25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2022 13:06 | Son Güncelleme: 26.10.2022 13:23

New York Times yazdı: Sunak’ın kabinesinde üst düzey bakanlarda süreklilik vurgusu

İngiltere'de başbakanlık koltuğuna oturan Rishi Sunak'ın kabinesi belli oldu. Sunak kabinede kritik değişiklikler yapmaktan kaçındı. New York Times, İngiliz basınında Rishi Rich olarak anılan yeni başbakanın kabinesinden öne çıkanları yazdı
New York Times yazdı: Sunak’ın kabinesinde üst düzey bakanlarda süreklilik vurgusu

Megan Specia / The New York Times

İngiltere’nin yeni başbakanı Rishi Sunak, dün ülkenin en gergin siyasi dönemlerinden birinde istikrar arzusunu güçlendirerek Muhafazakar Parti hükümetlerinde görev yapan tanıdık yüzlerin içinde bulunduğu yeni kabinesine karar verdi.

Sunak, selefi LizTruss'un yedi haftalık görev süresi boyunca kabinede olan birkaç kişi de dahil olmak üzere, en üst düzey pozisyonları doldurmak için daha önce önemli görevlerde bulunan milletvekillerinden yararlandı. Jeremy HuntMaliyeBakanı görevinde tutmayı seçerek, ilk kararıyla stratejisinin sinyallerini verdi.  

Penny Mordaunt

Liderlik yarışında Sunak’a meydan okuyan ancak adayların açıklanmasından iki dakika önce geri çekildiğini açıklayan Penny Mordaunt kilit görevlere getirilmedi ancak Avam Kamarası başkanlığına yeniden atandı.  Sunak'ın önemli kabine pozisyonlarına atamalarından bazıları:

Maliye Bakanı: Jeremy Hunt

Belki de en önemli Kabine ataması, Sunak'ın Hunt'ı maliye bakanına görevinde tutma kararıydı. Hunt, görevi bu ay Truss hükümetinin ortaya çıkan ekonomik bir krizin ortasında üstlendi. 55 yaşındaki Hunt, çalkantılı bir zamanda, çalkantılı bir partide orta yolu işaret eden istikrarlı, pragmatik bir politikacı olarak görülüyor. İlk olarak 2012 Londra Olimpiyatları'nı denetleyen kültür bakanı, daha sonra sağlık bakanı ve son olarak da dışişleri bakanı olarak dokuz yıl boyunca Başbakan David Cameron ve Theresa May altında Kabine görevlerinde bulundu.

Jeremy Hunt

Truss ve ilk maliye bakanı Kwasi Kwarteng, geri tepen, finansal piyasaları şok eden ve sonunda onu görevden ayrılmaya zorlayan vergi indirimi ile zaten zorda olan ekonomiyi sert bir şekilde yönetmeye çalıştı. Truss, iki haftadan kısa bir süre önce Kwarteng'i kovdu ve vergi planını hızla terk ederek piyasaları sakinleştiren Hunt'ı atadı.

Hunt, Muhafazakar partinin liderliği için iki kez öne çıktı. 2019'da May'in yerini alacak adaylar arasındaydı ancak Boris Johnson'ın ardından ikinci oldu ve bu yaz Johnson'ın yerini almak için yapılan yarışta ilk raundu geçemedi.

Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı: Dominic Raab

48 yaşındaki DominicRaab, Sunak'ın başbakan yardımcısı ve adalet bakanı olarak ilan edildi ve geçen aya kadar bir yıl boyunca bulunduğu görevlere geri döndü. Birkaç üst düzey hükümet görevinde bulunmasına rağmen, Truss onu kısa ömürlü Kabinesine koymadı. Raab, Johnson döneminin başında dışişleri bakanıydı. O dönem Raab, Johson’ın ağır bir Covid-19 geçirmesi nedeniyle hastaneye yattığı Nisan 2020’de geçici olarak hükümeti yönetme görevini üstlendi. 

Dominic Raab

Brexit'in katı bir destekçisi olan Raab, Avrupa Birliği ile müzakereleri konusundaki anlaşmazlık nedeniyle kabinesinden istifa etmeden önce kısa bir süre için Mayıs ayında Brexit bakanı olarak görev yapmıştı. Parlamentoya ilk kez 2010 yılında seçildi. Raab'ın babası, 1938'de Çekoslavakya’da Nazilerden kaçan Yahudi bir mülteciydi. Raab’ın geride kalan büyükannesi ve büyükbabası Holokost’ta öldürüldü.

Dışişleri Bakanı: James Cleverly

JamesCleverly, Muhafazakar Parti'nin liderliği için son yarışmada Sunak'tan ziyade Johnson'ı desteklemiş olmasına rağmen, kabine içindeki en önemli rollerden biri olan dışişleri bakanı olarak yeniden atandı. Pazar öğleden sonra, Johnson yarıştan çekilmeden saatler önce Cleverly desteğini dile getirmeye devam etti.

James Cleverly

Annesi Batı Afrika'daki Sierra Leone'den İngiltere'ye gelen 53 yaşındaki Cleverly, bir zamanlar ordu yedeklerinde yarbaydı ve uzun süre Brexit'in savunucusu oldu. Bu yıl kısa bir süre eğitim bakanı olarak görev yaptı ve bundan önce bir dizi küçük bakanlık üstlendi. Cleverly aynı zamanda Truss'ın önemli bir müttefiki olarak görülüyordu, finansal yanlış adımlarını savunuyor, hataların olduğunu ancak harekete geçme zamanının geldiğini söylüyordu.

Savunma Bakanı: Ben Wallece

Ben Wallace, Johnson'ın onu 2019'da kabine'ye getirmesinden bu yana savunma bakanı olarak yeniden atandı. 52 yaşında ve eski bir asker olan Wallace, güvenilir bir gözü pek olarak görülüyor ve Savunma Bakanlığı'na liderlik etme rolü, Ukrayna'daki savaşın bu yıl başlamasından bu yana hayati olduğunu kanıtladı. Rusya'ya karşı sert duruşu ona uluslararası alanda övgü kazandırdı ve Ukrayna'nın sadık bir destekçisi oldu. Ukraynalı mevkidaşı ile görüşmek için geçen ayın sonlarında ülkenin başkenti Kiev'e gitti.

İçişleri Bakanı: Suella Braverman

Truss’tan hemen bir gün önce istifa eden Braverman yeniden içişleri bakanlığı görevine getirildi. 42 yaşındaki Braverman, liderlik rolü için Sunak'ı desteklemişti ancak görünüşe göre güvenlik kurallarının ihlali nedeniyle geçen hafta istifa etmesi onu daha tartışmalı bir seçim haline getirdi. Truss, Braverman'ın kişisel e-posta yoluyla Parlamento'daki bir milletvekiline gönderdiği bir hükümet belgesini içeren eleştirinin ardından onu görevden aldı. Braverman, partinin sağ kanadının bir parçası ve göçmen sayılarını azaltma konusunda sert bir duruş sergiliyor. Bu yılki Muhafazakar Parti konferansında, içişleri bakanı olarak bir gün İngiltere'ye sığınmak isteyen arayan insanları taşıyan bir uçağın Ruanda'ya kalkışını görmenin onun hayali olduğunu söyledi. Muhafazakar hükümet, ülkeye botla gelen sığınmacıları, mülteci statüsü talepleri değerlendirilmeden önce Afrika ülkesine sınır dışı etmek için Ruanda ile bir anlaşma yaptı.

İskan Bakanı: Michael Gove

Uzun süredir Johnson'ın müttefiki olan Michael Gove, yakın zamanda sahip olduğu göreve Sunak tarafından atandı: Ülkenin ekonomik olarak geri kalmış bölgelerindeki koşulların iyileştirilmesinden sorumlu iskan bakanı. Gove diğer birçok hükümet yetkilisiyle birlikte, Temmuz ayında skandaldan etkilenen Johnson'a istifa etmesi gerektiğini söyledi. Johnson o dönemde iskan bakanı olan Gove’u kodu bir gün sonra da istifasını duyurdu.

Gove'un görevi, yerel yönetimi denetlemeyi, İngiltere genelinde güvenliği inşa etmeyi v planlamayı içeriyor. Bakanlık, kısmen İngiltere'deki başarısız toplulukları daha müreffeh bölgelerin yaşam standartlarına getirmek için düzeylendirme vaatleri nedeniyle son seçimi kazanan Muhafazakarlar için kilit bir ofis ancak eleştirmenler çok az ilerleme kaydedildiğini söylüyor. 55 yaşında sadık bir Brexit destekçisi olan Gove, 2016 ve 2019'da Muhafazakar Parti liderliği için bir yarışmacıydı.

© 2022 The New York Times Company