18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2024 10:58 | Son Güncelleme: 14.05.2024 11:01

New York Times yazdı: Melinda French Gates, Gates Vakfı'ndan ayrılıyor

Dünyanın en etkili hayırseverlerinden biri ve Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates'in eski eşi olan Melinda French Gates, boşandıktan sonra ortaklıklarını sürdürdükleri Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndan istifa ettiğini açıkladı
Fotoğraf: Elizabeth D. Herman/The New York Times
Fotoğraf: Elizabeth D. Herman/The New York Times

Santul Nerkar ve Anupreeta Das / The New York Times

Melinda French Gates, eski eşi Bill Gates ile birlikte yaklaşık çeyrek asır önce kurdukları devasa vakıftan ayrılarak kendini tamamen, son dönemdeki hayırseverlik faaliyetlerinin büyük bir kısmının odak noktasını oluşturan kadınlar ve kız çocukları için yürüttüğü çalışmalara adıyor. Pazartesi yapılan açıklama, eski eşiyle birlikte 2000 yılında kurdukları ve hayırseverlik dünyasını sarsan ve küresel halk sağlığı ve kalkınma alanlarını yeniden şekillendiren Bill ve Melinda Gates Vakfı (bundan böyle Gates Vakfı olarak bilinecek) için bir dönemin sonu anlamına geliyor.

59 yaşındaki French Gates, "Dikkatli bir şekilde düşünüp taşındıktan sonra Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndaki eş başkanlık görevimden istifa etmeye karar verdim" dedi ve vakfın güçlü bir durumda olduğunu sözlerine ekledi. Hayrıseverliğinin hayatındaki başka bir bölümüne geçmesi için doğru zaman olduğunu belirten French Gates'in resmi olarak son günü 7 Haziran olacak. 

12,5 milyar dolar kaynak alacak

French Gates hayırseverlik çalışmalarına yönlendirmek üzere 12.5 milyar dolar kaynak alacak. French Gates yaptığı açıklamada, ayrılacağı parayı kadınlar ve aileler adına yaptığım çalışmalarda kullanacağını söyledi. Şimdiye kadar French Gates'in çalışmalarının ana aracı 2015 yılında kurduğu Pivotal Ventures oldu. Pivotal bir vakıftan  ziyade, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara hibelerin yanı sıra kâr amaçlı yatırımlar yapabilen ve savunuculuk faaliyetlerinde bulunabilen bir limited şirket. Pivotal şimdiye kadar amaçları doğrultusunda 1 milyar dolarlık bir taahhütte bulundu. 

Bill Gates konuya ilişkin yaptığı X paylaşımında, Melinda'nın ayrıldığını görmekten üzüntü duyduğunu ancak gelecekteki hayırseverlik çalışmalarında büyük bir etkisi olacağını söyledi. Vakfın CEO'su Mark Suzman pazartesi günü yaptığı açıklamada, Forbes'a göre 130 milyar dolarlık tahmini net servetiyle dünyanın en zengin yedinci adamı olan Gates'in Gates Vakfı'nın tek başkanı olacağını söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company