22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.10.2024 09:48 | Son Güncelleme: 20.10.2024 13:41

New York Times yazdı: İsrail'in tüm suikastlarına rağmen Hizbullah savaşmaya devam ediyor

İsrail son aylarda Hizbullah'ın birçok üst düzey komutanına suikast düzenledi, büyük saldırılar gerçekleştirdi ve Lübnan'a kara harekatı başlattı. Ancak New York Times'ın haberine göre grup çökme belirtisi göstermiyor
New York Times yazdı: İsrail'in tüm suikastlarına rağmen Hizbullah savaşmaya devam ediyor

Natan Odenheimer ve Ben Hubbard / The New York Times

İsrail bombaları mühimmat depolarını havaya uçurdu ve aralarında pek çok deneyimli komutanın da bulunduğu binlerce savaşçısını öldürdü. Yine de Hizbullah savaşmaya devam ediyor. İsrail yaklaşık üç hafta önce güney Lübnan'ı işgal ettiğinden bu yana, güçleri karmaşık ve bazen ölümcül operasyonlar düzenlemek için çevreyi kullanan esnek bir düşmanla karşı karşıya kaldı.

Sık sık Hizbullah roketleri sınırı aşıyor ve geçen hafta bir İsrail askeri üssüne düzenlenen saldırıda dört asker öldü. Çarşamba günü Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyindeki bir çatışmada beş askerini daha öldürmesi, İsrail'in Lübnan'ın güçlü savaşçılarına karşı hızlı tırmanışının Hizbullah'ı etkisiz hale getirmekten uzak olduğunun son göstergesi oldu. 

"Yirmi yıldır hazırlanıyordu"

Washington'daki uluslararası ilişkiler kuruluşu Atlantik Konseyi'nde Hizbullah uzmanı olan Nicholas Blanford, “İsrail siyasi ve askeri liderliğe büyük bir darbe indirdi ancak bunun iç iletişimi ve komuta zincirini nasıl etkileyeceğini göreceğiz” dedi. Blanford, grubun savaşta kalmasına yardımcı olan şeyin, İsrail'le bir sonraki büyük savaşına yaklaşık yirmi yıldır hazırlanıyor olması ve yerel komutanların kendi planlarını uygulamalarına izin veren esnek bir yapı olduğunu söyledi.

Cuma günü yaptığı açıklamada Hizbullah, İsrail ile mücadelesinde “yeni bir tırmanma aşamasının” başladığını duyurdu ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Lübnan'daki mevcut çatışma geçen ekim ayında, Hizbullah'ın Filistinli müttefiki Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki savaşı başlatan ölümcül sürpriz saldırısının ardından Hamas'a destek amacıyla İsrail mevzilerine ateş açmasıyla başladı. Sonraki 11 ay boyunca Hizbullah ve İsrail, Lübnan-İsrail sınırı boyunca karşılıklı saldırılarda bulundu.

Geçen ay İsrail, Hizbullah'a karşı yürüttüğü kampanyayı büyük ölçüde hızlandırarak örgüt üyelerinin pek çoğunun çağrı cihazlarını ve telsizlerini patlattı, Lübnan'da örgütün faaliyet gösterdiği bölgeleri ağır bombardımana tuttu ve aralarında Hasan Nasrallah'ın da bulunduğu pek çok üst düzey yetkiliyi öldürdü. 30 Eylül'de İsrail, İsrailli yetkililerin Hizbullah'ın cephe hattındaki askeri altyapısını yok etmeyi amaçlayan sınırlı bir saldırı olarak tanımladıkları bir operasyonla güney Lübnan'a kara birlikleri gönderdi. 

"Saldırılar zayıflattı ama çökertmedi"

Lübnan harekatına katılan ve gazetecilere konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan altı İsrailli askeri yetkiliye göre, İsrail'in işgalden önce Güney Lübnan'ı yoğun bir şekilde bombalamasına rağmen, İsrail birlikleri Hizbullah'ın zorlu bir düşman olduğunu gördü. Emekli bir İsrailli tümgeneral olan Gershon Hacohen, “Şimdiye kadarki saldırılar onları zayıflattı ama çökertmedi” dedi.

 © 2024 The New York Times Company