22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2024 08:35 | Son Güncelleme: 12.06.2024 08:37

NYT Bari sakinlerinin Putin öfkesini yazdı: Antalyalı aziz (Noel Baba) şimdi diplomatik krizin ortasında

Noel Baba olarak bilinen ve aslen Antalyalı olan Aziz Nikolaos'un İtalya'ya uzanan mirası şimdi Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin merkezinde. NYT'nin haberine göre Bari kenti sakinleri, 2003 yılında Aziz Nikolaos Bazilikası'na verilen Putin imzalı plaketin kaldırılmasını istiyor
21 Mayıs 2024'te İtalya'nın Bari kentindeki Aziz Nikolaos Papalık Bazilikası'nın önüne monte edilen bakır levha. Putin tarafından imzalanan levha, şehir ile Rus halkı arasında kalıcı "dostluk ve işbirliği" sözü veriyor-Gianni Cipriano/New York Times
21 Mayıs 2024'te İtalya'nın Bari kentindeki Aziz Nikolaos Papalık Bazilikası'nın önüne monte edilen bakır levha. Putin tarafından imzalanan levha, şehir ile Rus halkı arasında kalıcı "dostluk ve işbirliği" sözü veriyor-Gianni Cipriano/New York Times

Lara Jakes / New York Times

İtalya'nın Bari kentindeki Aziz Nikolaos Bazilikası'nın karşısındaki meydanın üzerine monte edilmiş küçük bakır bir plaket, kent ile Rus halkı arasında “dostluk ve işbirliği” sözü veriyor. Bu plaket, Avrupa'da son iki yıldır farklı bir şeyin peşinde koşan biri tarafından imzalanmış: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

Putin'in Ukrayna'yı işgalinden yaklaşık yirmi yıl önce, 2003 yılında gönderdiği mektubun bir kopyası olan plaket, yıllarca Bari sakinlerinin ya da kalıntıları orada gömülü olan azize saygı göstermek için her yıl bölgeyi ziyaret eden on binlerce insanın pek dikkatini çekmedi. Ancak şimdi giderek daha fazla insan (özellikle de kaldırılmasını isteyen yerel Ukraynalıların diasporası) bunu Putin'in ikiyüzlülüğünün bir işareti olarak görüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bağışlanan Aziz Nikolaos heykeli (Gianni Cipriano/New York Times)

Savaş, dünyanın en büyük gelişmiş ekonomilerinin liderleri ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bu hafta İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 yıllık toplantısında tartışacakları en acil konular arasında yer alacak. Savaşın başlamasından bu yana levhanın kaldırılmasını isteyen çok sayıda Bari sakini için bu toplantı, Putin'in en sert uluslararası eleştirmenlerini davalarına dahil etmek için bir şans olarak görülüyor.

"Zelenskiy'den indirmesi için yardım isterdim"

Yerel bir iş insanı olan Alessandro de Biase, “Putin uluslararası bir suçlu olarak ilan edildiğine göre, bu plakete sahip olmak, üzerinde imzasını ve adını taşımak ve bunu kilisenin önünde gururla sergilemek saldırganlıktır. Bana kalsa Zelenskiy'i bizzat buraya getirir ve plaketi indirmesi için kendisinden yardım isterdim" dedi.

Aziz Nikolaos Papalık Bazilikası'nın başrahibi Giovanni Distante (Gianni Cipriano/New York Times)

Bari, Rusya, Ukrayna ve diğer Slav ve Doğu Ortodoks kültürleri ile mucize yaratan, gezginlerin ve çocukların koruyucu azizi ve bazıları arasında orijinal Noel Baba olarak saygı gören Aziz Nikolaos aracılığıyla uzun zamandır manevi bağlarını sürdürüyor. Aziz Nikolaos aslen günümüz Türkiye'sinde bulunan Mira'dan (Oksijen'in notu: Mira Antik Kenti Antalya'da yer alıyor) olmasına rağmen, başta kemikleri olmak üzere kendisiyle ilişkilendirilen kutsal emanetler 11. yüzyılın sonlarında mezar yağmacılarından korunmak amacıyla Bari'ye taşındı. İyileştirici güçleri olduğuna inanılan ve bugüne kadar manna olarak bilinen sulu bir sıvı salgıladığına inanılan bu emanetlerin nakli her mayıs ayında Roma Katolikleri ve Ortodoks Hıristiyanlar tarafından kutlanıyor.

Putin bizzat saygılarını sundu

2003 yılında şehre hediye ettiği Aziz Nikolaos heykeline eşlik eden mektubunun ardından Putin 2007 yılında Roma Katolik bazilikasının mahzeninde bulunan kutsal emanetlere bizzat saygılarını sundu. İki yıl sonra Bari yetkilileri bu jeste, yine Aziz Nikolaos'un adını taşıyan yerel bir Ortodoks kilisesinin mülkiyetini Rusya'ya devrederek karşılık verdi. Bunu takip eden on yıl içinde Bari ve çevresindeki Adriyatik Denizi kıyısındaki pitoresk Puglia bölgesi, Rus turistler ve tatil evi sahipleri için giderek daha popüler bir yer haline geldi. Bölgenin turizm kuruluna göre, sadece beş yıl önce Ruslar her yıl Puglia'yı ziyaret eden ilk 10 millet arasındaydı. Yetkililerin önce 2020'deki pandemiden, ardından da Şubat 2022'deki Ukrayna işgalinden kaynaklandığını söylediği seyahat kısıtlamaları nedeniyle artık ilk 20'de bile değiller.

Bölgeye göç eden Ukraynalılar etkili oldu

Hayatının büyük bir bölümünü Bari'de geçirmiş olan polis müfettişi Fortunato Fortunato, aynı zamanda daha fazla Ukraynalının ya savaştan kaçmak ya da zaten orada olan aile üyelerine katılmak için Puglia'ya taşınmaya başladığını söyledi. İtalyan Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne göre, 1 Ocak itibariyle Puglia'da yaşayan yaklaşık 3.200 kişi kendisini Ukraynalı olarak tanımlarken, bu sayı 860 Rus'a karşılık geliyor. Ona göre bu da Putin'in adını taşıyan bakır levhanın kaldırılmasını talep edenlerin sayısının artmasına yol açmış. Fortunato “Ses daha da yükseldi” dedi.

Daha önceki kampanyalar başarısız oldu

Plaketin kaldırılması için daha önce yapılan kampanyalar başarısız olmuştu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra, yaklaşık 12,000 kişi levhanın kaldırılması için internette bir dilekçe imzaladı, ancak reddedildiler. Bazilikanın rektörü Giovanni Distante, levhanın monte edildiği meydanın şehir yönetiminin “doğrudan sorumluluğu altında olduğunu” söylese de, sorunun bir kısmı, bazı yerel yetkililer için bile bu kararı vermekten kimin sorumlu olduğunun net olmaması.

Aziz Nikolaos'un kutsal emanetleri için dua eden insanlar (Gianni Cipriano/New York Times)


Geçtiğimiz ay Bari Bazilikası'nda her yıl düzenlenen Aziz Nikolaos ayinlerine, aralarında Rusya, Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkelerinden gelen ziyaretçilerin de bulunduğu, ancak çoğunluğu yerel halktan oluşan yaklaşık 1.000 Ortodoks katıldı. Yetkililer, geçmiş yıllarda kutlamalara yaklaşık üçte biri Rusya'dan olmak üzere 10.000'den fazla kişinin katıldığını söyledi.

Batı ile Doğu arasındaki köprü

Roma'daki Luiss Guido Carli Üniversitesi'nde eski bir diplomat ve jeopolitik analist olan Luigi Narbone, Rusları uzun zamandır bölgeye çeken G7 toplantısına ev sahipliği yapmanın “çelişkili görünen iki olay” olduğunu söyledi. Ancak Narbone, Putin'in plaketinin daha sıcak bir diplomasi döneminin sembolü olduğunu söyledi ve Puglia'nın özel vatandaşlar arasında “Batı ile Doğu arasındaki köprü” olarak yerini sarsabilecek herhangi bir şeye karşı uyardı. Narbone, “Bu kanalları açık tutmak çok önemli. Zira insanlar arası boyut, uzun vadede, doğru zaman geldiğinde çatışmaların çözümünü kolaylaştıracak olan şeydir" dedi.

Bazilikada geçen ay düzenlenen Ortodoks kutlamaları sırasında inananların ya da diğer ziyaretçilerin çok azı plaketi fark etti ya da durup baktı. Ancak bakanlar arasında pek çok kişi sağ alt köşedeki Putin'in ismine odaklanan fotoğraflar çekti. Distante, levhanın mesajının “umut ve evrensel kardeşliğin somut bir işaretini” yansıttığını söyledi. Plaketin kaldırılması için yapılan baskının “özel kişiler tarafından ifade edilen bir görüş olduğunu ve ne kadar saygıdeğer olursa olsun yine de kişisel bir görüş olarak kaldığını” söyledi. Distante "Ekümenik sorumluluğa sahip olan kişinin erdemi nedir biliyor musunuz? Sabır" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company