30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2024 15:50 | Son Güncelleme: 02.03.2024 16:12

NYT, Almanya'nın en çok aranan suçlusunu yazdı: 30 yıl dansçı olarak saklandı

Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyesi Daniela Klette 30 yıldır yıldır kaçaktı. NYT, kamuya açık dijital tanıma araçları sayesinde Alman polisi onu muhtemelen çok daha erken bulabileceğini ancak bunu yapmadığını öne sürdü. Komşuları dansçı sandıkları Klette'nin kim olduğundan habersizdi
NYT, Almanya'nın en çok aranan suçlusunu yazdı: 30 yıl dansçı olarak saklandı

Erika Solomon, Christopher F. Schuetze / New York Times

Almanya'nın en çok aranan suçlularından birini yakalamak yetkililerin 30 yıldan fazla zamanını aldı. Eski fotoğrafları bir yüz tanıma programına taratan araştırmacı gazeteci Michael Colborne içinse bu süre yaklaşık 30 dakika sürdü. Alman podcast sunucularının talebi üzerine, Almanya'nın savaş sonrası en kötü şöhretli terörist grubu olan ve orijinal adıyla Baader-Meinhof çetesi olarak bilinen solcu militan grup Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyesi Daniela Klette'nin onlarca yıldır aranan fotoğraflarıyla aranması istenmişti. Kullanılan yüz tanıma yazılımı ise Claudia Ivone adlı bir kadını işaret etti.

Kadın bir resimde, yerel capoeira grubuyla birlikte kollarını coşkuyla sallayarak poz veriyordu. Bir diğerinde ise beyaz bir başlıkla yerel bir sokak festivalinde Afro Brezilyalı bir toplulukla birlikte çiçek yaprakları savururken görülüyordu. Klette'nin yıllarca Almanya'nın başkentinde gözlerden uzakta saklanırken kullandığı takma isme rastlamıştı.

Bu hafta Alman polisi, şu anda 65 yaşında olan Klette'yi nihayet yakaladıklarını duyurdu ve tutuklanmasını bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Bazı Alman gazeteciler ise olayları farklı yorumladı. Bir gazeteci bu hafta düzenlenen bir basın toplantısında yetkililere meydan okuyarak "Başardıkları şey neydi? Bir podcast dinlemek mi?" diye sordu.

Polis ihbar geldiğini söyledi

Colborne'un, Klette ile ilgili son sezonu aralık ayında Alman kamu yayıncısı ARD'de yayınlanan Legion adlı podcast için elde ettiği bulguların, Klette'nin polis tarafından bulunmasına yol açıp açmadığı hala belirsiz. Polis, 42 yaşındaki Colborne ve Legion'un araştırmalarını yaptıkları sırada, kasım ayında gelen bir ihbar sayesinde onu bulduklarını söylüyor.

Yine de bu durum, araştırmacı web sitesi Bellingcat için çalışan Kanadalı gazeteci Colborne'un ortaokul yıllarından beri Alman polisinden kaçan bir kaçağın, PimEyes ve AWS Rekognition adlı halka açık iki program kullanılarak nispeten kolay bir şekilde tespit edilmesi gibi garip bir ihtimali gündeme getirdi.

"Ben bulabiliyorsam yetkililer neden bulamıyor?"

Colborne "Benim gibi Almanca bilmeyen, Daniela Klette'nin temel geçmişinin ötesinde pek bir şey bilmeyen biri neden böyle bir ipucunu kelimenin tam anlamıyla 30 dakika içinde bulabildi?mHaklarında tutuklama emri olan yüzlerce Alman aşırı sağcı var. Eğer ben 30 yıldır kaçak olan birini bulabiliyorsam, Alman yetkililer neden aranan diğer kişileri bulamıyor?" dedi.

Bu soru, Almanların güvenlik konusundaki endişelerinin giderek arttığı bir dönemde soruluyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Almanlar, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük kara savaşına sahne olan Avrupa'nın karşı karşıya olduğu risklerin farkında. 2022 yılının sonlarına doğru Alman istihbarat servisleri kendi memurlarından birinin çifte ajan olarak çalıştığını ve Rusya'ya savaşla ilgili hassas bilgiler gönderdiğini ortaya çıkardı. Aynı dönemde polis, bir darbeyi tetikleme umuduyla Almanya parlamentosunu basmak için şiddet içeren ve fantastik bir komplo tasarlayan aşırı sağcı bağlantıları olan komplo teorisyenleri ağını ortaya çıkardı.

Veri koruma yasalarının aşırılığı

King's College London profesörü Peter Neumann, Almanya'nın aşırılık yanlılarını ve teröristleri avlama becerisindeki en büyük eksikliğin, birçok Almanın ülkenin Naziler ve komünist eski Doğu Almanya dönemindeki gözetim ve baskı geçmişine atfettiği veri koruma yasalarının aşırı gayretli bir şekilde uygulanması olduğunu söyledi. Neumann, "70 yılı aşkın bir süredir demokratik bir devlet olan Almanya, tamamen meşru nedenlerle bile olsa veri elde etme konusundaki yetersizliği nedeniyle gerçekten handikap yaşıyor" dedi.

Neumann Alman polisinin "aşırı uyum" ya da aşırı katı yasalar nedeniyle suçla mücadele etme kabiliyetini engellediğini savundu. Polisin organize suç üyeleri arasındaki konuşmaları kaydedemediğini, örneğin bu kişilerin bir restoranda yan yana oturup masum bir konuşma yapmaları halinde bunun da duyulabileceğini söyledi.

Dijitalleşmeyi gözardı ediyor

Bir başka sorunun da Almanya'nın kağıt postaya ve hatta faks makinelerine inatla bağlı kalan bir hükümeti dijitalleştirmek için yıllardır mücadele etmesi ve başarısız olması olduğunu söyledi. Neumann "İnsanların sanal alandaki varlıklarını bile düşünmek zorunda değiller. Aşırı sağcılar ve aynı zamanda cihatçılar, mesajlaşma forumlarında çevrimiçi alanlarda faaliyet gösteriyorlar. Yani Alman makamlarının gerçek olduğunu düşünmeyeceği yerlerde. Ama kesinlikle gerçekler" dedi.

Saklandıkları süreçte 2.1 milyon dolar elde ettiler

Klette, solcu militanlığın topluma yönelik en şiddetli tehditlerden biri olduğu farklı bir güvenlik tehdidi döneminin kalıntılarından biri. Polis, saklandığı süre boyunca Klette ve Kızıl Ordu Fraksiyonu faaliyetleriyle bağlantılı olarak aranan iki suç ortağı Ernst-Volker Staub ve Burkhard Garweg'in en az 13 şiddet içeren soygun gerçekleştirerek yaklaşık 2.1 milyon dolardan biraz fazla kazandıklarını söylüyor. Polis hâlâ Staub ve Garweg'i arıyor. İki adamın hala Berlin'de olduğuna inanıyorlar.

Sol görüşlü semtte yaşayan aşırı sağcı

Klette yıllarca sol görüşlü Kreuzberg semtinde yaşadı. Komşuları yerel gazetecilere onun arkadaş canlısı, sakin bir insan olduğunu ve sık sık büyük beyaz bir köpekle görüldüğünü söyledi. Bir komşusu Bild gazetesine yaptığı açıklamada, mahalledeki çocuklara ders verdiğini ve mektup yazmalarına yardımcı olduğunu söyledi. Ara sıra ziyarete gelen bir erkek arkadaşının Klette ile aynı yaşlarda olduğu ve uzun beyaz bir at kuyruğu taktığı söyleniyor. Berlin'de yaşayan Brezilyalı bir kadın Facebook'ta, birlikte capoeira yaptığı bir kadının kaçak olduğunun ortaya çıkmasından duyduğu şoku paylaşarak "Eğer Alman gizli polisi Daniela Klette'yi bulmasaydı, Brezilyalılar Kültürler Karnavalı'nda gösteri yapan capoeirista'nın Almanya'nın en çok aranan ulusal ve uluslararası teröristi olduğunu tahmin edemezlerdi" dedi.

Evinden cephane çıktı

Klette'nin evinde bir el bombası bulan polis, bir zamanlar Berlin Duvarı'nın geçtiği bir sokaktaki gri, sıradan, kira kontrollü binayı boşalttı. Ertesi gün, bir el bombası fırlatıcı ve bir kalaşnikof tüfek buldular. Berlin'in hızla gelişen mahallesi Kreuzberg'in Kızıl Ordu Fraksiyonu ile özel bir geçmişi var. Grup, 1975 yılının şubat ayında Berlinli bir siyasi olan Peter Lorenz'i "halk hapishanesi" adını verdikleri bir yerde beş gün boyunca tutmuştu. Lorenz ancak Batı Alman hükümeti birkaç RAF gerillasını takas yoluyla serbest bırakmayı kabul ettikten sonra serbest bırakıldı.

Colborne'un geçen kış Legion için Klette'yi farkında olmadan başarılı bir şekilde teşhis etmesi, podcast yayıncılarının fotoğraflardaki kadını bulamaması nedeniyle başlangıçta hiçbir sonuç vermedi. Araştırmasının gerçekten de işe yaradığını fark etmesinin çelişkili duygulara yol açtığını söyledi. Ona göre bu, kolay erişilebilir bir yazılım kullanan birinin tek bir fotoğrafla neler yapabileceğinin gücünü gösteriyor. Colborne "Kendilerinin çekildiğini bile bilmedikleri fotoğrafları bulabiliyorsunuz. Nerede yaşadıklarını, üniversiteye nerede gittiklerini öğrenebilirsiniz. Bu araçlardan bazılarının kötü niyetli kişiler tarafından kötüye kullanıldığını ve kullanılabileceğini ne kadar vurgulasam az" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company