04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 22:21 | Son Güncelleme: 06.12.2023 23:06

NYT: Elektronik sigaralara ilginin artmasıyla dev marka piyasa değerinden 31 milyar dolar siliyor

Sigara kullananların azımsanmayacak bir kısmının elektronik sigaraya geçmesiyle birlikte şirketlerin gelirlerinde de bu değişim sert bir şekilde hissedilmeye başladı. Sigara devi British America Tobacco yaptığı açıklamada marka değerinden 31,5 milyar dolar düşeceğini açıkladı
NYT: Elektronik sigaralara ilginin artmasıyla dev marka piyasa değerinden 31 milyar dolar siliyor

Jason Karaian / The New York Times

Portföyünde Camel ve Lucky Strike gibi markalar bulunan sigara devi British American Tobacco Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yavaşlayan ekonomi ve sigara içenlerin elektronik sigaraya yönelmesi nedeniyle markalarının değerini 25 milyar pound (31,5 milyar dolar) düşüreceğini açıkladı. Bir şirket sözcüsü etkilenen markaların Camel, Natural American Spirit, Newport ve Pall Mall olduğunu söyledi.

Hisseler tepetaklak

Yapılan bu duyuru özünde, grubun 2017 yılında 49 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alarak dünyanın en büyük halka açık tütün işletmesini oluşturduğu Reynolds American için yapılan fazla ödemeyi yansıtıyor. Yatırımcılar uzun vadeli beklentileriyle ilgili yapılan bu duyuruya olumsuz tepki verirken, British American Tobacco'nun Londra'daki hisseleri son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yüksek enflasyon ve elektronik sigara etkisi

British American Tobacco'nun ABD'deki satışları, yüksek enflasyon ve diğer ekonomik baskıların sigara içenleri daha ucuz markalara ve şirketin "yasadışı" olarak tanımladığı elektronik sigaralara yöneltmesi nedeniyle düştü.

Büyüme için yeni fırsatlar

British American Tobacco'nun CEO'su Tadeu Marroco, 2035 yılına kadar şirketin satışlarının yarısının Vuse ve Glo gibi markaların e-sigara ve diğer yanmayan ürünlerinden geleceğini söyledi. Dünyadaki 1 milyar sigara içicisinin yaklaşık yüzde 10'unun bu ürünleri kullandığını ve bunun da büyüme için "geniş" bir alan sunduğunu sözlerine ekledi.

Dumansız hava sahası mesajları

ABD Gıda ve İlaç Dairesi mentollü sigaraları yasaklamaya doğru ilerliyor. Bu çerçevede kurum, daha az bağımlılık yapmaları için sigaralardaki nikotin seviyelerinin düşürülmesini önerdi. Bu durum tütün şirketlerinin sigaradan uzaklaşarak diğer nikotin ürünlerine yönelmesine yol açtı ve British American Tobacco'nun "Dumansız Bir Dünya Kurun" ve Philip Morris International'ın "Dünyanızı Dumansız Bırakın" gibi pazarlama sloganlarına yansıdı.

Her 5 ölümden 1'i sigaradan

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ABD'de 28 milyondan fazla yetişkin sigara içicisi bulunuyor ve sigaraya bağlı hastalıklar yılda 5 ölümden 1'ini oluşturuyor. Yakın zamanda yapılan bir CDC anketine göre, lise öğrencilerinin yaklaşık yüzde 10'u e-sigara kullandığını belirtirken, sigara içtiğini söyleyenlerin oranı yüzde 2'den az çıktı. CDC, e-sigara kullananların yaklaşık yüzde 40'ının 25 yaşından genç olduğunu ve bunların çoğunun elektronik sigara kullanmadan önce hiç sigara içmediğini söyledi.

British American Tobacco, bu yıl gelirlerinin düşük tek haneli bir oranda artmasını beklediğini, bunun da yüzde 3 oranında küçüleceğini tahmin ettiği küresel tütün endüstrisindeki satışları geride bırakacağını söyledi. Ancak 30 milyar doları aşan zarar yazımı en çok dikkat çeken konu oldu.

© 2023 The New York Times Company