Melissa Eddy ve Jeanna Smialek / New York Times
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini yüzde 25’e çıkartacağını açıklamasının ardından Avrupa ülkelerinin liderleri her ne kadar yıkıcı etkilerden kendilerini koruyacak potansiyel anlaşmalara dair umutlarını korusalar da yine misillemeden söz etmeye başladılar.
Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Avrupa ve ABD’nin iç içe geçmiş olduğunu ve olası bir ticaret savaşının iki tarafa da zarar vereceğini savunuyor. Bu düşüncelerine rağmen Avrupa’da ABD’nin olası gümrük vergisi hamlesine karşı sessiz bir hazırlık süreci var. Yetkililer, ticari bir çözüm bulunamazsa karşı önlemler almaya hazır olduklarını da dile getirdiler.
‘Cevapsız kalmayacak’
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “AB'ye karşı haksız gümrük vergileri cevapsız kalmayacak; kesin ve orantılı karşı tedbirleri tetikleyecektir” dedi. AB'nin ticaret ve ekonomik güvenlikten sorumlu komiseri Maros Sefcovic Salı günü Avrupa Parlamentosu üyelerine yaptığı açıklamada ABD'nin yeni gümrük vergilerinin “kaybet-kaybet senaryosu” olduğunu belirterek Avrupa'nın buna yanıt vermesinin “zamanının geldiğini” söyledi.
Sefcovic, “Şu anda gece açıklanan tedbirlerin kapsamını değerlendiriyoruz ve karşı tedbirlerle sağlam ve orantılı bir şekilde yanıt vereceğiz” dedi.
Çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin, olası müzakereler için biraz zaman bırakılarak, 12 Mart'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Biden dönemi yapılan anlaşma
ABD’nin eski Başkanı Joe Biden, 2021 yılında Avrupalı liderlerle, belirli miktarlarda çelik ve alüminyumun ABD'ye gümrük vergilerinden muaf tutularak girmesini sağlayan bir anlaşma yapmıştı. Anlaşma 2023 yılında uzatılmıştı ve 2025’in sonuna kadar da yürürlükte kalacaktı.
ABD Ticaret Bakanlığı'na göre Washington, 2022 yılında AB'den yaklaşık 4 milyon metrik ton çelik ürünü ve 283 bin metrik ton alüminyum ürünü ithal etti. Almanya, Avrupa'nın ABD'ye en büyük çelik ihracatçısı konumunda olup, onu İtalya ve İspanya takip etmekte.
AB'nin baş sözcüsü Paula Pinho Salı günü düzenlediği basın toplantısında, “Henüz tam olarak ne zaman yanıt vereceğimizi somut olarak söyleyebilecek durumda değiliz” dedi.
Avrupa için çelik ve alüminyum gümrük vergileri sadece ilk adım. Trump son günlerde, geniş kapsamlı gümrük vergileri oranları açıklayabileceğini ifade ediyor. Bunların AB'yi etkilemesi ve otomobil gibi kilit ürünlerde iki ekonomi arasındaki gümrük vergisi oranlarını eşitlemeye çalışması muhtemel.
AB otomobil üreticileri için ABD, İngiltere'den sonra en önemli ikinci pazar konumunda. Goldman Sachs ekonomistleri salı günü “Karşılıklı bir gümrük vergisi oranının otomobil tarifelerini eşitlemesi muhtemel görünüyor - bu esas olarak otomobiller üzerinde yüzde 10'luk bir gümrük vergisine oranına sahip olan AB'yi hedef alacaktır” dedi. AB yetkilileri halihazırda otomobiller üzerindeki gümrük vergilerini düşürmeyi düşünebileceklerini belirtmişlerdi.
'Büyük bir sorunlar kümesi'
Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nde ticaret konusuna odaklanan kıdemli araştırmacı Chad Bown, Avrupa'nın müzakere etmeye çalışırken kendisini Trump'ın 2018'de gümrük vergilerini artırdığı dönemden farklı bir konumda bulduğunu söylüyor. Hem Ukrayna'daki savaş hem de Çin'den gelen daha agresif bir tutum, Avrupa için riskleri artırdı ve yetkilileri Atlantik ötesi işbirliğinin önemini vurgulamaya itti.
Bown, “Bu, ilk yönetimde bulundukları konumdan çok farklı bir konum. Şuna karar verebilirler: ‘Hayır, hayır, Amerika Birleşik Devletleri burada güvenilir bir ortak değil’ Ancak bunu sadece ticaret ve gümrük vergileri olarak değil, çok daha büyük bir sorunlar kümesi olarak düşünmek zorundalar” dedi.
Avrupa ekonomisi de daha yavaş büyüyor ve bu da üye ülkelerin çoğunu olası bir ticaret savaşına doğru daha zayıf bir noktaya getiriyor. Euro para birimini kullanan 20 ülkenin ekonomisi, bir önceki çeyrekte sadece yüzde 0,4 genişledikten sonra 2024'ün dördüncü çeyreğinde yatay seyretti.
© 2025 The New York Times Company