30 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.09.2024 10:40 | Son Güncelleme: 30.09.2024 10:45

NYT, İsrail istihbaratını yazdı: Saldırılardaki Birim 8200 etkisi

2006 yılında Hizbullah'la yapılan savaşın ardından İsrail, grubun iletişimini kesmek ve komutanlarını takip etmek için büyük yatırımlar yaptı ve nihayetinde grubun liderinin öldürülmesiyle sonuçlanan karanlık bir savaşa girişti. NYT, İsrail'in kurduğu Birim 8200'ün istihbarattaki etkilerini yazdı
Diego Ibarra Sánchez/The New York Times
Diego Ibarra Sánchez/The New York Times

Adam Goldman, Ronen Bergman, Julian E. Barnes, Aaron Boxerman / New York Times

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ölümcül saldırılardan hemen sonraki günlerde, İsrailli istihbarat yetkilileri bir başka ezeli düşman olan Hizbullah'ın önleyici bir saldırıda bulunacağından korktular. İsraillilerin Beyrut'ta bir sığınakta olduğunu bildikleri Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı vurma ve öldürme planlarıyla bunu durdurmak için çılgınca hazırlandılar. Ancak İsrail planlarını Beyaz Saray'a bildirdiğinde, telaşa kapılan hükümet yetkilileri Hizbullah'ın saldırısının yakın olduğunu göz ardı etti. Mevcut ve eski üst düzey Amerikalı ve İsrailli yetkililer, Başkan Joe Biden'ın Başbakan Binyamin Netanyahu'yu arayarak Nasrallah'ın öldürülmesinin bölgesel bir savaş başlatacağını söylediğini ve ateşi kesmesini istediğini aktardı.

Beyaz Saray önceden bilgilendirilmedi

Cumartesi günü İsrail, savaş uçaklarının Lübnan'da Hizbullah'ın otuz yılı aşkın liderinin üst düzey teğmenleriyle buluşmak üzere gittiği dört apartmana 80'den fazla bomba atmasının ardından Nasrallah'ı öldürdüğünü açıkladı. Biden'ın önceden bilgilendirilmemesi Beyaz Saray'ı rahatsız etti. Ancak İsrail ve ABD için daha dikkat çekici olan sonuç, İsrail istihbaratının Nasrallah'ın yerini ne kadar başarılı bir şekilde tespit ettiği ve Hizbullah'ın yakın çevresine ne kadar başarılı bir şekilde nüfuz ettiğiydi. İsrail birkaç hafta içinde Hizbullah'ın üst ve orta düzey kadrolarını çökertti ve örgütü sersemletti.

İstihbarata daha fazla kaynak ayırdı

Bu başarı, İsrail'in 2006 yılında İran destekli terörist grupla yaptığı savaştan sonra Hizbullah'ı hedef almak için çok daha fazla istihbarat kaynağı ayırma kararının doğrudan bir sonucuydu. Bu İsrail istihbaratı için belirleyici bir andı. İsrail ordusu ve istihbarat teşkilatları 34 gün süren bu çatışmada kesin bir zafer elde edememiş, savaş BM'nin arabuluculuğundaki ateşkesle sona ermiş ve Hizbullah'ın ağır kayıplar vermesine rağmen yeniden toparlanıp İsrail'le bir sonraki savaşa hazırlanmasına olanak sağlamıştı.

İsrail o zamandan beri zaten dünyanın en iyi istihbarat toplama operasyonlarından biri kabul edilen girişimlerini güçlendirmekle uğraştı. Bu çabanın büyük bir kısmı, 2006 savaşından sonra Hizbullah'ın liderliği ve stratejisi hakkında hayati bilgiler toplamadaki eksiklikleri nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan Mossad ve İsrail askeri istihbaratına yatırıldı. Sonuç olarak, İsrail'in gözde istihbarat teşkilatı Birim 8200, Hizbullah'ın cep telefonlarını ve diğer iletişimlerini daha iyi yakalamak için son teknoloji siber araçlar geliştirdi ve değerli bilgilerin askerlere ve hava kuvvetlerine hızla aktarılmasını sağlamak için muharebe saflarında yeni ekipler oluşturdu.

Sisifos yöntemi

İsrail ayrıca Hizbullah'ın kalelerini sürekli olarak fotoğraflamak ve örneğin bir silah deposunu ortaya çıkarabilecek binalardaki en küçük değişiklikleri bile belgelemek için Lübnan üzerinde daha fazla insansız hava aracı ve en gelişmiş uydusunu uçurmaya başladı. Bunlar, eski bir İsrailli istihbarat yetkilisinin “Sisifos” olarak adlandırdığı işti. Geçtiğimiz hafta İsrail hava kuvvetleri bu hedeflerin birçoğunu vurdu. İsrail istihbaratıyla kapsamlı bir şekilde çalışmış olan eski üst düzey CIA Ortadoğu analisti Chip Usher "Bunun uzun süreli bir çatışma olduğunu ve olacağını anlıyorlar. Uzun vadede ihtiyaçlarına hizmet edecek yetenekler geliştiriyorlar" dedi. İsrail'in saldırganlığı Hizbullah için bir dizi küçük düşürücü yenilgiyle sonuçlanırken, Hizbullah İsrail casuslarını ortaya çıkarma ve elektronik izinsiz girişleri tespit etme yeteneğini geliştirmek için İran'la yakın işbirliği içinde çalıştı. Nasrallah ölümünden önce televizyonda yaptığı bir konuşmada bunu itiraf etti. İsrail'in Lübnan'da patlayıcı yüklü çağrı cihazları ve el telsizlerini patlatmasının ardından grubunun “ağır bir darbe” aldığını söyledi. Amerikalı ve İsrailli yetkililer, İsrail'in Lübnan'daki başarısızlıktan sonra daha fazla istihbarat toplamaya yaptığı yatırımın ilk meyvesini 2008 yılında verdiğini söyledi. İsrail'in dış casusluk teşkilatı Mossad, CIA ile birlikte çalışarak Suriye'de üst düzey bir Hizbullah yetkilisi olan Imad Mugniyah'ı öldürdü.

Birim 8200'ün Hizbullah'a daha fazla odaklanması Ocak 2020'de meyvelerini vermeye devam etti. İsrail istihbaratı, İran'ın Kudüs Gücü'nün başındaki komutan General Kasım Süleymani'nin Şam'a uçtuğunu ve Nasrallah'la buluşmak üzere bir konvoyla Beyrut'a gittiğini izledi. İsrail o sırada bir savaş başlatma korkusuyla Nasrallah'ı öldürme girişiminde bulunmamaya karar verdi, ancak bilgiyi ABD'ye iletti ve ABD de Süleymani'yi Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda bir insansız hava aracı saldırısında öldürdü. Temmuz ayında İsrail, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükr'ü Beyrut'ta metresini ziyaret ettiği sırada bir füze saldırısıyla öldürdü. Nasrallah'ın sırdaşı olan Şükr, 1983 yılında Beyrut'ta yaklaşık 300 Amerikan ve Fransız askerinin ölümüne yol açan bombalı saldırıdaki rolü nedeniyle ABD tarafından da aranıyordu.

Birim 8200'ün etkisi Suriye'ye kadar uzandı

Yakın zamanda mücadele, Birim 8200'ün İsrail'in eylül başında Hizbullah ve İran'ın gizli füze fabrikasına yaptığı baskın için bilgi sağladığı Suriye'ye kadar uzandı. İsrail Hizbullah'ın cep telefonlarına o kadar nüfuz etmişti ki grup iletişim için çağrı cihazlarına ve el telsizlerine geçme kararı aldı. Bunun üzerine Mossad çağrı cihazlarını ve telsizleri minyatür bombalara dönüştürmek için bir plan hazırlamaya başladı. Günler sonra İsrailliler Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil'i, diğer üst düzey komutanlarla toplantı yaptığı Beyrut'taki bir apartmanı bombalayarak öldürdü. Hizbullah savaşçılarını denetlediği ve İsrail'i işgal etmek için kullanmayı umduğu tünelleri incelediği Beyrut'tan Güney Lübnan'a gidip gelirken Akil'i takip etmişlerdi. Ancak Nasrallah'tan daha büyük bir hedef yoktu. Netanyahu, Cuma günü konuşma yaptığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'ta bulunduğu sırada saldırıyı onayladı.
İsrail istihbaratıyla çalışan eski CIA analisti Usher, “Başarılarının sırrı birkaç faktöre dayanıyor. Oldukça belirgin bir hedef kitleleri var. Bu da yaptıkları işe muazzam bir odaklanma getirmelerini kolaylaştırıyor. Hizbullah ve İran ile gölge bir savaş içindeler. Ve olağanüstü sabırlılar" dedi.

 © 2024 The New York Times Company