19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 17.09.2024 00:00

Ruslar Ukrayna'nın hava savunmasını İHA'larla yoruyor

Rusya Ukrayna'ya yönelik saldırılarına devam ederken son haftalarda İHA'larla gerçekleştirdiği saldırılarını artırdı. Ruslar daha büyük bir saldırı öncesinde Kiev'e karşı İHA'ları kullanarak Ukrayna'nın hava savunma sistemlerinin etkisini azaltmaya çalışıyor
Ruslar Ukrayna'nın hava savunmasını İHA'larla yoruyor

Constant Méheut - Maria Varenikova / The New York Times

Ukraynalı yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada sabahın erken saatlerinde Kiev'e yönelik “büyük” bir Rus saldırısını püskürttüklerini söyledi. Yetkililer bunun iki hafta içinde Ukrayna'nın başkentine yapılan sekizinci saldırı olduğunu ve Rusya'nın kente yönelik uzun süredir devam eden hava harekâtını tırmandırdığını belirtti.

Kiev'in askeri yönetiminin başı Serhii Popko, Ukrayna güçlerinin Kiev çevresinde yaklaşık iki düzine Rus insansız hava aracını düşürdüğünü ve Ukrayna hava kuvvetlerinin gece boyunca 56 Rus insansız hava aracından 53'ünü durdurduğunu söyledi.

Üç buçuk saat alarm durumuna geçildi

Popko, son saldırıların aksine, “Bu seferki çok büyüktü” dedi ve başkentte saat 2 civarında hava saldırısı alarmı verildiğini ve yaklaşık üç buçuk saat boyunca alarm durumunun sürdüğünü söyledi.

Ukrayna ordusunun iddiaları bağımsız olarak doğrulanamadı ve Rus yetkililerden de herhangi bir yorum gelmedi.

Yetkililer, düşen bir insansız hava aracının (İHA) enkazı nedeniyle bir kadının yaralandığını, ancak başkentte önemli bir hasar olmadığını açıkladı. Bununla birlikte Ukrayna hükümeti, diğer beş bölgedeki enerji altyapısının bombalanmasının geçtiğimiz gün geçici elektrik kesintilerine neden olduğunu kabul etti.

Okullar açıldı, Ruslar saldırdı

Rusya ay başından bu yana Ukrayna'nın başkentine ve diğer büyük şehirlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırıyor. 2 Eylül'de, okulların açıldığı ilk gün Kiev'e ve diğer şehirlere yaylım ateşi açmıştı.

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan ve doğuda Rusya sınırına çok da uzak olmayan Harkov da bir kişinin ölümüne ve 40'tan fazla kişinin yaralanmasına neden olan Rus saldırısıyla sarsıldı.

Kiev ve Moskova birlikleri, Ukrayna'nın geçen ay sürpriz bir sınır ötesi saldırıyla işgal ederek birkaç köyü ve küçük bir kasabayı ele geçirdiği Rusya'nın batısındaki Kursk bölgesinde de şiddetli çatışmalara giriyor.

Bölgedeki çatışmaların durumu değişken ve her iki taraf da karşı saldırılar düzenliyor. Rusya son birkaç gün içinde birkaç köyü geri almayı başardı, ancak Ukrayna güçleri aynı zamanda yeni bir yerde sınırı ihlal etti, ancak orada toprak tutmayı başarıp başaramadıkları belli değildi.

Ukrayna BM ve Kızılhaç'tan yardım talep etti

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha Pazartesi günü yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden Kursk bölgesinde Ukrayna kontrolündeki bölgeleri ziyaret etmelerini ve bölgedeki insani yardım çabalarına katılmalarını istediğini söyledi.

Sybiha, Ukrayna'nın gelecek ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmaya ve uluslararası insani hukuka bağlılığını kanıtlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç'ın yoğun çatışmalar karşısında bölgeye erişim sağlayıp sağlayamayacağı henüz belli değil.

Kızılhaç 'garanti' istedi

Ukrayna'daki Kızıl Haç sözcüsü geçen ay yaptığı bir açıklamada çatışmanın her iki tarafından da insani yardım erişimi için gerekli güvenlik garantilerini almaları halinde örgütün destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya ise Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç'tan Kursk bölgesinde Ukrayna kontrolündeki bölgeleri ziyaret etmelerini istemedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Sybiha'nın davetini “provokatif” olarak nitelendirdi. 

Ruslar İHA saldırılarına yoğunlaştı

Rusya, Kiev'in hava savunma sistemlerinin çalışmasını zorlaştırmak için Ukrayna şehirlerine balistik ve seyir füzelerinin yanı sıra insansız hava araçlarından oluşan yeni bir saldırı dalgası başlattı.

Rusya geçmişte sık sık Ukrayna savunmasını incelemek ve gelecekteki daha büyük saldırıları öngörerek Ukrayna hava savunma mühimmatını tüketmek için insansız hava araçları kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Pazartesi günü yaptığı açıklamada ay başından bu yana 640'tan fazla Rus saldırı dronunun Ukrayna'ya karşı fırlatıldığını söyledi.

Ukrayna ordusu Pazartesi günü saldırıyı püskürtmek için uçaksavar füzeleri, elektronik savaş birimleri ve kamyonlara monte edilmiş ağır silah makinelerini ateşleyen mobil gruplar kullandığını kaydetti.

Ukrayna şehirlerine yönelik saldırıların yanı sıra Rusya savaş alanında insansız hava araçları da kullanıyor. Ukrayna'nın 59. Tugayı, Rusların son haftalarda yaklaştığı Ukrayna'nın doğusundaki stratejik bir şehir olan Pokrovsk yakınlarında son 24 saat içinde yaklaşık 160 Rus insansız hava aracının mevzilerine saldırdığını bildirdi.

© 2024 The New York Times Company