17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2024 10:03 | Son Güncelleme: 15.08.2024 10:09

NYT yazdı: Almanya'daki NATO üssünde kimyasal sabotaj şüphesi

Almanya'daki NATO askeri üssü, sulara kimyasal sabotaj gerçekleştiği şüphesiyle alarma geçti. Bu keşif, su kaynağı test edilirken üssün geçici olarak kapatılmasına yol açtı. NYT'ye göre NATO yetkilileri ayrıca bir saldırganın ittifakın ülkedeki üslerinden birine zorla girmeye çalıştığını bildirdi
14 Ağustos 2024'te Köln Bonn Havalimanı'nın yanındaki Alman hava kuvvetleri üssü Köln-Wahn'ın girişi kapatıldı (Reuters)
14 Ağustos 2024'te Köln Bonn Havalimanı'nın yanındaki Alman hava kuvvetleri üssü Köln-Wahn'ın girişi kapatıldı (Reuters)

Sarah Maslin Nir / New York Times

Almanya'daki iki askeri üs bölgedeki kışlaların su kaynağında kirletici maddelerin bulunmasının ardından olası bir sabotaj ihtimaliyle yüksek güvenlik altına alındı. Orduya göre bir kişi ise ülkedeki başka bir NATO üssüne girmeye çalıştı.

Ordu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Köln-Wahn'da bulunan Alman ordu üssündeki kışlanın içme suyu kaynağının yakınındaki çitte bir delik bulundu. Bu keşif, su kaynağı test edilirken üssün geçici olarak tecrit edilmesine yol açtı. Ordu, suyun “olağan dışı değerler” gösterdiğini söyledi.

Diğer üsse zorla girilmeye çalışıldı

NATO yetkilileri, ittifakın Hollanda sınırı yakınlarındaki Geilenkirchen'de bulunan üssüne bir kişinin zorla girmeye çalıştığını bildirdi. Bir sözcüye göre, üs yüksek alarm durumuna geçirildi ancak kilitlenmedi. Sözcü, buradaki suyun test edildiğini ve normal olduğunu da sözlerine ekledi.

İki olay bağlantılı mı?

Alman Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Arne Collatz gazetecilere yaptığı açıklamada iki olayın birbiriyle bağlantılı olup olmadığının henüz bilinmediğini söyledi. Köln havaalanı yakınında bulunan Alman üssü, hava kuvvetleri ve tıbbi tesislerin yanı sıra Bundeswehr'in ya da Alman ordusunun diğer unsurlarına da ev sahipliği yapıyor. Bölgede yaklaşık 4,000 asker ve 1,500 sivil çalışıyor. Collatz, olası kirletici maddenin (eğer varsa) üste onunla temas eden insanlar üzerinde ne gibi bir etkisi olabileceğini açıklamadı. Ancak ordunun bölgesel liderlik komutanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride 'olay sırasında zarar gören tüm silahlı kuvvetler mensuplarına hızlı ve tam bir iyileşme dilendiği' belirtildi.

© 2024 The New York Times Company