10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2023 20:18 | Son Güncelleme: 20.10.2023 16:01

NYT yazdı: Facebook ve Instagram Filistin yanlısı paylaşımları bastırıyor

Facebook ve Instagram kullanıcıları platformların Filistin yanlısı paylaşımları gizlediğini öne sürüyor. Meta ise 'teknik sorun' olduğunu savunuyor. The New York Times konuya ilişkin haberinde kullanıcıların bu karartmayı aşmak için bulduğu yolu yazdı
NYT yazdı: Facebook ve Instagram Filistin yanlısı paylaşımları bastırıyor

Mike Isaac / The New York Times

Binlerce Filistin destekçisi, mesajları platformların kurallarını ihlal etmese bile Facebook ve Instagram'daki paylaşımlarının bastırıldığını ya da kaldırıldığını söylüyor.

İki sosyal ağın da sahibi olan Meta, bu paylaşımlardan bazılarının şirketin sistemlerinde kazara oluşan bir hata nedeniyle gizlendiğini söyledi. Kullanıcılar özellikle, birçoğu İsrail hava saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen, yaralanan ya da öldürülen Filistinli sivillere destek mesajlarının platformlardan gizlendiğini söyledi. Bazı kişiler de Facebook'un, hafta sonu San Francisco Körfez Bölgesi'nde planlanan oturma eylemleri de dahil olmak üzere, ABD'nin çeşitli şehirlerinde barışçıl protesto çağrısında bulunan hesapları bastırdığını bildirdi.

Filistin hesaplarını gizliyorlar

Yapay zeka mühendisi Aya Omar, The New York Times'a verdiği demeçte, Meta ve Instagram'ın bu hesapları engellemesi nedeniyle düzenli olarak okuduğu Filistin medya hesaplarını göremediğini söyledi. İnsanların Gazze'de meydana gelen olayların sterilize edilmiş bir versiyonunu gördüklerini söyledi.

Bir düşünce kuruluşu olan Hampton Enstitüsü, pazar günü eski adı Twitter olan X'te yaptığı bir paylaşımda, "Instagram ve Facebook, İsrail/Filistin'in gerçek tarihiyle ilgili paylaşımları aktif olarak engelliyor ve bazen bunu 'teknik güçlük' kılıfıyla gizliyor" dedi.

Meta, çok sayıda grafik içerik bildirimiyle başa çıkmak için önlemler alırken bazı gönderilerin geçici olarak bastırılabileceği veya askıya alınabileceği konusunda uyardı. Şirket, bazı durumlarda, geniş çapta görünür olması gereken gönderileri bastıran teknik zorluklar olduğunu söyledi.

LinkedIn’e akın ettiler

Meta sözcülerinden Andy Stone pazar günü X'te yayınladığı bir yazıda “Reels ve Akış gönderilerini yeniden paylaşan tüm Hikâyeleri etkileyen bir hata tespit ettik, yani bu gönderiler insanların Hikayeler tepsisinde düzgün bir şekilde görünmüyordu ve bu da erişimin önemli ölçüde azalmasına neden oluyordu" ifadelerini kullandı. Stone şöyle devam etti: “Bu hata dünyanın dört bir yanındaki hesapları eşit şekilde etkiledi ve içeriğin konusuyla hiçbir ilgisi yoktu -ve bunu mümkün olan en kısa sürede düzelttik."

Instagram'ın Filistin yanlısı içeriği bastırmasını eleştiren paylaşımlara eklenen bir hashtag olan #Zionistigram, hafta sonu boyunca geçici olarak durdurulmuş gibi göründü ve bu terim için yapılan aramalarda hiçbir sonuç vermedi.

Birçok Filistin destekçisi, Meta'nın içerik denetimini eleştirirken mesajlarını iletmek için diğer platformlara akın etti. Ağırlıklı olarak profesyonel ağ oluşturma amacıyla kullanılan LinkedIn'de İsrail'in Hamas'a verdiği yanıtı eleştiren ve Gazze'deki sivil mağdurlara destek veren paylaşımlar arttı.

Beyoné’nin paylaşımının altına yorum yaptılar

Diğerleri ise, yaygın olarak takip edilen Instagram ve Facebook hesaplarının paylaşımlarının yorum bölümlerine yazarak destek talebinde bulundular. Instagram hesabında 318 milyondan fazla takipçisi olan Beyoncé'nin son paylaşımının altındaki yorumlar, davalarına destek toplamaya çalışan Filistinli ve İsrailli destekçilerle dolup taştı. Bu mesajların birçoğu kopyalanıp yapıştırılarak Instagram ve Facebook'ta daha geniş bir şekilde dolaşıma sokuldu.

Meta geçen hafta yayınladığı bir blog yazısında içerik politikalarını eşit şekilde uyguladığını belirtti. Meta açıklamasında, “Politikalarımızın, insanları uygulamalarımızda güvende tutarken herkese söz hakkı vermek üzere tasarlandığını yinelemek istiyoruz. Bu politikaları kimin paylaşımda bulunduğuna veya kişisel inançlarına bakmaksızın uyguluyoruz ve amacımız asla belirli bir topluluğu veya bakış açısını bastırmak değildir” ifadeleri kullanıldı.

Meta ayrıca, özellikle küresel kriz dönemlerinde, politikalarının her zaman mükemmel bir şekilde uygulanamayabileceğini de kabul etti. Şirket açıklamasında, "Bize bildirilen daha yüksek hacimli içerikler göz önüne alındığında, politikalarımızı ihlal etmeyen içeriklerin yanlışlıkla kaldırılabileceğini biliyoruz” dendi.

© 2023 The New York Times Company