19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.01.2023 04:30 | Son Güncelleme: 14.01.2023 22:30

Perulu yerliler: Bizi seçilmiş lider yönetsin

Peru, uzun süredir devam eden yoksulluk ve eşitsizliği çözme sözü veren solcu cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun Kongre'yi feshetmeye ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye çalıştığı Aralık 2022 başından bu yana şiddetli gösterilere sahne oluyor
En şiddetli çatışmalar Juliaca kentinde yaşandı.  JUAN CARLOS CISNEROS/Getty images
En şiddetli çatışmalar Juliaca kentinde yaşandı. JUAN CARLOS CISNEROS/Getty images

Mitra Taj, Julie Turkewitz, Genevieve Glatsky / The New York Times

Ailesinin anlattığı kadarıyla üzerinde doktor önlüğüyle yaralı protestoculara yardım etmeye çalışan genç bir tıp öğrencisi... Sonunda makine mühendisliği okuyacak kadar para biriktiren 22 yaşında bir erkek...Yorucu bir iş gününden sonra evine dönen dondurmacı...
Hiçbiri son bir aydır Peru'yu kasıp kavuran gösterilere katılmadı. Ancak üçü de geçen gün ülkenin güneyinde öldü. Geçen pazartesi, ülkede geçen ay patlak veren şiddet olaylarından bu yana protestocularla hükümet güçleri arasındaki çatışmaların en kanlı günü oldu.
Ülkenin yetkili kurumlarına göre birkaç saat içinde en az 17 sivil, bir polis memuru öldürüldü.
Ölümlerin çoğundan sorumlu görünen güvenlik güçlerini protestocular ve insan hakları grupları sivillere karşı ayrım gözetmeksizin ölümcül güç kullanmakla suçluyor.
Ölenlerden biri 31 yaşındaki gelecek vaat eden beyin cerrahı Marco Samillan. Doktorun 27 yaşındaki kız kardeşi Milagros Samillan “Tüm doktorlar gibi onun da üzerinde önlüğü vardı. Onu tanısınlar, saldırmasınlar diye önlük giyiyordu. Ama polis ona da öldürme amacıyla saldırdı” diyor.