08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 10:49 | Son Güncelleme: 03.07.2024 11:00

NYT Kayseri'de yaşananları yazdı: Artan gerginlik gün yüzüne çıktı

New York Times, Suriyeli bir kız çocuğunun bir sığınmacı tarafından tacize uğradığı iddialarının ardından yaşananları yazdı: Sınırın her iki tarafındaki olaylar Suriyeliler ve Türkler arasında giderek artan çatlakları ortaya çıkardı
NYT Kayseri'de yaşananları yazdı: Artan gerginlik gün yüzüne çıktı

Ben Hubbard ve Şafak Timur / The New York Times

Son iki gün içinde Türkiye'nin yarım düzine şehrinde öfkeli gruplar, Suriyeli mültecilere saldırdı, dükkanlarına ve arabalarına zarar verdi. Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin hakim olduğu bölgelerde sınırın öte yanında Suriyeliler Türk askerleriyle karşı karşıya geldi, araçlarını taş yağmuruna tuttu, Türk bayraklarını yırttı ve sokak gösterilerinde onları kınadı. Bir savaş gözlemcisine göre Suriye'de en az yedi kişinin ölümüne neden olan şiddet olayları, ortak sınırın her iki tarafındaki Suriyeliler ve Türkler arasında giderek artan çatlakları ortaya çıkardı. Yıllar süren barışçıl ilişkilerin ardından son dönemde yaşanan siyasi değişimler ve derinleşen ekonomik sıkıntılar gerginlikleri su yüzüne çıkardı.

Ülkelerine gönderilmekten korkuyorlar

Birçok Türk, ülkelerindeki 3,1 milyon Suriyeli mülteciye kızmaya başladı ve onları, düşük ücretler ve Mayıs ayında yüzde 75'i aşan sürekli enflasyon gibi ekonomik sıkıntıları körüklemekle suçluyor. Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine muhalif olan pek çok Suriyeli de Türkiye'yi en büyük koruyucuları olarak görüyor ve Türkiye'nin desteğini keseceğinden korkmaya başladı. Suriyeli mültecilerin evlerine gönderilmesi fikrine destek Türkiye'nin siyasi yelpazesine yayılmış durumda.

2011'de ülkeleriyle ile bağlarını koparan Suriyelileri destekleyen Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada Esad ile eski bağları yeniden kurma ihtimalini göz ardı etmeyeceğini söyledi. Bu haftaki huzursuzluk, pazar günü Suriyeli bir adamın 7 yaşındaki kuzenini Kayseri'de umumi bir tuvalette taciz ettiği iddialarıyla başladı. Türk yetkililer, adamın tutuklandığını ve kız çocuğu ile annesi ve kardeşlerinin polis soruşturması sürerken devlet koruması altına alındığını söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan ve Türk televizyon kanalları tarafından yayınlanan görüntülere göre, o gece Kayseri'de öfkeli insanlar Suriyelilerin arabalarına, dükkanlarına ve evlerine saldırarak bazılarını ateşe verdi. Pazartesi günü aralarında Hatay, Konya ve İstanbul'un da bulunduğu birçok şehirde benzer saldırılar yaşandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya salı günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin şiddet olaylarıyla bağlantılı olarak 474 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu. 

 ©️ 2024 The New York Times Company