28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.05.2024 13:40 | Son Güncelleme: 18.05.2024 14:09

NYT yazdı: TikTok zayıflama içerikleri için harekete geçiyor

TikTok, platformdaki zayıflama paylaşımları dizginlemeye çalışıyor. NYT’ye göre şirket, Ozempic gibi ilaçlar, uzun süreli oruç ve ağır egzersiz içeriklerini “Sizin İçin” akışından kaldırmak için çalışacak
NYT yazdı: TikTok zayıflama içerikleri için harekete geçiyor

Talya Minsberg / New York Times

Emma Lembke sosyal medyayı kullanmaya başladığında algoritmanın ne olduğunu bilmiyordu. O zamanlar 12 yaşında olan Lembke, ailesi Instagram'a girmesine izin verdiğinde çok heyecanlanmıştı. Kısa sürede Kim Kardashian'dan Olive Garden'a kadar her türlü hesabı takip ettiğini ve günde beş ila altı saatini uygulamada geçirdiğini söylüyor. Sonra bir gün "karın egzersizi" araması yaptı ve akışı değişti. 200 kalorilik yemek tarifleri, anoreksiya yanlısı paylaşımlar ve "12 yaşındaki bir çocuğun yatak odasında yapmaması gereken" egzersiz programlarını görmeye başladı.

Şu anda 21 yaşında olan Lembke, Şubat 2023'te Senato Yargı Komitesi önünde sosyal medyanın kendisini nasıl yeme bozukluğuna sürüklediği ve kendisi ile diğer savunucuların sosyal medyanın en genç kullanıcılarını korumak için daha güçlü düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna dair ifade verdi.

Şimdiye kadarki en iyi politikalardan biri

Sosyal medya platformları daha fazla önlem alma sözü verdi. Cuma günü TikTok, kilo ve diyet paylaşımları konusunda şimdiye kadarki en iyi politikalardan birini yürürlüğe koydu. TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri'nde potansiyel bir yasakla karşı karşıya olduğu sırada şirketin güncellenen yönetmeliği, "potansiyel olarak zararlı kilo yönetimi davranışları" ve aşırı egzersiz içeren gönderiler için yeni önlemler içeriyor.

Egzersizler, diyetler ve Ozempic engellenecek

TikTok'ta ana içerik akışı olarak hizmet veren ve kullanıcının ilgi alanlarına hitap eden algoritma tarafından yönlendirilen "Sizin İçin" sayfasının artık "uzatılmış aralıklı oruç", "hızlı ve önemli kilo kaybı" için tasarlanmış egzersizler veya kas kazanımını teşvik eden ilaçlar veya takviyeleri tanıtan videolar göstermemesini sağlamak için çalışacağını söyledi. Yeni düzenlemeler ayrıca influencer'ların ve diğer kullanıcıların Ozempic gibi ilaçlar da dahil kilo vermek veya iştahı bastırmak için kullanılan ürünleri tanıtan paylaşımlarını da engellemeyi amaçlıyor. Ayrıca anabolik steroid kullanımını teşvik eden içerikleri de engellemeyi amaçlıyorlar.

TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri'ndeki politika direktörü Tara Wadhwa, yeni politika kapsamında, makine öğrenimi modellerinin potansiyel olarak tehlikeli olduğu düşünülen içeriği işaretlemeye ve kaldırmaya çalışacağını; daha sonra bir moderasyon ekibinin, Sizin İçin akışının dışında kalmaları gerekip gerekmediğini, yaş kısıtlamalı içeriklerden veya platformdan tamamen kaldırılması gerekip gerekmediğini görmek için gönderileri inceleyeceğini söyledi.

 Daha spesifik bir yönetmelik

Yeni kılavuzda, sorunlu TikTok'ların ana akıştan kaldırılmasının kısmen "tekrarlayan içerik kalıplarını kesintiye uğratmak" anlamına geldiği belirtildi. Wadhwa,TikTok’un kullanıcıların diyet ve kilo verme içeriğine "sırayla veya tekrar tekrar" maruz kalmamalarını sağlamak istediğini söyledi. Uzmanlar, yeni politikanın kaldırılacak içerik türleri konusunda, yeme bozukluğu içeriklerini kontrol altında tutmak için insan ve makine öğrenimi tabanlı moderasyon kullandıklarını söyleyen Facebook ve YouTube gibi diğer sosyal medya platformları tarafından belirlenen yönetmeliklerden daha fazla spesifiklik sunduğunu söyledi.

Şüpheyle yaklaşılıyor

Kimileri TikTok'un yeni önlemlerinin potansiyel olarak zararlı paylaşımları güvenilir bir şekilde tespit edip azaltabileceğine de şüpheyle yaklaşıyor. Harvard’da sosyal ve davranış bilimleri profesörü ve yeme bozuklukları uzmanı olan S. Bryn Austin, bu düzenlemelerin tam olarak tasarlandığı gibi davranan bir algoritmanın üzerindeki yamadan biraz daha fazlası olabileceğini söyledi. Austin, "Sizin İçin yayını hala gelirlerini artırabilmek, etkileşimi artırmak için tasarlanıyor" dedi. Austin’e göre yeni politikanın etkisini incelemek de zor olabilir.

Araştırmacılar uzun zaman şikayetçiydi

Araştırmacılar uzun zamandır TikTok gibi platformların kullanıcıların ne gördüğünü, algoritmalarının nasıl çalıştığını veya politika değişikliklerinin içerik akışlarını veya kullanıcı davranışını nasıl etkilediğini incelemeyi zorlaştırdığından şikayet ediyor. Algoritma odaklı platformlarda, sağlıklı yaşam ve sağlık içeriğinden düzensiz beslenmeyi teşvik etme potansiyeline sahip paylaşımlara giden yol oldukça kısa olabilir: 2022 yılında Dijital Nefretle Mücadele Merkezi tarafından yürütülen bir çalışmada, araştırmacılar 13 yaşındaki kullanıcılar gibi davranan profiller oluşturdular ve bu hesaplara, araştırmacıların kayıt olduktan birkaç dakika sonra kendine zarar verme ve yeme bozukluklarıyla ilgili olduğunu düşündükleri içeriklerin sunulduğunu tespit ettiler. Araştırmacılar ayrıca, yeme bozukluğu içeriği olarak sınıflandırdıkları içerikle bağlantılı TikTok hashtag'lerinin 13,2 milyardan fazla görüntülendiğini tespit etti.

National Alliance for Eating Disorders'a göre, 29 milyondan fazla Amerikalı yaşamları boyunca klinik olarak anlamlı bir yeme bozukluğu yaşıyor ve her yaştan, ırktan, cinsiyetten veya vücut tipinden insan yeme bozukluğu geliştirebilir. Ulusal Yeme Bozuklukları Birliği CEO'su Johanna Kandel, özellikle bu sorunları geliştirme riski taşıyan kişiler için, vücut imajı veya diyet içerikleriyle dolu bir akış görmenin, düzensiz yeme davranışını harekete geçirebilecek "meşhur bir tetikleme" olabileceğini söyledi.
Sosyal medya platformları için zorluk, sağlıkla ilgili paylaşımlar ile potansiyel olarak zararlı olabilecek paylaşımlar arasındaki çizginin nasıl ve nerede çizileceği oldu. Bazı kullanıcılar için tehlikeli olabilecek bir şey diğerlerini hiç etkilemeyebilir. Kandel, "Bu kadar kesin ve net olduğunu düşünmüyorum. Esneklik olması gerekecek” dedi.

© 2024 The New York Times Company