04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2024 10:35 | Son Güncelleme: 14.03.2024 10:43

NYT yazdı: ABD'nin kararı sonrası TikTok için sırada ne var?

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ülkede yasaklanmasını mümkün kılan tasarıyı kabul etti. Mevzuat ilerliyor olsa da, video uygulaması yakın zamanda ortadan kalkmayacak. NYT, TikTok'u şimdi nelerin beklediğini yazdı
Bir müşteri Washington'daki bir restoranda TikTok hesabını kontrol ediyor, 9 Eylül 2022. (Shuran Huang/New York Times)
Bir müşteri Washington'daki bir restoranda TikTok hesabını kontrol ediyor, 9 Eylül 2022. (Shuran Huang/New York Times)

David McCabe / New York Times

Sosyal medya video uygulaması yakın zamanda akıllı telefonlardan kalkmayacak. Temsilciler Meclisi'nin uygulamanın Çinli sahibi ByteDance tarafından satılmasını ya da yasaklanmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin ardından gelecek yasama süreci henüz ilk aşamalarında. Tasarı daha sonra kuşku içindeki Senato'ya gidecek ve ardından Başkan Joe Biden'ın tasarıyı imzalayarak yasalaştırması gerekecek. Bundan sonra bile yasaklama olayı gerçekleşmeyebilir.

Yasama sürecinde bundan sonra ne olacak?

Tasarının Senato tarafından onaylanması gerekiyor ve Senato da mevzuat metninde değişiklikler yapabilir. Birkaç senatör, şu anda yazıldığı şekliyle mevzuatla ilgili endişelerini dile getirdi. Örneğin, tasarı metninde açıkça TikTok ve ByteDance isimleri geçtiği için, bazıları bunun Anayasa'nın Kongre'nin yasalarla belirli kuruluşları hedef almasını engelleyen bir bölümünü ihlal edebileceğinden endişe ediyor. (Tasarının destekçileri bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini söylüyor).

Mevzuatın ilerleyip ilerlemeyeceğine karar vermeye yardımcı olabilecek bazı önde gelen senatörler bu konuda kararsız kaldı. Demokratların lideri New York Senatörü Chuck Schumer tasarıyı oylamaya sunup sunmayacağını henüz açıklamadı. Sözcüsü de planlarıyla ilgili bir soruya yanıt vermedi. Senato Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Komitesi Başkanı Senatör Maria Cantwell yaptığı açıklamada anayasaya uygun ve sivil özgürlükleri koruyan bir yol bulmaya çalışmak için Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki meslektaşlarıyla görüşeceğini söyledi.

Tasarı yasalaşırsa TikTok hemen yasaklanacak mı?

Biden geçen hafta Kongre'nin tasarıyı kabul etmesi halinde tasarıyı imzalayacağını söyledi. Ancak imzalasa bile, bu hemen bir yasakla sonuçlanmayacak. ByteDance'ın uygulamayı satın alacak birini bulmak için altı ayı olacak. ByteDance bu süre içinde hükümeti tatmin edecek bir alıcı bulursa, yasak hiçbir zaman yürürlüğe girmeyecek. Aksi takdirde, uygulama mağazalarının ve internet şirketlerinin artık TikTok'u indirmeye sunmasına veya uygulamaya güncelleme göndermesine izin verilmeyecek.

ABD'nin TikTok'a erişimini kaybetmesi ne kadar olası?

Analistlere göre, TikTok'un on milyarlarca dolar olması muhtemel fiyat etiketini karşılayabilecek alıcı bulamaması halinde yasaklanma olasılığı daha yüksek hale geliyor. Bu muhtemelen zor olacak. Bir satış ya da elden çıkarma, ByteDance'ın TikTok'un tüm küresel ayak izini ya da yalnızca Amerika'daki operasyonlarını satmaya ya da elden çıkarmaya istekli olup olmadığına da bağlı olabilir. Mevzuat, bir satıştan sonra iki şirket arasındaki bağlantıları yasaklıyor ve bir ABD TikTok'unun ana şirketin algoritmalarına veya uygulamanın diğer küresel sürümlerine erişmesi gerektiğinde komplikasyonları artırıyor.

Yasak, Çin hükümetinin TikTok'un satışını engellemesiyle de sonuçlanabilir. Çin yeni mevzuatı eleştirdi ve Pekin'in 2020'de TikTok'un algoritmasının transferini engelleme yeteneği verecek adımlar attığı görüldü.

Yasağı geciktirecek bir şey olabilir mi?

Meclis tasarısı yasalaşırsa, TikTok veya başka biri muhtemelen karara mahkemede itiraz edecektir. Hükümetle yasal mücadele devam ederken olası bir yasak ertelenebili. Ve bir yargıç nihayetinde yasayı tamamen iptal edebilir.

Yasaklanırsa TikTok telefonumdan kaybolacak mı?

Çarşamba günü Meclis'ten geçen yasa tasarısı, hükümetin TikTok uygulamasını telefonunuzdan kaldırması için herhangi bir yol içermiyor gibi görünüyor. Tasarının sponsorları, uygulamanın akıllı telefonlarda zaten yüklü olan sürümlerine ne olacağı hakkındaki sorulara yanıt vermedi. Ancak uygulama mağazalarının ve barındırma hizmetlerinin uygulamaya güncelleme göndermesini veya uygulamanın bakımına yardımcı olmasını engellemesi, mevcut kullanıcılar için hizmeti düşürebilir. TikTok zaten yüklü olsa bile ve uygulama tamamen çalışmayı bırakabilir.

TikTok gönderilerime ne olacak?

TikTok'un videolarınızı ve diğer içeriklerinizi indirmenize izin vermesi yasalar uyarınca zorunda.

©️ 2024 The New York Times Company