18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 09:18 | Son Güncelleme: 18.10.2024 10:18

NYT IDF'in paylaştığı videoyu inceledi: Yahya Sinvar'ın öldürülmeden önceki son görüntüsü olduğu iddia ediliyor

İsrail ordusu Telegram hesabından Yahya Sinvar'ın öldürülmeden önceki görüntüleri olduğunu iddia ettiği bir video paylaştı. Görüntülerdeki oda NYT'nin elde ettiği ve Sinvar'a çok benzeyen bir adamın cesedini gösteren fotoğraflardaki odayla eşleşiyor

Aric Toler, Christiaan Triebert / New York Times

İsrail ordusu bir insansız hava aracının Refah'ta bir binaya girdiğini ve videoda Yahya Sinvar olarak tanımlanan bir kişinin sandalyede oturduğunu gösteren bir video yayınladı. İsrail ordusu videonun Sinvar'ın “ortadan kaldırılmadan önceki anlarını” gösterdiğini açıkladı. Video montajlanmış olsa da, üstü başı toz içinde olan adamın drone'a bir nesne (muhtemelen bir sopa) fırlatmadan önce en az 20 saniye boyunca drone'u izlediği açıkça görülüyor. New York Times adamın kimliğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Oda diğer fotoğraflarla eşleşiyor

Drone videosunda görülen oda, Times tarafından elde edilen ve Sinvar'a çok benzeyen bir adamın cesedini gösteren daha önceki fotoğrafların bulunduğu yerle eşleşiyor. Fotoğraflarda görünen odanın bir duvarında yeni bir hasar var, bu da drone görüntülerinden sonra bir noktada bir patlama meydana geldiğini gösteriyor. Ayrıca fotoğraflarda cesedin üzerinde videodaki adamın giydiğine benzer yeşil bir takke olduğu görülüyor.

Oda, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın Tel al-Sultan mahallesinde bulunan bir konutun ikinci katında yer alıyor. Perşembe günü erken saatlerde İsrail ordusu, Sinvar'ın öldürülmesinden sonra bölgede bulunan İsrail askerlerinin birkaç videosunu yayınladı. Times bu görüntülerin Refah'ın kuzeyindeki aynı evin yakınlarında çekildiğini tespit etti. İsrail ordusu son zamanlarda Refah'ın bu mahallesindeki operasyonlarını genişletti. Eylül ayında çekilen bir videoda askerlerin yakındaki bir askeri mevziden Refah'ta devriyeye çıktıkları görülüyor. Klipte askerler Sinvar'ın daha sonra öldürüldüğü evin yanından geçiyor, ancak görüntülerin çekildiği sırada Sinvar'ın binada olup olmadığı net değil.

© 2024 The New York Times Company