29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 11.03.2022 18:13 | Son Güncelleme: 11.03.2022 18:20

Rus halkı baskıya rağmen “savaşa hayır” gösterilerini sürdürüyor

Rusya genelindeki savaş karşıtı protestolarda 150 farklı kentte 13 binden fazla kişi tutuklandı
Rus halkı baskıya rağmen “savaşa hayır” gösterilerini sürdürüyor

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinden bu yana Rusya genelindeki savaş karşıtı protestolarda 13 binden fazla kişi tutuklandı.

Tutuklamaların çoğu Rusya'nın en büyük iki kenti olan Moskova ve St. Petersburg'da gerçekleşirken, 150’den fazla kentte gözaltı ve tutuklama yapılması ülke genelinde savaşa karşı bir tepki olduğunun göstergesi. 

Rusya’daki savaş karşıtı protestolar, Başkan Vladimir Putin'in ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalarına  rağmen sürüyor. Cuma hafta, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında "yanlış bilgi" yayan kişilerin 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin yeni bir yasa çıkarıldı. 

Batı yaptırımlarının bir sonucu olarak ekonomik bir krizle karşı karşıya olan Rusya’da halkın tepkisini kontrol altında tutmaya çalışan Kremlin başta Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformları ve tüm büyük yabancı medya kuruluşlarının yayınlarını da engelliyor.

Cezai risklere rağmen, Pazar günü tüm ülkeye yayılan protestolardaki gözaltı sayısı rekora ulaştı. 

Rusya'daki protestoları takip eden aktivist grup OVD-Info'ya göre, 74 kentte 5 bin 300'den fazla protestocu gözaltına alındı.

Petersburg’un en işlek caddesi Nevsky Prospekt ve Kremlin duvarlarının hemen dışında Moskova’nın Manezhnaya Meydanı’nda güvenlik güçlerinin büyük baskısına rağmen binlerce protestocunun “Savaşa hayır” sloganı attığı görüldü. 

Yeni sansür yasasının nedeniyle daha seyrekleşen fotoğraf ve videolarda, polisin protestolara sert tepkisi görülebiliyor. Videolarda polislerin protestocuları yere yatırdıkları ve bazılarına copla vurduğu izlenebiliyor.

©️ 2022 The New York Times Company