19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 02.09.2024 06:47

Öldürülen İsrailli rehineler hüznü öfkeye çevirdi

İsrail'in Hamas’ın 7 Ekim saldırısının ardından Gazze’de tuttuğu rehinelerden altısının cesedine ulaştığını açıklaması sonrası sular durulmuyor. Ülkede protesto gösterileri düzenlenirken rehineleri bekleyenlerin hüznü öfkeye dönüşmüş durumda
Öldürülen İsrailli rehineler hüznü öfkeye çevirdi

Vivek Shankar - Gabby Sobelman / The New York Times

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nde bulunan altı cesedin Hamas tarafından “vahşice öldürülen” rehineler olduğunu belirterek ülke çapında öfkeyle karışık bir keder dalgası yarattı.

Ordunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, cesetlerin bir gün önce Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin altındaki bir tünelden çıkarıldığını ve yedinci rehine Farhan al-Qadi'nin geçen hafta canlı olarak bulunduğu yere yakın olduğunu söyledi.

Hagari “Biz onlara ulaşmadan kısa bir süre önce Hamas teröristleri tarafından vahşice katledildiler” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin soğukkanlılıkla öldürüldüğünü belirterek şoke olduğunu söyledi. Netanyahu yaptığı açıklamada “Tüm ulusun kalbi paramparça oldu” dedi.

Hamas İsrail'i suçladı

Hamas ilk açıklamasında suçlamalara doğrudan yanıt vermedi ancak ölümlerin sorumluluğunun Gazze'deki çatışmaları durduracak bir anlaşmaya varılamamasından sorumlu tuttuğu İsrail'e ait olduğunu söyledi. Hamas daha sonra yaptığı ayrı bir açıklamada, kanıt sunmadan, rehinelerin İsrail ordusunun kurşunlarıyla öldüğünü iddia etti.

İsrail'de bazı kişiler de öfkeyle ölümlerden hükümeti sorumlu tuttu ve hükümetin rehineleri eve getirecek bir anlaşma sağlayamaması nedeniyle protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulundu. İsrailli askeri yetkililer Cumartesi günü yaptıkları açıklamada bir askeri operasyon sırasında altı ceset bulunduğunu belirtmiş, ancak bunların rehinelere ait olup olmadığını açıklamamıştı.

Ölenlerin kimlikleri Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi ve Ori Danino olarak açıklandı. Rehinelerin ailelerini temsil eden bir gruba göre ölenlerin yaşları 23 ile 40 arasında değişiyordu.

Fotoğraf: Rehine Aileleri Forumu

 

Yakalananlardan beşi İsrail'in güneyindeki bir dans müziği festivalindeydi. Altıncı Gat ise yakınlardaki Be'eri köyünden kaçırılmıştı.

İsrail ordusunun açıklamasından önce ABD Başkanı Joe Biden bir bildiri yayınlayarak İsrail'in altı rehinenin cesedini bulduğunu ve bunlardan birinin, ailesi rehinelerin serbest bırakılması için dünya çapında kampanya yürüten çifte İsrail-Amerikan vatandaşı Goldberg-Polin olduğunu açıkladı.

Biden: Öfkeliyim

Biden, “Yıkılmış durumdayım ve öfkeliyim. Hersh, İsrail'de barış için düzenlenen bir müzik festivaline katılırken vahşice saldırıya uğrayan masumlar arasındaydı” dedi ve ekledi: “Hamas'ın vahşi katliamı sırasında arkadaşlarına ve yabancılara yardım ederken kolunu kaybetti. Henüz 23 yaşındaydı.”

Biden rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma için çalışmaya devam etme sözü verdi. Ancak bir uyarıda da bulundu: “Hiç şüpheniz olmasın, Hamas liderleri bu suçların bedelini ödeyecek”

Goldberg-Polin, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırı sırasında Hamas ve müttefikleri tarafından kaçırılan yaklaşık 250 kişi arasındaydı. Goldberg-Polin en son Nisan ayında Hamas tarafından yayınlanan bir videoda görülmüştü.

Pazar günü Goldberg-Polin'in ailesi ölümü doğruladı. İsrail ordusu altı rehinenin cesetlerinin İsrail topraklarına geri gönderildiğini açıkladı.

İsrailli yetkililere göre 60'tan fazla canlı rehine ve öldüğü düşünülen yaklaşık 35 rehinenin cesedi hala Gazze'de bulunuyor.

© 2024 The New York Times Company