05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 11:31 | Son Güncelleme: 21.03.2024 11:40

NYT adayların bağış yarışını yazdı: Biden Trump'a karşı finansal liderliğini artırıyor

ABD Başkanı Joe Biden, seçim kampanyası için bağış toplama yarışında Donald Trump'ın çok önünde. Eski başkan Trump, anketlerde önde olsa da bağışlar da hem geride hem de bağışların bir kısmı sürekli artan yasal sorunlarına gidiyor
NYT adayların bağış yarışını yazdı: Biden Trump'a karşı finansal liderliğini artırıyor

Rebecca Davis O’Brien / The New York Times

Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilme kampanyası Şubat ayı sonunda, eski Başkan Donald Trump'ın kampanya hesabında 33,5 milyon doların iki katını geçerek 71 milyon dolar bağışa ulaştı. Demokratlar başkanlık yarışında Cumhuriyetçilere karşı bağış toplama avantajını genişletiyor. 

Trump'ın en önemli gündemi oldu

Nakit eşitsizliği, kampanyaların ve bazı başkanlık komitelerinin Şubat ayı için bağış toplama ve harcama raporlarını sunmaları için son tarih olan çarşamba günü Federal Seçim Komisyonu'na yapılan başvurularda ayrıntılı olarak açıklandı. Trump Şubat ayında kampanyasının hesabını doldurdu ve Ocak ayını yaklaşık 30 milyon dolarla kapatmasından bu yana elindeki nakit paraya 3 milyon dolardan fazla ekledi. Ancak Ocak ayını 56 milyon dolarla kapatan Biden'ın kampanyası Şubat ayında 15 milyon dolar ekledi. Trump ulusal anketlerin çoğunda Biden'ın önündeyken, Biden ve Demokrat Parti'nin giderek artan bir nakit avantajı var. Bu fark, Florida Palm Beach'teki kulübü ve konutu Mar-a-Lago'daki özel yemeklerde Cumhuriyetçi Parti'nin en büyük finansörlerinden bazılarına kur yapmakla meşgul olan Trump'ın karşı karşıya olduğu en önemli ve acil sorunlardan biri haline geldi.

Yine de mali tablo henüz tamamlanmadı: Hem Trump hem de Biden, Nisan ortasına kadar rapor sunmayacak olan ortak bağış toplama komiteleri aracılığıyla para topluyorlar. Bu komiteler, maaşları daha iyi ödeyebilen ve adaylara garanti edilen daha düşük oranlarda reklam süresi satın alabilen kampanyalara fon aktarıyor. 

Hafta sonu, Biden'ın ekibi, yeniden seçilme teklifini destekleyen komiteler arasında Şubat ayında toplam 53 milyon dolar, Ocak ayı sonunda 130 milyon dolar olan toplam 155 milyon dolar toplandığını açıkladı. Nisan raporları bu paranın nasıl ve kimden toplandığına dair daha fazla ayrıntı sunacak. Görevdeki Biden, Demokratik Ulusal Komite ile birlikte aylardır bağış topluyor.  Trump'ın kampanyası Çarşamba günü Fox News'a yaptığı açıklamada, ortak bir bağış toplama komitesiyle birlikte toplam 20,3 milyon dolar topladığını ve iki grup arasında 42 milyon dolar olduğunu söyledi. 

Yasal masrafları her geçen gün artıyor

Biden'ın avantajının bir kısmı, görevde bulunmasından geliyor. Trump daha Şubat ayında Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı oldu ve hemen ardından Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin içini boşaltıp kendisine sadık kişilerle doldurmaya başladı. Komitenin kendisi Şubat ayında 10,7 milyon dolar topladığını ve ayı 11,3 milyon dolarla kapattığını bildirdi. Trump'ın hukuki mücadeleleri de genel seçim fonlarını tüketiyor. Dört ceza iddianamesinin yanı sıra hukuk davaları da Trump'a pahalıya mal oluyor. Geçen yıl Trump'ı destekleyen komiteler yasal harcamalar için en az 50 milyon dolar harcadı ve Trump bu yıl olası davalara hazırlanırken bu masrafların artması muhtemel.

Trump'ı destekleyen siyasi eylem komitesi Make America Great Again Şubat ayında 12.8 milyon dolar topladığını ve Ocak ayı sonunda 19.7 milyon dolar olan elindeki paranın 25.5 milyon dolara yükseldiğini duyurdu. Trump'ın komitelerinden biri olan ve yasal faturalarını ödemek için kullandığı Save America adlı liderlik için Çarşamba günü sunulan raporda, Ocak ayında 6 milyon dolardan fazla olan eldeki paranın Şubat sonunda 4 milyon dolara düştüğü belirtildi. Bu değişiklik Trump'ın yasal harcamalarındaki artıştan kaynaklanıyor gibi görünüyor. Grup Şubat ayında Trump'ı savunan hukuk ekiplerine yaklaşık 5.6 milyon dolar harcadı.

©️ 2024 The New York Times Company