13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2024 10:22 | Son Güncelleme: 21.01.2024 13:12

New York Times yazdı: Suriye ve Irak'taki saldırılar bölgeyi uçurumun kenarına sürüklüyor

Orta Doğu'da bu hafta gerçekleşen saldırıların listesi oldukça uzun. Son olarak İsrail Şam'a hava saldırısı düzenledi, İran destekli savaşçılar ABD'li askerlere roket ve füze gönderdi. New York Times son çatışmalarla birlikte bölgesel savaş riskinin her geçen gün arttığını yazdı
New York Times yazdı: Suriye ve Irak'taki saldırılar bölgeyi uçurumun kenarına sürüklüyor

Raja Abdulrahim, Hwaida Saad ve Farnaz Fassihi / The New York Times

İran, İsrail'i cumartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlediği ve İranlı üst düzey askeri yetkililerin ölümüne neden olan hava saldırısıyla suçladı. Bu saldırı, İsrail'in İran ve iki vekili Hamas ve Hizbullah yetkililerine yönelik bir dizi saldırısının sonuncusuydu. İran misilleme yapma sözü vererek Gazze Şeridi'ndeki savaşın daha da derin bir bölgesel kargaşaya yol açacağı korkusunu arttırdı.

Ayrıca Irak'taki birkaç ABD askeri, cumartesi akşamı ülkenin batısındaki hava üslerinin İran destekli savaşçılar tarafından ağır roket ve füze ateşine maruz kalmasının ardından travmatik beyin yaralanmaları açısından değerlendiriliyordu. Son birkaç ay içinde Irak ve Suriye'de bulunan ABD birliklerine yönelik yaklaşık 140 roket ve füze saldırısı gerçekleşti.

Bölgedeki saldırı listesi uzun

Bu iki olay, İran'ın müttefiki Hamas'ın İsrail'e saldırdığı ve terör saldırılarını gerçekleştirdiği 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'da artan istikrarsızlığın altını çizdi. İsrail buna Gazze'de şiddetli bir savaşla karşılık verdi. Bölge genelinde baş döndürücü bir dizi saldırı ve karşı saldırı, çatışmayı daha geniş bir savaşa dönüştürme riski taşıyor.

Geçtiğimiz hafta, saldırı ve misillemelerin listesi uzun ve ürkütücü oldu: İran Irak, Suriye ve Pakistan'a füzeler fırlattı; Pakistan da İran topraklarını vurarak karşılık verdi. Türkiye Kuzey Irak ve Suriye'deki terör hedeflerini vurdu; Hamas İsrail'e roket fırlattı; İsrail güney Gazze'yi vurmaya devam etti ve Hizbullah son aylarda İsrail'e roket fırlattığı güney Lübnan'ı vurdu. Yemen'deki Husiler Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki ticari gemileri hedef aldı ve ABD Husi hedeflerine yedi saldırı ile karşılık verdi.

Bu saldırılardan bazılarının Gazze'deki savaşla görünürde bir bağlantısı yoktu. Ancak birlikte ele alındıklarında, özellikle ölümcül bir saldırının geri dönüşü olmayan bir tırmanmaya ve daha geniş bir çatışmaya yol açabileceği tehlikesinin altını çizdiler. İran medyasına ve İsrailli bir savunma yetkilisine göre cumartesi günü Şam'da düzenlenen saldırılarda ölenler arasında İran Devrim Muhafızları'nın denizaşırı kolu Kudüs Gücü'nün Suriye'deki istihbarat şefi Hojatallah Omidvar ve yardımcısı da vardı. İran devlet medyası Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin Suriye'ye yönelik saldırıları kınadığını ve "İran İslam Cumhuriyeti Siyonist rejimin suçlarını cevapsız bırakmayacaktır" dediğini bildirdi.

© 2024 The New York Times Company