Neal E. Boudette / The New York Times
The New York Times'a konuşan kaynaklara göne General Motors ve Birleşik Otomotiv İşçileri sendikası bugün toplu sözleşme konusunda geçici anlaşmaya vardı. Sözleşme imzalanırsa sendika ABD'nin üç büyük otomobil üreticisinde altı haftadır sürdürdüğü greve son verecek.
Kısa süre önce sendika Ford Motor Co. ile Chrysler, Jeep ve Ram'ın sahibi Stellantis ile geçici anlaşmalar yapmıştı. Üç anlaşma da UAW üyelerine yüzde 25'lik genel ücret zammı yapılması, enflasyon artarsa geçim maliyeti düzenlemesi getirmesi gibi ortak şartlar içeriyor.
ABD'nin otomobil satışı lideri GM ile yapılan geçici anlaşma, şirketle yapılan müzakereleri denetleyen sendika konseyinin onayını ve ardından 46 bin UAW üyesi çalışanın çoğunluğunun onayını gerektiriyor.
Sendikanın üç otomobil üreticisiyle olan toplu sözleşmeleri 15 Eylül'de sona ermişti. O tarihten bu yana sendika, Missouri, Michigan, Tennessee ve Teksas'taki fabrikalarda ve ülke genelindeki 18 yedek parça deposunda 14 binden fazla GM işçisine grev çağrısında bulundu. Stellantis ile anlaşmaya varmasından kısa bir süre önce greve yeni katılan tesisler olmuştu. Aynı gün sendika GM'nin Spring Hill, Tennessee'de çeşitli SUV modelleri üretilen fabrikasında grev kararı almıştı.
Grev, Cadillac Escalade SUV, Chevrolet Colorado kamyoneti ve Chevrolet Traverse SUV dahil olmak üzere GM'nin en karlı araçlarından bazılarının üretimini durdurdu.
GM geçen hafta grevin faiz, amortisman vergi öncesi karını (FAVÖK) yaklaşık 800 milyon dolar düşürdüğünü, grevin etkisin kısmen üçüncü çeyrekte, aslen ise dördüncü çeyrekte hissedildiğini açıklamıştı.
Ford ve Stellantis ile imzaladığı sözleşme gibi, geçici GM anlaşması da UAW'nin en yüksek ücretini 4 buçuk yıl için saat başına 32 dolardan 40 doların üzerine çıkarmayı öngörüyor. Bu da haftada 40 saat çalışan çalışanların yılda yaklaşık 84 bin dolar kazanması anlamına geliyor.
Sendika ile GM, Ford ve Stellantis arasındaki görüşmeler temmuzda başlamıştı. Bu şirketler, işçilik maliyetlerinin ABD'de sendikasız fabrikalar işleten Tesla, Toyota ve Honda gibi üreticilere göre zaten daha yüksek olduğunu gerekçe göstererek ücret artışını sınırlı tutmaya çalışıyordu.
ABD'nin üç büyük otomobil üreticisi aynı zamanda yeni elektrikli araçlar geliştirmek, akü fabrikaları inşa etmek ve fabrikaları yenilemek için on milyarlarca dolar yatırım yaparken maliyetleri de kontrol etmeye çabalıyor.
GM CEO'su Mary Barra, kazanç çağrısında şunları söyledi: "Elektrikli araçlar için zorlu bir pazarda rekabette başarılı olmamızı sağlayacak bir sözleşme imzaladığımızdan emin olmalıyız" demişti.
© 2023 The New York Times Company