep etti.

Gantz'ın ültimatomuna yanıt veren Netanyahu, eski genelkurmay başkanı ve uzun süredir siyasi rakibi olan Gantz'ı Hamas'ın iktidarda kalmasına fiilen izin vererek "İsrail'in yenilgisi" çağrısında bulunmakla suçladı.
Gantz'ın "Hamas yerine başbakan için ültimatom vermeyi tercih ettiğini" de sözlerine ekledi.

Rehinelere dair endişe artıyor

Netanyahu'nun Gazze'de kalan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamaması nedeniyle ülke içinde de hayal kırıklığı artıyor. İsrail güçleri cumartesi günü 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tutulan İsrailli bir adamın cesedine ulaşırken, bu iki gün içinde bulunan dördüncü ceset oldu ve halen Gazze'de tutulan yaklaşık 128 kişinin akıbetiyle ilgili endişeleri arttırdı.

İsrail ordusu, İsrail kara kuvvetlerinin cumartesi günü Refah kentinin doğu eteklerinde ilerlemeye devam ettiğini söyledi. Cumartesi sabahı bir açıklama yapan Hamas, savaşçılarının Refah'ın doğusunda ve Refah sınır kapısı yakınlarında İsrail birliklerine ateş açtığını açıkladı.

© 2024 The New York Times Company