26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.10.2022 16:22 | Son Güncelleme: 24.10.2022 16:40

New York Times yazdı: Sosyal medya algoritmaları yanlış bilgiyi destekliyor

Yapılan bir araştırma sosyal medya platformlarındaki algoritmaların yanlış olan bilgiyi viral hale getirdiğini ortaya koydu. Retweet özelliğiyle bilginin kolayca yayılabildiği Twitter'ı öneri videolarının çoğunlukta olduğu TikTok takip ediyor
New York Times yazdı: Sosyal medya algoritmaları yanlış bilgiyi destekliyor

Steven Lee Myers / The New York Times

Bilgi edinmek istediğinizde sosyal platformlara yöneliyorsanız tekrar düşünün. Yeni bir analiz, algoritmaların ve sosyal medya sitelerinin bazı özelliklerinin yanlış paylaşımların viral olmasına yardımcı olduğunu ortaya koydu. Sosyal medyanın yanlış bilgileri ve diğer zararlı içerikleri kolayca yaydığı iyi bilinen bir gerçek. Hak savunuculuğu yapan bir grup olan Integrity Institute bu durumun tam olarak ne kadar etkin olduğunu ölçmeye çalışıyor. Ekim ayının başında günü, 8 Kasım'daki ara seçimlere kadar her hafta güncellemeyi planladığı sonuçları yayınlamaya başladı. 

İyi bir yalan doğru içerikten daha çok ilgi görüyor

Enstitünün internette yayınlanan ilk raporu, iyi hazırlanmış bir yalanın doğru içerikten daha fazla etkileşim alacağını gösteriyor. Sosyal medya sitelerine ait algoritmaların bazı özelliklerinin de yanlış bilginin yayılmasında katkı sağladığını ortaya koydu.

Analiz, Twitter'ın insanların gönderilerini kolayca paylaşmasına veya retweet etmesine olanak tanıyan özelliği nedeniyle, enstitünün yanlış bilgi amplifikasyon faktörü olarak adlandırdığı şeye sahip olduğunu gösterdi. Twitter'ı bu konuyla ilgili etkileşimi tahmin etmek ve kullanıcılara önerilerde bulunmak için kullanılabilen TikTok izledi.

Viral olmanın önemi daha çok yanlışı tetikliyor

Facebook'un eski saydamlık sorumlusu, Integrity Institute'un kurucusu ve baş araştırmacı Jeff Allen, "Her platform için bir fark görüyoruz çünkü her platformda virallik için farklı mekanizmalar var. Platformda virallik için ne kadar çok mekanizma varsa, yanlış bilginin o kadar çok yayıldığını görüyoruz" dedi.

Enstitü bulgularını, Uluslararası Doğruluk Kontrol Ağı üyelerinin yanlış olduğunu tespit ettiği paylaşımları aynı hesaplardan önceki paylaşımların etkileşimiyle karşılaştırarak hesapladı. Eylül ayında Covid-19 salgını, Ukrayna'daki savaş ve yaklaşan seçimler de dahil olmak üzere çeşitli konularda doğruluğu kontrol edilmiş yaklaşık 600 gönderiyi analiz etti.

Facebook en fazla yanlış bilgilendirme örneğine sahip 

Enstitünün şu ana kadar incelediği örneklere göre Facebook, en fazla yanlış bilgi örneğine sahip olan platform. Ancak enstitü, yeni özelliklerden bazılarının yanlış bilgileri güçlendirmeye daha yatkın olduğunu tespit etti. Enstitü, Facebook'un yalnızca video içeriğini büyütme faktörünün TikTok'unkine daha yakın olduğunu tespit etti. Enstitünün hesaplamalarına göre bunun nedeni, platformun video özellikleri olan Reels ve Facebook Watch'un, etkileşimlere dayalı olarak büyük ölçüde algoritmik içerik önerilerine dayanması.

Facebook ile aynı çatı altında olan Instagram ise en düşük amplifikasyon oranına sahip. Enstitüye göre, YouTube için istatistiksel olarak anlamlı bir tahmin yapmak için henüz yeterli veri yok. Enstitü, özellikle ara seçimler yaklaştıkça, amplifikasyonun nasıl dalgalandığını izlemek için bulgularını güncellemeyi planlıyor. Enstitünün raporuna göre yanlış bilginin paylaşılma olasılığı, gerçeklere dayanan içeriğe kıyasla çok daha yüksek. Raporda, "Yanlış bilgi anlatıları yayılırsa, bilginin amplifikasyonu kritik olaylar etrafında artabilir. Ayrıca, platformlar olayla ilgili olarak yanlış bilginin yayılmasını azaltacak tasarım değişiklikleri uygularsa bu oran düşebilir" ifadeleri yer aldı.

© 2022 The New York Times Company