23 Haziran 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.05.2024 00:00 | Son Güncelleme: 22.05.2024 00:14

Ruslar kuzeyden saldırdı, Ukrayna kasabanın yarısını kaybetti

Ruslar adım adım Ukrayna'dan toprak kazanmaya devam ederken bu kez Kuzeydoğu'daki kritik bir Ukrayna kasabasına oldukça yaklaştı. Vovchansk isimli kasabanın düşmesi, Rusya'nın bölgede bir tampon bölge oluşturma çabasının bir parçası
Fotoğraf: Finbarr O'Reilly /The New York Times
Fotoğraf: Finbarr O'Reilly /The New York Times

Constant Méheut / The New York Times

Rus güçleri Salı günü, bölgedeki yeni saldırılarının bir parçası olarak son 10 gündür saldırdıkları Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Vovchansk kasabasının orta kesimine yaklaştı.

Kuzeydoğu Harkov bölgesindeki askeri yönetimin başkan yardımcısı Roman Semenukha Pazartesi günü televizyonda yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin kuzeyden ilerlemesiyle birlikte Ukrayna güçlerinin kasabanın yaklaşık yüzde 40'ını kaybettiğini söyledi.

Bağımsız gruplar tarafından derlenen açık kaynaklı savaş alanı haritaları da savaş öncesi nüfusu 17 bin olan kasabanın kuzey kesiminin artık Rusya'nın kontrolünde olduğunu gösteriyor.

Rusya sınırına sadece 5 km uzaklıkta bulunan Vovchansk, Moskova'nın yeni saldırısının başlıca hedefi oldu. Hem ABD'li yetkililer hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırının bir tampon bölge oluşturma çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

Analistlere ve askeri yetkililere göre amaç, Ukrayna güçlerini sınırdan uzaklaştırarak Rus kasaba ve şehirlerini topçu ateşiyle hedef almalarını engellemek.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Pazartesi günü Ukrayna'nın Batılı müttefikleriyle yaptığı toplantıda "Kremlin güçleri önümüzdeki haftalarda daha fazla ilerleme kaydetmeye çalışacak ve Ukrayna sınırı boyunca bir tampon bölge oluşturmaya çalışacak" dedi.

Ruslar toprak kazanımlarını artırmayı sürdürüyor

Rus güçleri ayrıca Vovchansk'ın batısına doğru ilerleyerek Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Harkiv'in hemen kuzeyinde Ukrayna topraklarına yaklaşık 5 km girdi. Şu anda bölgede 110 kilometre kareden fazla Ukrayna toprağını kontrol ediyorlar ve 2022'nin sonundan bu yana en büyük toprak kazanımlarını elde ettiler.

Ukraynalı yetkililer son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Rus ilerleyişini yavaşlatmayı başaran Ukrayna birliklerinin acilen yeniden konuşlandırılması sayesinde bölgedeki durumun istikrara kavuştuğunu belirttiler.

Henüz bu saldırının ilk dalgası

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Agence France-Presse haber ajansına verdiği bir röportajda, saldırıların Ukrayna'nın zaten sayıca ve silahça üstün olan güçlerini germek için tasarlanmış daha geniş bir saldırının yalnızca ilk dalgası olabileceği konusunda uyardı.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın Harkiv'in daha kuzeyinde Sumy şehrine doğru yeni bir cephe açabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer Rusya'nın sınır ötesine kuvvet yığdığını ve bölgede sabotaj ve keşif saldırıları düzenlediğini söyledi.

Ukrayna askeri istihbaratının başındaki General Kyrylo Budanov geçen hafta The New York Times'a verdiği demeçte Rus güçlerinin Harkiv bölgesindeki saldırılarının sona ermesinin ardından Sumy yönünde sert bir hamle yapmasını beklediğini söyledi.

Rus birlikleri şimdilik Vovchansk'ı ele geçirmeye kararlı görünüyor. Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerinin günlerdir kasabayı güdümlü bomba olarak bilinen ve çarpma anında yüzlerce kilogram patlayıcı taşıyabilen güçlü silahlarla vurduğunu söyledi.

Ruslar sokak çatışmalarına girdi

Rus güçleri 10 gün önce başlattıkları taarruzun ilk günlerinde kentin dış mahallelerine ulaştıktan sonra yavaş yavaş kentin içine doğru ilerleyerek sokak çatışmalarına girdi.

Harkiv bölgesel askeri yönetiminin başkanı Oleh Syniehubov Pazartesi günü yaptığı açıklamada Vovchansk'taki cephe hattının şu anda şehrin kuzey kısmını geri kalanından ayıran Vovcha nehri boyunca uzandığını söyledi ve "Askerlerimiz ev ev, sokak sokak geri almaya çalışıyor" dedi.

Rus güçleri ayrıca Ukrayna'nın bölgedeki lojistik hatlarını kesintiye uğratmak amacıyla daha güneyden geçen bir nehir üzerindeki köprülere de saldırılar düzenledi.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Çalışmaları Enstitüsü hafta sonu yaptığı açıklamada "Vovchansk, Rus güçlerine Rus saldırı operasyonunun ikinci aşamasına hazırlanmak ve başlatmak için Rusya'nın arka tarafına yakın bir hazırlık alanı sağlayacak sınırdaki en büyük yerleşim yeridir" dedi.

Ukraynalı yetkililer ateş altında kalan kasaba sakinlerini tahliye etmek için çabalıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Salı günü Kiev'i ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "Ukrayna'daki durum, sivil altyapıya yönelik yoğun Rus hava saldırıları ve Harkiv bölgesindeki acımasız Rus saldırısı ile bir kez daha dramatik bir şekilde kötüleşti" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company