17 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2024 10:55 | Son Güncelleme: 17.10.2024 10:59

NYT yazdı: Trump Snapchat'e girmeyi neden reddediyor?

Kongre Binası'ndaki isyanın ardından kişisel hesabı yasaklanan eski başkan Trump, Snapchat reklamları için kampanya parası harcamayı reddederek bu alanı etkin bir şekilde Kamala Harris'e bıraktı. NYT'ye göre genç seçmenleri çekmek isteyen Trump'ın platforma girmesi gerekiyor
NYT yazdı: Trump Snapchat'e girmeyi neden reddediyor?

Nicholas Nehamas, Shane Goldmacher / New York Times

Eski Başkan Donald Trump genç seçmenlere (ve özellikle de genç erkeklere) hitap etmeyi 2024 kampanyasının temel direklerinden biri haline getirdi. Ancak gençlerin yoğun olarak bir araya geldiği bir platformda göze çarpan bir şekilde yer almıyor. Şirketin açıklamalarına göre Trump, Snapchat'te tek bir reklam bile satın almayarak popüler dijital mesajlaşma platformunu, kampanyası buradaki reklamlar için 5,3 milyon dolardan fazla harcayan Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e bıraktı.

Harris bu tartışmasız alanı Trump'ın kürtaj karşıtı sicilini vurgulamak ve kendisini geleceğin adayı olarak göstermek için kullandı. Reklamlarının birçoğu, tema şarkısı olan Beyoncé'nin “Freedom” parçasının vurucu ritimleriyle hazırlandı. Diğerleri ise “okula dönüş ödevleri” olarak çerçevelenerek üniversite çağındaki seçmenleri Trump'ın sağcı politikaları konusunda ev ödevlerini yapmaya çağırıyor. Başkan Joe Biden ise yarıştan çekilmeden önce Snapchat reklamları için neredeyse 1,5 milyon dolar harcamıştı.

Trump'ın kişisel hesabını kaldırdı

Eski başkanın Snapchat'e para harcamayı reddetmesi 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'na yapılan saldırıdan kısa bir süre sonra kişisel hesabını yasaklayan California merkezli ana şirket Snap ile uzun süredir devam eden çekişmenin ardından geldi. Diğer büyük teknoloji platformlarının aksine Snap, Trump'ın kişisel hesabına yönelik yasağı kaldırmadı ve bu da kampanyasının öfkeli tepkisini çekti. Trump'ın kişisel olarak paylaşım yapmasına izin vermemesine rağmen şirket, Trump'ın kampanyasının siyasi reklamlarını satacağını ve bunların hepsinin dahili bir doğruluk kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.

Seçimin başa baş gitmesiyle birlikte hem Trump hem de Harris kampanyaları, haberlerini geleneksel mecralardan ziyade sosyal medya üzerinden alan ve 2024'te oy kullanıp kullanmayacakları konusunda kararsız olan Z kuşağı ve Y kuşağı seçmenlerine ulaşma çabalarını yoğunlaştırdı. Bu seçmenleri sandığa çekmek her iki tarafın da az farkla da olsa zafer kazanmasına yardımcı olabilir. Eski bir Demokrat stratejist olan ve şu anda dijital siyaset hakkında FWIW adlı bir bülten yazan Kyle Tharp, “Eğer genç seçmenler her iki kampanyanın da söylediği kadar önemli bir demografik grupsa, o zaman onlara ulaşmak için ellerindeki tüm olası araçları kullanmaları gerekir. Snapchat bariz bir seçim gibi görünüyor" dedi. Snap, Amerika Birleşik Devletleri'nde 100 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu ve bunların yaklaşık %80'inin 18 yaş ve üzerinde olduğunu ve bu nedenle oy kullanabildiğini söylüyor. Platform, diğer büyük teknoloji uygulamalarından daha yüksek oranda 30 yaş altı kullanıcıya sahip.

İki aday arasında uçurum var

Yine de Snapchat, kampanyaların genç seçmenler için mücadele ettiği ana savaş alanı değil. Snapchat'e yapılan siyasi harcamaların ölçeği, iki başkanlık kampanyasının on milyonlarca dolar yatırım yaptığı Facebook ve Google gibi diğer teknoloji platformlarına yapılan harcamaların yanında sönük kalıyor. Snapchat'te Trump ve Harris arasındaki uçurum, dijital reklamcılıktaki daha geniş bir eşitsizliği de yansıtıyor: Harris, bağış toplama konusunda Trump'ı geride bırakırken, online reklamlarda da Trump'tan çok daha fazla harcama yaptı. Trump'ın kampanya sözcüsü Karoline Leavitt, Harris'in kampanya parasını gereksiz yere harcadığını söyledi. Leavitt, “Aptalca Snapchat reklamları, onun korkunç ekonomi politikalarının gençleri Amerikan rüyasından mahrum bıraktığı gerçeğini telafi etmeyecek” dedi. Ve Trump'ın Nelk Boys ve “Bussin' With the Boys” gibi popüler çevrimiçi kişiliklerle yaptığı bir dizi röportajın yanı sıra TikTok'taki organik videolar aracılığıyla genç seçmenlere ulaştığına dikkat çekti. Trump, Çinli ByteDance şirketine ait olan TikTok platformuna daha önce direnmesinin ardından bu yıl katıldı.

Kişisel platform olması kritik öneme sahip

Ancak dijital stratejistler Snapchat'in önemli bir araç olduğunu, çünkü insanların onu arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullandığını ve bunun da onu bazı rakiplerinden daha kişisel bir platform haline getirdiğini söylüyor. 2011'de oluşturulan platform, kullanıcıların kaybolan mesajlar göndermesine olanak tanıyor. Bu geçici iletişim tarzı, bazen özel fotoğraflar ve mem'ler paylaşmak için kullanan üniversite ve lise öğrencileri arasında hızla yayıldı. O zamandan beri şirket siyasetle ilgilenen Amerikalılara ulaşma becerisini gösterdi. Şirket, 2020 yılında partizan olmayan TurboVote grubuyla birlikte çalışarak yaklaşık 1,2 milyon kişinin oy kullanması için kayıt yaptırdığını açıkladı. Çok sayıda genç kullanıcısı olan bir başka popüler uygulama olan TikTok'un siyasi reklamlara izin vermemesi, Snapchat'i Y ve Z kuşağı seçmenlerini etkilemek için ideal bir yer haline getiriyor. Harris kampanyasının sözcüsü Seth Schuster, "Trump sadece kendi tabanında yer alan ve kendisini iyi hissetmesini sağlayan seçmenlerle konuşmaya istekli görünse de, biz geniş ve çeşitli bir koalisyon kurma ve bu seçime karar verecek olan seçmenlerle doğrudan konuşma konusunda hiçbir adım atmıyoruz" dedi.

Facebook ve Twitter Trump için daha elverişti

Snapchat'in gençler arasındaki popülerliğine rağmen, kullanıcı tabanı liberal bir monolit olmaktan çok uzak. Pew Araştırma Merkezi tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, kullanıcılarının yaklaşık %51'i kendilerini Demokrat olarak tanımlarken ya da bu yönde eğilim gösterirken, Cumhuriyetçileri tercih edenlerin oranı %41. Facebook ve YouTube gibi daha büyük platformlar daha çok sağa eğilimli, bu da onları Trump için daha elverişli bir alan haline getiriyor. Pew'e göre Snapchat kullanıcılarının %60'ının kadın olması da Trump için bir başka dezavantaj. Anketlere göre genç kadınlar Harris'i büyük oranda destekliyor.

© 2024 The New York Times Company