17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 11:15 | Son Güncelleme: 17.01.2024 11:19

NYT Zelenskiy'nin Davos ziyaretini yazdı: Silah değil barış istedi

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, bu yılki Davos ziyaretinde geçen yıldan daha farklı bir konuşma yaptı. New York Times, Zelenskiy'nin daha fazla silah değil barış çağrısında bulunduğunu yazdı
NYT Zelenskiy'nin Davos ziyaretini yazdı: Silah değil barış istedi

Andrew E. Kramer, Jim Tankersley ve Jordyn Holman / The New York Times

Ukrayna'da çatışmalar devam ederken ve cephe hattı bir yıldan uzun bir süredir neredeyse hiç değişmemişken, ülkenin Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, olası barış görüşmelerine ilişkin diplomatik tartışmaların ortasında salı günü İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'na gitti. Zelenskiy, iş ve finans dünyasının seçkin isimlerinin bir araya geldiği forumda yüzlerce kişinin bulunduğu bir salonda sahneye çıktığında alkışlarla karşılandı.

Konuşmasında Ukrayna barış planını destekledi ve Rusya'ya daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu. Ancak Zelenskiy, geçen yıl forumda yaptığı yorumların aksine, savaş alanında yeni saldırılar için doğrudan silah talebinde bulunmadı. Yatırımcılara "Ukrayna'yı inşa etmek, yeniden yapılandırmak ve hayatlarımızı yeniden kurmak için size ihtiyacımız var. Her biriniz Ukrayna ile daha da başarılı olabilirsiniz" dedi. 

Masadaki barış formülü

Zelenskiy, ülkesinin düzinelerce ülkenin desteğini alan Barış Formülü adlı bir girişimle savaşı sona erdirme planının altını çizdi. Ancak bu ülkeler arasında Rusya bulunmuyor ve Moskova bu planın şartlarını reddetti. Rusya gayrı resmi elçileri aracılığıyla Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ateşkes görüşmelerine açık olduğu sinyalini verdi. Ancak Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın bu arayı yeniden toparlanmak ve yeniden saldırmak için kullanmaması için, daha geniş bir çözümden ayrı olarak gelen herhangi bir geçici ateşkesi reddedeceklerini söylediler.

Zelenskiy, Rusya'nın dünya meselelerinde bir kaos unsuru haline geldiğini, Afrika ülkelerinde, Suriye'de ve Ukrayna'da, müzakere girişimlerinin yavaşlatamadığı askeri müdahalelerle istikrarsızlık tohumları ektiğini söyledi. Ukrayna'nın doğusunda uzun süredir devam eden savaşta ateşkesin 2022'deki geniş çaplı işgali durdurmadığını söyledi.

İsviçre'den barış zirvesi

Zelenskiy, "Putin'in değişebileceğine inanmıyorum, bunu sadece insanlar yapabilir" dedi. Pazartesi günü İsviçre, Ukrayna planını bir adım ileri götürmeyi kabul etti. Ülkenin başkanı Viola Amherd, Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından, İsviçre'nin bu yıl içinde Barış Formülü'nü destekleyen ülkelerden oluşan bir zirveye ev sahipliği yapacağını söyledi. 

Plan Rusya'nın Kırım dahil tüm Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesini, tazminat ödemesini ve savaş suçlarının kovuşturulmasını öngörüyor. Tüm bu talepler, analistler ve hatta öneriyi destekleyen politikacılar tarafından, savaş alanındaki mevcut güç dengesi göz önüne alındığında ulaşılamaz olarak değerlendiriliyor. Teklif ayrıca Ukrayna'nın nükleer tesislerinin güvence altına alınması, tahıl ihracatının sağlanması ve savaş esirlerinin takası gibi ara adımları da içeriyor.

© 2024 The New York Times Company