06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2024 09:52 | Son Güncelleme: 18.06.2024 09:56

NYT İsrail'in bazı saldırıları durdurma kararını yazdı: Daha fazla yardım umudu doğdu

İsrail Gazze'nin bir bölümünde gündüz saldırılarını durdurdu. Ordunun kararı açıklamasının ardından yardım kuruluşları çalışmalarını daha rahat gerçekleştirebileceklerini belirtti. New York Times siviller için doğan yardım umudunu yazdı
NYT İsrail'in bazı saldırıları durdurma kararını yazdı: Daha fazla yardım umudu doğdu

Patrick Kingsley, Adam Rasgon, Cassandra Vinograd ve Michael Levenson / The New York Times

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, sivillere daha fazla gıda ve diğer malların ulaşmasına izin vereceğine dair umutlarla birlikte, Gazze Şeridi'nin güneyindeki bazı bölgelerde gündüz saatlerinde operasyonlara ara verdiğini söyledi. Yardım görevlileri, İsrail saldırısındaki günlük duraklamanın, İsrail ile Gazze arasındaki önemli bir sınır kapısı olan Kerem Şalom'dan Gazze'nin orta ve güneyindeki bölgelere hayati malzeme ulaştırmayı daha az tehlikeli hale getireceğini ve operasyonlarının önündeki birçok engelden birini ortadan kaldıracağını umduklarını belirttiler.

Ancak yardım kuruluşları, hareket üzerindeki diğer kısıtlamaların ve bölgedeki kanunsuzluğun, sekiz aylık savaşın ardından hayatta kalma mücadelesi veren Gazze'deki insanların korkunç ihtiyaçlarını karşılamayı zorlaştıracağı konusunda uyardı. Birleşmiş Milletler'in Gazze'de gıda dağıtımı yapan kolu Dünya Gıda Programı'nın müdür yardımcısı Carl Skau, Gazze'nin güneyindeki stokların azalmasıyla birlikte, "Belki birkaç hafta için yeterli gıdaya sahip olacaklar ancak eğer erişim sağlayamaz ve bunu sürdüremezsek, o zaman bu büyük bir sorun olacak" dedi.

Kabine dağıldı, karar değişti

İsrailli bir yetkilinin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, İsrail'in operasyonlarındaki değişim, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırılarının ardından kurduğu savaş kabinesini dağıtmasıyla birlikte geldi ve İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtının geleceği konusunda hükümet içindeki gerginliklerin altını çizdi. Yetkili, Netanyahu'nun kararını, savaş kabinesinin beş üyesinden ikisi olan Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'un savaşın gidişatı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle geçen hafta istifa etmelerinin ardından büyük ölçüde sembolik bir hareket olarak nitelendirdi. Her ikisi de eski ordu komutanı olan bu isimler, sağcı hükümete karşı parlamentodaki merkezci muhalefetin önde gelen üyeleri.

Onların ayrılması Netanyahu'yu daha izole ve savaş kabinesinin en azından önerdiği partiler arası birlik havasından yoksun bıraktı. 1990'larda Netanyahu'nun yardımcısı olarak çalışan İsrailli anketçi ve analist Mitchell Barak, "Şu anda sahip olduğu şey daha çok bir yankı odası" dedi. Bu durum Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortakları Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in savaş kabinesine katılıp katılmayacağı sorusunu da tartışmalı hale getiriyor. Eisenkot, üye olmamasına rağmen Ben-Gvir'in etkisinin savaş kabinesinin tartışmaları üzerinde etkili olmasından şikâyet etmişti.

© 2024 The New York Times Company